valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

Újabb történelmi nap a magyar sajtóban

/ 2018.01.09., kedd 10:30 /

Az egész ott kezdődött, hogy a miniszterelnök a hétvégén Bajorországban járt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tanácskozásának díszvendégeként. Majd adott egy interjút a Bild című napilapnak, amiben olyan mondatok vannak, hogy azzal egy hétig el lehetne adni bármilyen újságot. Vagy önök szerint az alábbiak nem elég erős állítások?

 • „A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt.”
 • „A Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy »tisztességes kiegyenlítés«, mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez.”
 • Az EU-ba érkezők „illegálisan törték át a határt, nem menekülthullám volt, hanem egy invázió. Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését”.
 • „Napjainkban az jelenti a legnagyobb fenyegetést az EU-ra, hogy Brüsszel trükkösen próbál nemzeti szuverenitásokat magához vonni. Ugyanakkor az EU egy csodálatos projekt, amelynek szívesen vagyunk a része, és amelyben maradni fogunk.”
 • „Soros György – aki a kaszinókapitalizmus révén szerezte vagyonát, állam nélküli államfőnek tekinti magát – kampányt folytat a magyar kormány ellen, és ebben semmi sem korlátozza. Ez egy nyílt vita, amely éppen a sajtószabadság bizonyítéka.”

Na ugye!

Ha egy napilap mindenáron más újságban elhangzott interjúból kiragadott részleteket szeretne vezető sztorivá tenni, csak mert azokat Orbán Viktor mondta, itt a lehetőség. Szinte látom is a címlapokat:

 • „Orbán Viktor: »Ez nem menekülthullám, hanem invázió!«”

Vagy:

 • „Orbán Viktor: »Az EU-pénzeknek semmi köze a menekültkérdéshez«”

Ad absurdum:

 • „Orbán Viktor: »Szívesen vagyunk és maradunk az EU-ban«”

De nem, a Magyar Hírlapnál ma így döntöttek:

Magyar Hírlap, január 9.

Magyar Hírlap, január 9.

Hangzatos idézet, mi tagadás, el is kezdtem keresni, ki mondta. Aztán apró betűkkel ott van alatta a megoldás: ez egy komment.

Nekem – vagy egy jó évtizede – még azt tanították az egyetemen, hogy az újságot újságírók írják. Még ha nem is az egészet, a címlapot feltétlenül, hiszen mégiscsak az ad karaktert az adott médiumnak, mert kijelöli, hogy miről, mit, mennyit, hogyan gondolkodnak. 2018. január 9-én eljutottunk oda, hogy Magyarország egyik „polgári közéleti napilapja” saját gondolat híján egy névtelen kommentelő hozzászólását tartja maga elé. És nem, nem a komment tartalma miatt probléma. Hanem azért, mert ez egy komment! Emelkedettebben fogalmazva: nem a szerkesztőség véleménye.

De ha már komment és tartalma. Nem eltagadva, hogy a Bild Facebook-posztja alatt – ahonnan a „címlapsztori” származik – tényleg jelentős az Orbánt támogatók többsége, de ezzel az erővel ugyaninnen néhány alternatív címlap is megszerkeszthető:

 • „Igen, a magyarok. Kell nekik az EU pénze, nekünk meg nem. Azonnal állítsanak le minden EU-s kifizetést, lássuk, akkor milyen ravasz lesz ez a majom!”
 • „Magyarországnak kell az EU pénze, de nem segítenek Európának, úgyhogy azonnal ki velük az EU-ból!”
 • „Magyarország féltékeny. Egy menekült sem akar náluk maradni, mert olyan szegények, mint a többi kelet-európai ország.”

Szóval veszélyes mezsgyére tévedtek a kollégák. Remélhetőleg először és utoljára.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.