Újabb vuduritualé a magyar politikában: Victor volt a soros

/ 2018.02.20., kedd 16:00 /

Ezúton gratulálunk a „Victor” nevű disznó leszúrásán örömködő jobbikos politikusnak.

A magyar Facebook-alvilágba szerencsére nem kellett még alászállnom, megtették ezt kollégáim előző számunkban. Úgyhogy eddig nem találkoztam Horváth Gábor Ferenc ceglédi jobbikos önkormányzati képviselő posztjával. „Levágtuk a felcsúti csüngőhasút! Egyszer mindenkire sor kerül. Üzenjük erdélyi testvéreinknek Ceglédről, hogy ma Ő volt a Soros!” kommentárral közölt posztjával, amin a „Victor” nevű röfi – Victor, érted! – halálán örömködik.

Az eset a politikai ellenfél primitív dehumanizálása mellett azért is visszatetsző, mert tavaly egy fideszes képviselő, Pócs János posztolt ugyanilyen képet a halott disznóba pörzsölt ízléses Soros-felirattal viccelődve. Azon az eseten teljes joggal felháborodtak az ellenzéki pártok. Az ember azt remélte, hogy az esetből tanulva ezután talán nem vetemedik ekkora otrombaságra egy kampányoló politikus.

Bár Horváth időközben törölte posztját, az eset némi töprengésre indít. Ha most egy marslakó hirtelen Budapesten landolna, nehezen tudnám elmagyarázni neki a helyzetet. Földönkívülink nyilván mosolyogna, amikor kissé zavartan próbálnám elhitetni vele: Magyarországon a látszat ellenére nem hibbant meg mindenki.

Tamáskodása nem volna minden alap nélküli. Vajon minden rendben van ott, ahol a gyűlölt politikai ellenfél nevét halott állatokba égetik, majd a megbélyegzett húst jóízűen felfalják?

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.