Újraválasztanak-e Magyarországon egy elmebeteget: Érpatakon az ország szeme

/ 2014.08.04., hétfő 16:08 /

Tegnapi hír, de nem lehet betelni vele: Orosz Mihály érpataki polgármester in effigie, vagyis távollétükben felakasztatta Benjamin Netanjahu és Simon Peresz izraeli kormány- és államfőt. Az egyszerre gyalázatos és nevetséges szertartásnak a világon semmi köze a borzasztó gázai bombázás megítéléséhez. Az egyetlen érdekes kérdés, hogy egy nyilvánvalóan zavarodott elméjű embert nemsokára megint megtisztelnek-e az érpatakiak azzal, hogy rábízzák a falujuk irányítását.

Ősszel választ Érpatak is, mint az ország összes települése: az egyik oldalon a szégyen, a nevetségesség és a téboly, a másikon bármi, de tényleg bármi, ami ennél jobb lehet. Orosz Mihály elmúlt évekbeli tevékenységét most hosszan nem részletezném, mindenki ismeri, mert a polgármester eléggé médiaérzékeny figura.

Itt a legutóbbi alakítás: hóhérokkal felakasztatott egy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Simon Peresz elnököt ábrázoló bábút Érpatak főterén. Orosz szerint Izrael vezetése az Antikrisztus eljövetelét készíti elő, a legmegalázóbb büntetés, kötél általi halál jár nekik. A „kivégzés” előtt Orosz megtaposta Izrael állam zászlaját.

A rettenetes gázai háború és az izraeliek által elkövetett szörnyűségek miatt természetesen lehet és kell is tiltakozni, a háborúellenességnek tiszteletreméltó hagyománya van a nyugati kultúrában: az akasztás és a maskarában előadott zászlótaposás azonban minden civilizált normán kívül esik. Orosz performansza a hazai antiszemitizmust gerjeszti, és a polgármester szokása szerint megint fiatalokat is bevont a műsorba.

Az őszi önkormányzati választásokon Érpatak eldöntheti, hogy kér-e újabb négy évet a darutollas elmebajból. Mint minden magyar településen, szerintem Érpatakon is döntő többségében jóravaló, normális emberek laknak. Egyedül ők tehetik meg, hogy kirúgják Orosz Mihály alól a sámlit, ami polgármesterüket politikai tényezővé, ismert médiaszereplővé teszi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.