valasz.hu/itthon/schiff-andras-belezavarodott-a-fasisztazasba-friderikusz-meg-neman-turte-117671

http://valasz.hu/itthon/schiff-andras-belezavarodott-a-fasisztazasba-friderikusz-meg-neman-turte-117671

Újratervezés

/ 2011.03.04., péntek 19:07 /
Újratervezés

Az MSZP választmánya múlt hétvégén elismerte Gyurcsány Ferenc platformját. Ezzel intézményesítette a háborút a volt kormányfő és a párt befolyásos pénzcsinálója, Puch László (cikkindító fotónkon) között. A szocialisták mégis úgy terveznek, hogy az orbáni "lerohanós" hatalomgyakorlás hamarosan megszüli az ellenzék iránti igényt.

Több szem- és fültanú állítja: a Fidesz egyik 2004 őszi elnökségi ülésén akadt pártvezető, aki kaján kéjjel nyugtázta - sőt, lottófőnyereménynek nevezte -, hogy az MSZP Gyurcsány Ferencet ülteti a Medgyessy Péter által megszerzett kormányfői székbe. A választói felhatalmazás nélküli hatalommegragadás mesterének bizonyuló miniszterelnök ugyanis jobbról nézve annyira elutasítottnak tűnt, hogy egyesek borítékolni merték Orbán Viktor 2006-os győzelmét.

Tévedtek. Noha múlt szombaton az MSZP választmánya nem merte nem elismerni (hivatalos formula szerint "országossá minősíteni") a magát újra Orbán-alternatívaként pozicionáló, a mezei baloldaliak körében népszerű Gyurcsány Demokratikus Koalíció Platformját, ma már a szocialista párt krémje is úgy tartja: a hiperaktív exkormányfő főnyeremény a több ciklusra tervező Fidesznek.

Mindszenty is megkapta

"Gyurcsányt se lenyelni, se kiköpni nem tudjuk. Kutatások igazolják, hogy az ország 85 százaléka látni sem akarja - vagy ha mégis, legfeljebb a börtön ablaka mögött. Ám ő miniszterelnöki díszletek között értékeli az évet, pedig tudnia kellene: ha ő játssza el a fő ellenzékit, a választók az ellenzék ellenzékéhez, azaz Orbánékhoz húznak majd" - mondja az MSZP elnökségének névtelenséget kérő tagja.

E logika van annyira tiszta, hogy Gyurcsány-közeli forrásaink bonyolultabb cáfolatokra kényszerüljenek. Szerintük azzal, hogy Orbán "a fénysebességnél valamivel gyorsabban" hajtotta ellenőrzése alá a számvevőszéket és a közmédiát, a balliberális értelmiség alternatívakeresése ugyancsak felerősödött. "A hatalomkoncentráció és a sok érdeksérelem az ellenzéki érzületű szavazókat is megmozgatja. Ha itt nem lép közbe valaki, aki professzionálisan jeleníti meg, élezi ki a jobb- és baloldali világ közti különbséget, minden tiltakozás elszigetelt hörgés marad. No, ezért kell Gyurcsány" - érvel a volt kormányfő egyik munkatársa.

Egy biztos: a platformfőnök február 18-i évértékelője nemigen szólt szociális kérdésekről vagy szegénypárti baloldaliságról, ehelyett történelmi alapot igyekezett teremteni egy olyan szövetség kialakításához, amit az Orbán-ellenesség tart össze. "A miniszterelnök politikája Tisza István osztályönzéséből, Gömbös Gyula nemzeti egység- és vezérkultuszából, Mindszenty keresztény fundamentalizmusából táplálkozik [...]. A mi válaszunk erre, hogy Orbán rendszerének ellenzékeként a '89-es alapokhoz visszatérő, új köztársaság programját kínáljuk" - állt elő a farbával Gyurcsány.

Az MSZP mostani főárama - amit mások mellett Szanyi Tibor elnökségi tag, a Szocialista Platformot vezető Baja Ferenc vagy Puch László korábbi pénztárnok, mai pártigazgató fémjelez - eltérő stratégiát követne. "Tudomásul kell vennünk: az ország még abban hisz, hogy érdeket érvényesíteni kizárólag a Fideszen keresztül lehet" - fogalmazza meg a kiindulópontot a trió egyik tagja. Ezért az antiorbánizmusnál célravezetőbb a szociális alapú építkezés; pláne, hogy - mint mondja - az egykulcsos adórendszerrel a regnáló miniszterelnök lemondott a nem középosztálybeli szavazókról, így idővel baloldali élethelyzetű tömegek keresnek majd pártot maguknak. Ekkor, 2012-2013-ban már elő lehet állni valakivel, aki alig hasonlít Orbánra (inkább Medgyessy Péterrel vagy Bajnai Gordonnal rokonítható), de kihívónak alkalmas. A "tudományos szocializmussal" eddig nemigen bíbelődő Puch az évértékelő előtt oda is vetette Gyurcsánynak az fn.hu portálon: ha önállóskodni akar, talán az MSZP-re kellene hagynia a baloldal képviseletét, "ő pedig megalakíthatná a maga liberális-demokrata pártját".

 

Gyurcsány útja

Gyurcsány igyekezett világossá tenni: nem célja a pártszakítás, még akkor sem, ha egyébként szívesebben építi a saját arculatát, mint az MSZP-márkát. A választmány ennek szellemében mondott igent a volt miniszterelnök platformjára - s a pártelnök, Mesterházy Attila is leszögezte: az MSZP 1989-1990-ben eleve platformok (kommunisták, szocialisták és szociáldemokraták) szövetségeként jött létre, tehát biztosan van közös jövő.

A valóság kevésbé idilli. Gyurcsány ugyanis elvileg két dolgot tehet, ha nem akar beleszürkülni az MSZP-be (a hét platformvezető egyikeként). Vagy követi a 2002-es Orbán Viktor pályáját, aki eleinte eltávolította magát a Fidesztől, polgári köri mozgalmat szervezett - hogy a jobboldal többé ne egy szűk pártelit képében jelenjen meg a szavazók előtt. A 2002-2010-es szocialista korszak utolsó miniszterelnöke, Bajnai Gordon szintén efféle, pártok fölött lebegős modellt választott: Haza és Haladás néven alapítványt gründolt, hogy háttéranyagokat gyártasson "a közjóra törekvő haladó kormányzás gyakorlatának támogatására". Emellett - egyelőre szordínóban - visszaszállt az üzleti szférába is; idén januárban bejegyeztette saját tanácsadó cégét, az EBIT Consulting Kft.-t.

Orbán receptje azért volt, Bajnaié pedig azért lehet sikeres, mert népszerűségük a miniszterelnöki lelépőjük után meghaladta az őket támogató párt elfogadottságát. Gyurcsány azonban a legelutasítottabb politikus, táborbővítésre nem alkalmas a személye. A gyakorlatban tehát egyetlen lehetősége marad: nem a "népnek", hanem az egyszeri párttagoknak politizál, és alulról, illetve oldalról (a Demokratikus Koalíción keresztül) építkezve elfoglalja az MSZP-t.

Meddig ér Puch keze?

Bár a választmányi tagok abban a hitben ismerték el Gyurcsány platformját, hogy ezzel "domesztikálják" a volt kormányfőt, valójában intézményesítették a csatáját az MSZP legbefolyásosabb eminenciásával, Puch Lászlóval. Utóbbi pártigazgatói és frakcióvezető-helyettesi ranggal is rendelkezik - kifejezetten azért, hogy egy személyben kontrollálja a központ, a platformok és a képviselőcsoport infrastruktúráját. Azaz, hogy legalább a 2012-es tisztújító kongresszusig ne lehessen kiszervezni a pártot a frakció alól - és fordítva. Ugyancsak Puch a Táncsics Mihályról elnevezett MSZP-alapítvány felügyelőbizottsági elnöke - itt megint Gyurcsányt van szerencséje kordában tartani, hiszen a volt miniszterelnök vezeti a pénzosztó szervezet kuratóriumát.

Lapunk korábban már utalt arra, hogy az egykor kincstárnokként működő Puch tágabb értelemben is "fogja" a baloldalt. A Népszava, a Vasárnapi Hírek, a Stop.hu, valamint a NeoFM rádióadó finanszírozási hátterének megteremtése szintén a pártigazgató feladata volt - és e műveletbe bevonta mind a Sziget fesztivált és az Est lapcsaládot jegyző econet.hu Nyrt.-t, mind a Geoholding cégcsoportot (Heti Válasz, 2010. szeptember 23.). Nyugodt azonban ezzel az eredményével sem lehet, hiszen a Geoholding elnöke az a Szilas Ádám, aki a rendszerváltás után elindította Gyurcsány Ferencet az üzletemberi pályán. Ennél a vállalatnál szolgál második számú vezetőként Jagiellowicz Judit is - ő nem más, mint a Gyurcsány-féle Altus Befektetési Zrt. vezérigazgatójának lánya.

  

 

Platformok szocialista módra

A LEGÚJABB: Demokratikus Koalíció Platform
Személyiségek: Gyurcsány Ferenc volt kormányfő (elnök), Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter (alelnök), Vitányi Iván, az MSZP alapítója (alelnök)
Tények: Eddig is létezett Gyurcsány-hű közösség az MSZP-ben; a múlt hétvégén megszüntetett Magyar Progresszív Társaság Platformban szintén alelnökösködött a párt Győr-Moson-Sopron megyei vezetője, Molnár Csaba.

A LEGISMERTEBB: Baloldali Tömörülés Platform
Személyiségek: Kiss Péter, a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok munkaügyi, kancellária-, illetve társadalompolitikai minisztere (elnök), Hámori Csaba, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség 1984 és 1988 közötti vezetője (alelnök)
Tények: A 2010-es választási bukás után a platform nyilatkozatot adott ki, mely szerint "az MSZP zárt káderpárttá csökevényesedett, lobbik és erős emberek túszává vált, és kritikus szint alá csökkent azoknak a száma, akiknek a párt nevében lévő "szocialista" szó még értékválasztást és programot jelent".

A LEGMEGHATÁROZÓBB: Szocialista Platform
Személyiségek: Baja Ferenc, a 2002-2010-es kormányok idején államtitkár a kancellárián (elnök), Kósa Ferenc filmrendező (tiszteletbeli elnök)
Tények: A platform 2010-ben azzal magyarázta a választási fiaskót, hogy Gyurcsány liberálissá tette az MSZP-t, elidegenítette a baloldali-antiliberális szavazókat - közben a párt mindinkább egy nyugdíjas érdekvédelmi szervezetre hasonlít. Baja Ferencék szerint nem igaz, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatóit a volt miniszterelnök pártbeli ellenfelei között kell keresni.

A LEGINKÁBB ELJELENTÉKTELENEDŐ: Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform

Személyiségek: Hiller István volt pártelnök és oktatási miniszter (társelnök), Horn Miklós, az egykori szabad demokrata Horn Gábor apja (alelnök)
Tények: A közösséget 1990 óta elnöklő Vitányi Iván tavaly októberben bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíció Platformhoz csatlakozik. A már megszűnt progresszív platform mellett a szociáldemokrata társulás tagjai álltak legszorosabban Gyurcsány mögött az elmúlt években.

A LEGFIATALOSABB: Harmadik Hullám Platform
Személyiségek: Mesterházy Attila, az MSZP első embere (elnök), Harangozó Gábor volt európai parlamenti képviselő (alelnök), Harangozó Tamás, a párt Tolna megyei vezetője (alelnök)
Tények: Mesterházy 2001-ben azzal szerzett ismertséget, hogy a Harmadik Hullám vezetőjeként tagja lehetett Medgyessy Péter kormányfőjelölt kampánycsapatának, a Tízek Társaságának.

A LEGPROVOKATÍVABB: Ésszerűség és Felelősség Platform
Személyiség: Kertész Krisztián, a józsefvárosi MSZP-elnökség tagja (elnök)
Tények: Kertész 2005-ben nyilvánosságra hozta a Szekeres Imre akkori elnökhelyettessel folytatott párbeszédét. Arra a kérdésre, hogy akad-e még vezető politikus, aki az országért dolgozik, Szekeres - állítólag - úgy felelt: "Ilyenre az elmúlt 15 évben nem volt példa."

A LEGÉRDEKTELENEBB: Népi Platform
Személyiség: Fekete Zoltán, a Köztársasági Őrezred volt gépkocsivezetője, a fóti MSZP-szerv irányítója (elnök)
Tények: Korábban Szili Katalin nevével forrt össze a társaság, de az egykori házelnök néhány éve mégis a Szocialista Platformhoz csatlakozott. Szili tavaly megalapította a Szociális Uniót, emiatt megszűnt párttagsága, és kilépett az MSZP parlamenti frakciójából.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.