Üzenet a következő ellenzéki tüntetés résztvevőihez

/ 2018.05.03., csütörtök 18:30 /

Az önreflexió fontos és hasznos dolog. Főleg amikor egy új szerveződés több ezer embert megmozgatva fel kívánja kavarni a magyar politikai élet állóvizét. Amikor egy mozgalom tagjai fel szeretnék hívni a kormány figyelmét az őket érintő problémákra, valamint tükröt állítanak az ellenzék elé, amiért az önérdek-hatalomvágy csomag megtartását választotta, cserbenhagyva szavazóit.

Amikor a sokszor emlegetett demokratikus értékek, szabad sajtó, korrektebb választási rendszer és normálisabb közmédia mellett állnak ki, miközben elutasítják a politikai haszonszerzés céljából megalkotott demagóg gyűlöletkampányt. Amikor ezen felbátorodva szerveznek megmozdulást, és többtízezred magukkal kimennek az utcára, hogy mindezeknek hangot adjanak, ráadásul nem is egyszer, nem is kétszer, hanem már harmadszorra is, akkor érdemes egy-két dolgot tisztázni.

Ha ez a civil megmozdulás az előbbiekben megfogalmazott kritikákkal kíván élni, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért hívták meg a szervezők az első tüntetésre Vona Gábort? Azt a politikust, kinek pártja nyolc éven keresztül egyik reggel zsidózott, majd másnap cigányozott, és aki ráadásul többek közt az erdogani Törökországgal szimpatizált. (Igaz, a szervezők nem engedték meg sem neki, sem a tüntetésen megjelenő többi ellenzéki párt képviselőjének, hogy felszólaljanak.)

Talán még nem is ez a leginkább szemet szúró dolog, amivel szembesülhetünk. Bevallom, az előbbiek miatt vegyes érzésekkel álltam a mostani tüntetésekhez. Ezért a szervezők tévés nyilatkozatait, illetve a közösségi médiában tett megnyilvánulásait böngészgetve egyre több kérdőjel kezdte terhelni agytekervényeim tárolóegységeit. Pár órás keresgélés után Homonnay Gergely személyében kibújt a szög a zsákból és vált számomra jókora kakukktojássá az illető ténykedése. Ezután már csak azt kellett eldöntenem, hogy melyik csontvázat rántsam elő a szekrényből, hiszen volt ott bőven csipegetnivaló. Homonnay ugyanis nemrég annak a Gyurcsány Ferencnek kampányolt, akinek regnálása alatt Fábry Sándor szükségét érezte bemenni a köztévébe, hogy jelezze, ami ott folyik, minden, csak nem közszolgálatiság. De nem lehet elfelejteni a külhoni magyarok ellen többször is felépített gyűlöletkampányt, a 2006-os eseményeket, illetve az akkor jobboldali magyar sajtóorgánumok ellen folytatott hadjáratát sem.

Nem beszélve arról, hogy miközben Homonnay Gergely szervezőtársával a kormánypárti szavazókat is meghívja a tüntetésre, az általa is joggal megvetett demagóg kormányzati kommunikációhoz hasonlóan a Fideszre-szavazókat a devizakárosultak kilakoltatásával vádolja, megkérdőjelezi intelligenciaszintjüket, gyáváknak, megalkuvóknak nevezi őket. Valamint említésre méltó az LMP és a Momentum nyilvános anyázása, amiért körzetében az általa preferált DK-s vereségét eme pártoknak tulajdonította, vagy Áder János bajszos sz..nak nevezése. „Szívet melengető” az a bejegyzése is, melyben véleménye szerint a jóérzésű emberek a DK-ra szavaznak.

Az pedig már egyenesen érthetetlen, amikor a televízióban olyan nyilatkozatot tesz, hogy szeretne ebben az országban maradni, miközben a Facebookon mindenkit hazája elhagyására biztat, miután szembesült a választási eredménnyel, és még lehetne sorolni bejegyzéseinek tömkelegét.

Ennek tudatában talán érdemes egy lábjegyzetet odabiggyeszteni a következő, május 8-i tüntetés margójára. Ha az új mozgalomnak tényleg a változás ennek a célja, akkor mennyivel járhatóbb út ez? Milyen jogon vár el megújulást és milyen jogon bírálja a jelenlegi közéletet, politikai hatalmat, miközben egyes tagjai ugyanazzal az arroganciával és megvetéssel viseltetnek a másképp gondolkodók iránt? Vagy éppen olyan politikusokat támogatnak, akiknek múltbéli vagy jelen cselekedetei szöges ellentétben állnak azon kritikákkal, melyek a szervezők és a résztvevők által elviekben megfogalmazódtak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.