valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

http://valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

Ukrajna tényleg nemzeti minimumot teremtett

/ 2017.09.11., hétfő 16:15 /

Azok után, hogy vasárnap az ellenzéki pártok képviselői szólaltak fel a múlt héten elfogadott ukrajnai oktatási törvény ellen – amely, magyarázói szerint, súlyosan korlátozza az ottani kisebbségeket az anyanyelven való oktatásban –, ma délutánra (miután a kormány keményen reagált) a Fidesz is felsorakozott. A parlamenti pártok ugyanis ötpárti felszólítást fogalmaztak meg Petro Porosenko ukrán elnöknek, amelyben arra kérik, ne írja alá a jogszabályt. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ötpárti egyeztetés után azt mondta: „Európa-ellenes, az alapvető emberi és kisebbségi jogokat sértő törvény születhet, amely Ukrajna további instabilitását eredményezheti”, a parlamenti pártok pedig egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt. Szerinte az új törvény számtalan ország nemzeti kisebbségét érintené hátrányosan, amit az is mutat, hogy Románia, Bulgária és Lengyelország is a magyarral megegyező álláspontot képvisel ebben az ügyben.

Közben Orbán Viktor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével – egyúttal az ukrán törvényhozás, a Verhovna Rada egyetlen magyar nemzetiségű képviselőjével –, Brenzovics Lászlóval találkozott a Parlamentben.  Megállapították, hogy Magyarország, Ukrajna és a kárpátaljai magyarság a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, az ilyen intézkedések – mint a törvény megszavazása – azonban ez ellen hatnak. A tárgyalás után kiadott tájékoztatás úgy fogalmaz: „mivel Magyarország következetesen kiállt Ukrajna szuverenitása és európai uniós integrációja mellett, valamint élharcosa volt annak, hogy Ukrajna haladéktalanul kapja meg a vízummentességet az Európai Unióba. Orbán Viktor és Brenzovics László éppen ezért különösen méltánytalannak tartja az ukrán parlament magyar kisebbséget sújtó döntését.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.