Ungváry–Bolgár-vita: karaktergyilkosság 120 percben

/ 2015.01.26., hétfő 18:34 /

Nem tudok betelni a döbbenetes videófelvétellel, amelyen a napokban kirobbant történészvita főszereplője, Bolgár Dániel megpróblája ízekre szedni Ungváry Krisztiánt.

A vita előzményeiről már korábban beszámoltunk (és ugyanitt linkeltük is őket), a lényeg, hogy a fiatal kutató azzal vádolta meg Ungváry-t, hogy A Horthy rendszer mérlege című könyvében hivatkozás nélkül emelt át szövegrészeket több kollégája művéből, vagyis gyakorlatilag plágiumot követett el, illetve teljes mértékben félreérti a felhasznált statisztikai forrásokat, és ezért téves állításokat tesz a zsidók az 1930-as évekbeli vagyonosságának mértékéről, valamint továbbörökíti a kor antiszemita íróinak rosszindulatú legendáit. A szakmai vita rendkívül összetett, és felelőtlenség lenne kívülálló újságíróként véleményt nyilvánítani róla. Ez egyértelműen nem az a kérdés, amiben tíz perc alatt el lehet dönteni, hogy kinek van igaza.

Nem is ezért veszem elő a témát, hanem a videófelvételen látható elképesztő emberi dráma miatt. A két történész a Wesley János Főiskolán találkozott január 7-én egy társadalomtudományi vitasorozat keretében. Az egész rendezvényről felvétel készült, amit teljes hosszúságban ezen a linken lehet megtekinteni.
 

 

 

 

 

 

 

 

A videót a 18. percnél érdemes elkezdeni nézni, amikor Bolgár belekezd a mondandójába. Soha, még a meglehetősen eldurvult magyar közéletben és sajtópolémiákban sem láttam ahhoz hasonlót, ahogy Bolgár másfél órán keresztül részletről részletre sorolja vádjait Ungváry ellen, aki közben végig mellette ül, többnyire nem néz rá, csak csendesen jegyzetel.

Bolgár fellépése messze túlmegy azon, ami tudományos bírálatoknál szokásos. Az első perctől nyilvánvalóvá teszi, hogy nem csupán kritizálni akarja a kollégájának könyvét, hanem a teljes morális megsemmisítésére törekszik. Érthetetlen, hogy Ungváry miért nem áll fel a helyéről, és hagyja ott az egész rendezvényt, amikor a századszor olvassák a fejére, hogy műve nem felel meg még azoknak a kritériumoknak sem, amelyeket egy „falusi tanító” helytörténeti munkájától elvárnak. Bolgár a hosszadalmas szakmai elemzéseket egészen váratlan, gyilkosan ironikus megjegyzésekkel szakítja meg, mint amikor közli, hogy munkamódszere abban különbözik Ungváryétól, hogy el is olvassa a műveket, amikre hivatkozik. A két kutató közötti kor- és tudományos rangkülönbség – Ungváry akadémiai doktori címvédés előtt áll, több könyv szerzője, Bolgár fiatal tanársegéd – emberileg még valószerűtlenebbé teszi a helyzetet, még akkor is, ha a tudományban a kor és a rang nem lehet szempont.

Ungváry ma a mandineren megjelent cikkében visszautasította Bolgár vádjait, és burkoltan célzott rá, hogy az inszinuáció mögött a vele többször vitába került Gerő Andrást, Bolgár munkahelyi főnökét sejti (ha jól értem). Ha valaki nem járatos a történész szakma belső viszonyaiban, nem ismeri az eset mögött minden bizonnyal meghúzódó hatalmi harcokat, egzisztenciális csatákat, akkor csak döbbenten áll az aprólékos, hidegvérrel végrehajtott karaktergyilkossági kísérletet előtt.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.