Sándor György is nemet mond Kerényinek és Bencsiknek

/ 2014.01.07., kedd 19:25 /
Sándor György is nemet mond Kerényinek és Bencsiknek

Sándor György humoralista sem venne részt a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által „megálmodott" Magyar Krónika c. folyóiratban - derül ki a Heti Válasz Online-nak eljuttatott nyílt leveléből, amelyet az alábbiakban közölünk.

Kedves Kerényi Imre és Bencsik Gábor! 

Meghökkenve olvastam január 6-án, hétfő este, hogy anélkül, hogy velem egyeztettek volna, az én nevem is felkerült arra a listára, amely a Magyar Krónika lelendő szerzőinek nevét tartalmazza.

Tekintettel arra, hogy én 1990 óta közismerten az úgynevezett „két oldal" közötti híd szerepét vállaltam fel, ezúttal is csak olyan megnyilvánulási formában és fórumban tudnék részt venni, amelyben ennek a hídszerepnek a hitelessége nem sérülne. Magyarán, ha az értékes, jobboldalinak elkönyvelt alkotók mellett a baloldalhoz besorolt - szintén ténylegesen értékes alkotó emberek! - hasonló arányban vennének részt.

Úgy érzem - még egyszer -, hogy a hídszerepem őszintesége csorbulna, ezért maradnék a műfajomon belül, vagyis: egyszemélyes színházammal hathatósabban tudom segíteni a várva várt társadalmi megbékélést!

Tisztelettel:

Sándor György humoralista, egyszemélyes színház

(Elküldve: 2014. január 6-án este 20 óra 45 perckor)

 

Akikről eddig tudunk

Nem vállalta a részvételt a Magyar Krónikában Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője, Ráday Mihály operatőr, Vizi E. Szilveszter egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Navracsics Tibor kormányfő-helyettes, Szinetár Miklós rendező, Hankiss Elemér szociológus, a Heti Válasz munkatársai közül pedig Ablonczy Bálint, Stumpf András, Osztovits Ágnes, Borókai Gábor főszerkesztő. A fenti levél értelmében nemet mond a felkérésre Sándor György humoralista is.

A vs.hu a zenész munkatársára hivatkozva azt írja: Kovács Ákost a folyóirat indulása miatt nem kereste meg senki, erről hétfőn az újságokból értesült, Ákos vélhetően nem ír a lapba. Horkay Hörcher Ferenc egyetemi tanár azt írta: „Az alakuló Magyar Krónika című lap megtisztelő szerzői felkérését nem áll módomban elfogadni (egyéb oktatói és kutatói) elfoglaltságaim miatt és azért, mert eltérőek az elképzeléseim egy lap alapításával kapcsolatban. Ám szívesen elmegyek az alakuló ülésre, ha ennek a szervezők nem látják akadályát, hogy elmondjam véleményemet a dologról, és így részt vegyek a közös fejtörésben."

A folyóirat a kiszivárgott hírek szerint csütörtök este 6 órakor, a Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztőségében tartja lapindítóját. A vs.hu információi szerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nem lesz jelen a megbeszélésén, ugyanis szabadságon van. Akárcsak Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, akinek viszont szerepel naptárában a csütörtök esti találkozó, így egy munkatársa szerint biztosan részt vesz azon.

Keserü Katalin művészettörténész még nem kapta meg hivatalosan a levelet, így egyelőre nem tudja megmondani, hogy részt vesz-e a kormányzati projektben. Héja Domonkos karmester sem kapta meg a levelet, de a lapindítón jelen lesz. Kitérő választ adott Papp Lajos szívsebész professzor és Zalaváry Lajos építész, akik még nem tudják, pontosan miről van szó, így nem döntötték még el, hogy részt vennének-e a szerkesztőségi munkában. Fricz Tamás politológus ugyancsak végiggondolja még, hogy igent mondjon-e a felkérésre.

Csík János, a Csík zenekar hegedűművésze viszont örömmel fogadta a megkeresést, ahogyan a tévés újságíróból politikussá avanzsált Pálffy István és Jankovics Marcell filmrendező is. A cink.hu azt írja, Kálomista Gábor producer is el fogja vállalni a felkérést. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.