Újabb vuduritualé a magyar politikában: Victor volt a soros

/ 2018.02.20., kedd 16:00 /

Ezúton gratulálunk a „Victor” nevű disznó leszúrásán örömködő jobbikos politikusnak.

A magyar Facebook-alvilágba szerencsére nem kellett még alászállnom, megtették ezt kollégáim előző számunkban. Úgyhogy eddig nem találkoztam Horváth Gábor Ferenc ceglédi jobbikos önkormányzati képviselő posztjával. „Levágtuk a felcsúti csüngőhasút! Egyszer mindenkire sor kerül. Üzenjük erdélyi testvéreinknek Ceglédről, hogy ma Ő volt a Soros!” kommentárral közölt posztjával, amin a „Victor” nevű röfi – Victor, érted! – halálán örömködik.

Az eset a politikai ellenfél primitív dehumanizálása mellett azért is visszatetsző, mert tavaly egy fideszes képviselő, Pócs János posztolt ugyanilyen képet a halott disznóba pörzsölt ízléses Soros-felirattal viccelődve. Azon az eseten teljes joggal felháborodtak az ellenzéki pártok. Az ember azt remélte, hogy az esetből tanulva ezután talán nem vetemedik ekkora otrombaságra egy kampányoló politikus.

Bár Horváth időközben törölte posztját, az eset némi töprengésre indít. Ha most egy marslakó hirtelen Budapesten landolna, nehezen tudnám elmagyarázni neki a helyzetet. Földönkívülink nyilván mosolyogna, amikor kissé zavartan próbálnám elhitetni vele: Magyarországon a látszat ellenére nem hibbant meg mindenki.

Tamáskodása nem volna minden alap nélküli. Vajon minden rendben van ott, ahol a gyűlölt politikai ellenfél nevét halott állatokba égetik, majd a megbélyegzett húst jóízűen felfalják?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.