valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

http://valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

Újabb történelmi nap a magyar sajtóban

/ 2018.01.09., kedd 10:30 /

Az egész ott kezdődött, hogy a miniszterelnök a hétvégén Bajorországban járt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tanácskozásának díszvendégeként. Majd adott egy interjút a Bild című napilapnak, amiben olyan mondatok vannak, hogy azzal egy hétig el lehetne adni bármilyen újságot. Vagy önök szerint az alábbiak nem elég erős állítások?

 • „A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt.”
 • „A Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy »tisztességes kiegyenlítés«, mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez.”
 • Az EU-ba érkezők „illegálisan törték át a határt, nem menekülthullám volt, hanem egy invázió. Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését”.
 • „Napjainkban az jelenti a legnagyobb fenyegetést az EU-ra, hogy Brüsszel trükkösen próbál nemzeti szuverenitásokat magához vonni. Ugyanakkor az EU egy csodálatos projekt, amelynek szívesen vagyunk a része, és amelyben maradni fogunk.”
 • „Soros György – aki a kaszinókapitalizmus révén szerezte vagyonát, állam nélküli államfőnek tekinti magát – kampányt folytat a magyar kormány ellen, és ebben semmi sem korlátozza. Ez egy nyílt vita, amely éppen a sajtószabadság bizonyítéka.”

Na ugye!

Ha egy napilap mindenáron más újságban elhangzott interjúból kiragadott részleteket szeretne vezető sztorivá tenni, csak mert azokat Orbán Viktor mondta, itt a lehetőség. Szinte látom is a címlapokat:

 • „Orbán Viktor: »Ez nem menekülthullám, hanem invázió!«”

Vagy:

 • „Orbán Viktor: »Az EU-pénzeknek semmi köze a menekültkérdéshez«”

Ad absurdum:

 • „Orbán Viktor: »Szívesen vagyunk és maradunk az EU-ban«”

De nem, a Magyar Hírlapnál ma így döntöttek:

Magyar Hírlap, január 9.

Magyar Hírlap, január 9.

Hangzatos idézet, mi tagadás, el is kezdtem keresni, ki mondta. Aztán apró betűkkel ott van alatta a megoldás: ez egy komment.

Nekem – vagy egy jó évtizede – még azt tanították az egyetemen, hogy az újságot újságírók írják. Még ha nem is az egészet, a címlapot feltétlenül, hiszen mégiscsak az ad karaktert az adott médiumnak, mert kijelöli, hogy miről, mit, mennyit, hogyan gondolkodnak. 2018. január 9-én eljutottunk oda, hogy Magyarország egyik „polgári közéleti napilapja” saját gondolat híján egy névtelen kommentelő hozzászólását tartja maga elé. És nem, nem a komment tartalma miatt probléma. Hanem azért, mert ez egy komment! Emelkedettebben fogalmazva: nem a szerkesztőség véleménye.

De ha már komment és tartalma. Nem eltagadva, hogy a Bild Facebook-posztja alatt – ahonnan a „címlapsztori” származik – tényleg jelentős az Orbánt támogatók többsége, de ezzel az erővel ugyaninnen néhány alternatív címlap is megszerkeszthető:

 • „Igen, a magyarok. Kell nekik az EU pénze, nekünk meg nem. Azonnal állítsanak le minden EU-s kifizetést, lássuk, akkor milyen ravasz lesz ez a majom!”
 • „Magyarországnak kell az EU pénze, de nem segítenek Európának, úgyhogy azonnal ki velük az EU-ból!”
 • „Magyarország féltékeny. Egy menekült sem akar náluk maradni, mert olyan szegények, mint a többi kelet-európai ország.”

Szóval veszélyes mezsgyére tévedtek a kollégák. Remélhetőleg először és utoljára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.