Uniós milliárdok a láthatáron – Rég nem költöttek ilyesmire ennyit Orbánék

/ 2015.08.27., csütörtök 11:10 /
Uniós milliárdok a láthatáron – Rég nem költöttek ilyesmire ennyit Orbánék

Uniós milliárdokból építené vissza a kormány a háromszáz éve felrobbantott magyar várakat. A minta a látványos diósgyőri várrekonstrukció, pedig a radikális újjáépítések megítélése nagyon is vitatott. Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

Nagyon rég nem költöttek annyi pénzt a magyar műemlékekre, mint amennyit a kormány a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban tervez. A kastélyprogram összesen 35 épület felújítását jelenti három ütemben, 43,8 milliárd forintért. A várprogram keretében pedig 31 várat újítanának fel, itt 25 milliárdos a költségvetés.

A mostani építkezések jelentősége csak ahhoz a nagy romboláshoz mérhető, amit a Habsburgok vittek véghez a magyar várak között a Rákóczi-szabadságharc után. Akkor a hazai erősségeket szinte kivétel nélkül felrobbantották, hogy soha többé ne válhassanak „lázadók” tanyájává – sejthető, hogy a mostani várépítési program éppen ezt a folyamatot akarja visszafordítani.

A diósgyőri vár rekonstrukciója a minta

Fotó: Fűrjes Viktória

A várprogram egy olyan pillanatban indul el, amikor ez a kormányzati szándék egybeesik a műemlékvédelem paradigmaváltásával: újra szabad merészen rekonstruálni. Ez az állapot minden bizonnyal szép, magas tornyokat, falakat és bástyákat eredményez, de a vadonatúj műemlék nem feltétlenül lesz hiteles. A kormány a valóban lenyűgöző diósgyőri rekonstrukciót tekinti mintának, de a példa nem minden esetben követhető. Szerencsés esetben új egyensúlyi állapot áll be a hitelesség és a rekonstrukciós késztetés között, de a szoros határidők, az elkölthető milliárdok és a szakmai elvek kiforratlansága, egy erősen hatékonyság-centrikus hivatali vezetéssel párosulva óriási baklövések veszélyét is magában hordozza.

 

Részletes háttér az augusztus 27-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.