valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

http://valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

Ukrajna tényleg nemzeti minimumot teremtett

/ 2017.09.11., hétfő 16:15 /

Azok után, hogy vasárnap az ellenzéki pártok képviselői szólaltak fel a múlt héten elfogadott ukrajnai oktatási törvény ellen – amely, magyarázói szerint, súlyosan korlátozza az ottani kisebbségeket az anyanyelven való oktatásban –, ma délutánra (miután a kormány keményen reagált) a Fidesz is felsorakozott. A parlamenti pártok ugyanis ötpárti felszólítást fogalmaztak meg Petro Porosenko ukrán elnöknek, amelyben arra kérik, ne írja alá a jogszabályt. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ötpárti egyeztetés után azt mondta: „Európa-ellenes, az alapvető emberi és kisebbségi jogokat sértő törvény születhet, amely Ukrajna további instabilitását eredményezheti”, a parlamenti pártok pedig egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt. Szerinte az új törvény számtalan ország nemzeti kisebbségét érintené hátrányosan, amit az is mutat, hogy Románia, Bulgária és Lengyelország is a magyarral megegyező álláspontot képvisel ebben az ügyben.

Közben Orbán Viktor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével – egyúttal az ukrán törvényhozás, a Verhovna Rada egyetlen magyar nemzetiségű képviselőjével –, Brenzovics Lászlóval találkozott a Parlamentben.  Megállapították, hogy Magyarország, Ukrajna és a kárpátaljai magyarság a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, az ilyen intézkedések – mint a törvény megszavazása – azonban ez ellen hatnak. A tárgyalás után kiadott tájékoztatás úgy fogalmaz: „mivel Magyarország következetesen kiállt Ukrajna szuverenitása és európai uniós integrációja mellett, valamint élharcosa volt annak, hogy Ukrajna haladéktalanul kapja meg a vízummentességet az Európai Unióba. Orbán Viktor és Brenzovics László éppen ezért különösen méltánytalannak tartja az ukrán parlament magyar kisebbséget sújtó döntését.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.