valasz.hu/itthon/katolikus-puspok-irt-nyilt-levelet-a-kormanynak-hajlektalanugyben-128931

http://valasz.hu/itthon/katolikus-puspok-irt-nyilt-levelet-a-kormanynak-hajlektalanugyben-128931

VÁDELHÁRÍTÁS

/ 2005.01.20., csütörtök 01:17 /

Az egyik legsikeresebb magyar városvezető. Meggyanúsították, hogy a nyolcvanas években III/II-es kémelhárító volt. A Fidesz politikusa kitartóan cáfol. Szita Károly kaposvári polgármestert a Heti Válasz az elmúlt hetekben megfogalmazott vádakkal szembesítette.

- Az Index azt állítja: egy dokumentum van a birtokában, mely arra utal, hogy ön a nyolcvanas években III/II-es kémelhárító volt. Ez valódi, ám nem önről szóló irat lehet, vagy egy személyre szabott hamisításról van szó?

- Egyet tudok: azt a szöveget nem én írtam.

- Létező személy lehet az a hölgy, aki az internetes lap fórumán azt állította: a nyolcvanas évek végén, az ön egykori élettársaként tett szert a dokumentumra?

- Ugyan már! Nem volt semmiféle élettársam: 1981 óta boldog házasságban élek a feleségemmel.

- Egy írásszakértő összehasonlította az ön vagyonnyilatkozatát a hivatkozott szöveggel, és - bár másolatról lévén szó, hivatalos véleményt nem állíthatott ki - azt vélelmezte, hogy a két dokumentumot ugyanaz az ember írhatta. Ön szerint is hasonló a két írás?

- Az írásszakértő bizonyára végzi a munkáját. Az pedig engedtessék meg nekem, hogy én tudjam, mit csináltam és mit nem.

- Pokorni Zoltán felvetette: meglehetősen kétséges, hogy valaki 1988-89-ben - amikor fénymásológép csak elvétve akadt az országban - csak úgy "lekopírozhatott" bármit is.

- A dolog annyira légből kapott, hogy én még csak találgatásokba sem kívánok bocsátkozni.

- Az Index sokat sejtetően azt állítja, hogy kezdetben nem tagadta egyértelműen a vádat, s csak később cáfolt.

- Amikor a laptól az első telefonhívást kaptam, éppen azzal bajlódtam, hogyan cseréljek be egy karácsonyi ajándékot az üzletben. Első reakciómban ingerült szavakkal elutasítottam a kérdést. Könyörgök, ez mi, ha nem cáfolat?

- Ismert valaha a környezetében a III-as főcsoportfőnökségnek dolgozó embert?

- Nem, de nem is foglalkoztam ezzel. Mindig a munkámat végeztem.

- A Somogy megyei növényvédelmi és agrokémiai állomás biológiai laboratóriumát vezette 1981 és 1988 között. Ekkor netán foglalkozott olyan dologgal, mely kémtevékenység célpontja lehetett?

- Akkoriban kísérleti körülmények között azt vizsgáltuk, hogy egyes növényvédőszer- és műtrágyagyártó üzemek termékei milyen hatást gyakorolnak egy-egy adott növényre. Nem gondolom, hogy itt bárkinek kémkedni kellett volna, hiszen az eredményeinket rendre közzétettük.

- Soha még csak kísérlet sem történt a beszervezésére?

- Nem.

- Az állítólagos jelentésben szó esik valamilyen katonai objektum őrzéséről. Tud olyan honvédségi épületről, melynek ellenőrzését önre lehetett volna bízni?

- Nézze, nagyon össze kellene szednem az emlékeimet, de nem tudok ilyenről.

- Azt mondják, annak idején a katonai objektumok közelében lakókat esetenként azért szervezték be, hogy jelentsék, ha rendellenességet észlelnek. Lakott ön ilyen környéken?

- Laktam, de engem nem szervezett be senki.

- Úgy tudom, két hete személyesen felkereste Kutrucz Katalint, az állambiztonsági leváltár főigazgató-helyettesét. Mi járatban volt nála?

- Arra kértem, segítsen, hogy megkaphassam az esetlegesen rám vonatkozó iratokat. Ezt meg is ígérte, ezek után a levéltártól azt a választ kaptam, hogy a dokumentumok jelenlegi feldolgozottsági szintjén nincs rólam adat.

- Ami viszont nem jelenti azt, hogy később még nem találhatnak valamit.

- Úgy van. A levélben az áll: "Amennyiben a további feldolgozás során önre vonatkozó adatot találunk, úgy arról minden külön kérelem nélkül is értesíteni fogjuk."

- Ellenfelei szóvá tették, hogy erre a levélre hivatkozva cáfolta a III/II-es vádat - miközben az állambiztonsági levéltár csak a III/III-as csoportfőnökség iratait kezeli.

- Nekem Kutrucz Katalin azt mondta, hogy a levéltár figyelme kiterjed a III/II-es iratokra is.

- Csakhogy az 1980 és 1990 közötti III/II-es iratok még nem érkeztek meg a Belügyminisztériumból és a szakszolgálatoktól a levéltárba.

- Akkor ezek szerint ebben az ügyben tájékozatlan vagyok. Azt viszont már megtanultam, hogy ellenfeleim nem válogatnak az eszközökben. Mivel abban a hiszemben voltam, hogy a nemzetbiztonsági szervektől nem kérhetek ki iratot, először nem is fordultam hozzájuk. Erre a lapokban azt olvasom, hogy Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár sokat sejtetően nyilatkozza: "Szita Károly még mindig nem jelentkezett a Nemzetbiztonsági Hivatalban". Nos, hogy ezt a szálat is elvarrjam, a napokban levélben kértem tőlük: minden, esetlegesen rám vonatkozó dokumentumot soron kívül adjanak át az állambiztonsági levéltárnak, mivel már én is kíváncsi vagyok arra, hogy mit raktak össze rólam.

- A levéltár pedig csak akkor hozhat nyilvánosságra iratot valakiről, ha az illető elismeri közszereplő mivoltát. Ha úgy adódna, miként nyilatkozna?

- Tény: közszereplő vagyok.

- Ellenfelei sokatmondónak tartják, hogy 1998-ban nem vállalta a felajánlott belügyminiszteri tisztséget, majd 2002 decemberében - Medgyessy Péter kémelhárító múltjának napvilágra kerülése után fél évvel - lemondott a parlamenti képviselőségről.

- 1998-ban valóban kaptam egy megtisztelő felkérést. Azt mondtam: nagyon jól érzem magam Kaposváron, ez a szülővárosom, s nagyon szeretem a polgármesteri munkámat, amelyet nem cserélnék el miniszteri bársonyszékre. Ami pedig a 2002-es lemondást illeti, arra még egyszerűbb a magyarázat. 1998 és 2002 között háromhetente ülésezett a parlament. Akkor az országgyűlési képviselői és a városvezetői teendőimet párhuzamosan is el tudtam látni, mert háromhetente csak két napra kellett felmennem Budapestre. A 2002-es kormányváltás után viszont már minden héten ülésezett az Országgyűlés, s ez - mivel bizottsági tag, illetve elnök is voltam - azt jelentette, hogy hetente legalább három, de inkább négy napot Budapesten töltöttem. Ekkor el kellett döntenem, mi fontosabb. Heti két nap alatt én nem tudok eligazgatni egy várost.

- Kevesebbre volna képes, mint Toller László, Csabai Lászlóné vagy Kósa Lajos - Pécs, Nyíregyháza és Debrecen polgármesterei -, akik ott ülnek a parlamentben?

- Ők nyilvánvalóan meg tudják oldani. Én nem.

- Ez azt jelenti, hogy amíg ön a polgármester, addig nem is szándékozik parlamenti képviselőjelöltként indulni?

- Attól függ, hogy melyik párt lesz kormányon, illetve hogy milyen rend szerint ülésezik majd a parlament.

- A Fidesz az elmúlt hetekben nemigen exponálta magát az ön védelmében.

- ...és ezt nagyon helyesnek tartom.

- Hogyhogy? Nem várt volna nagyobb kiállást?

- Nem. Nézze, nekünk, polgári gondolkodású embereknek az a legfontosabb, hogy győzelemre segítsük azt, amiben hiszünk. Ez az én személyes harcom.

- A bírálók szerint ha a Fidesz a III/II-es Medgyessy Pétert annak idején lemondásra szólította fel, akkor a következetesség jegyében ugyanez az elvárás vonatkozik bármely jobboldali politikusra.

- A Fidesz eddig is következetes volt, és ezt követően is az lesz.

- Arról van sejtése, hogy ki, mi állhat a vádak mögött?

- Engem már többször támadtak. Négy-öt éve az MSZP szemügyre vette a balatoni nyaralómat - még a parlamentben is téma volt, s az akkori legfőbb ügyésznek kellett cáfolnia a visszaélés vádját. Aztán egy éve a kaposvári postaládákban megjelent egy engem mocskoló levél "Szike" aláírással, mely - félreérthetetlen utalással a személyemre - azzal zárult, hogy ki kell vágni a fertőző gócot Kaposvár testéből. Néhány hónapja pedig géppuskalőszert kaptam ajándékba. Vagy itt van a kaposvári húsüzem példája. Az ezer főt foglalkoztató Kométát be akarták zárni, ám mi a kormány irányítása alatt álló magyar hatóságokkal szemben uniós állatorvosi szakértőket hívtunk, s így sikerült a céget megmenteni. Ezek után kaptam olyan telefont, hogy "Polgármester úr, ne foglalkozzon az üggyel, mert megbánhatja!".

- Az önt ért vád kínos lehet polgármesterként, közéleti személyiségként. Ám úgy képzelem, ilyen esetben a legfontosabb mégis az lehet, hogy ne veszítse el felesége, gyermekei bizalmát.

- Rátapintott a lényegre. Ebben az egész ügyben a legnagyobb gondot a családom okozza, akiket imádok. Ne higgye, hogy ez őket érintetlenül hagyja. A feleségem azt tanácsolta: "Hagyd a fenébe az egészet! Higgyenek, amit akarnak, állítsanak rólad, amit akarnak. Aki neked akar hinni, neked hisz, aki nem, azt úgysem tudod meggyőzni. Egyébként meg mindenki nézzen körül Kaposváron, hogy az elmúlt tíz évben mi történt ebben a városban." Szerencsére tehát a családom bizalmát töretlenül élvezem.SZITA KÁROLY

1956-ban született Kaposváron.

Érettségi után az Agrártudományi Egyetem növényvédelmi üzemmérnöki szakán tanult.

Államvizsga után agrokémikusként, majd 1981-től a Somogyi Megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomás biológiai laboratóriumának vezetőjeként dolgozott.

1983-ban agrármérnöki diplomát szerzett Keszthelyen. 1987-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem környezetvédelmi szakmérnök karán államvizsgázott.

1988-tól a Somogy Megyei Tanács műszaki főosztályán környezet- és természetvédelmi főmérnökként dolgozott.

1990-ben Kaposvár alpolgármestere lett.

1994 óta polgármester. 1998-ban 80 százalékos többséggel újraválasztották, s tisztségét a 2002-es voksoláson is meg tudta őrizni. Ekkor a választók 73 százaléka támogatta. 1999-ben az év polgármesterévé választották.

1998 és 2002 között a Fidesz országgyűlési képviselője. 2002-ben szocialista ellenfele, az ugyancsak kaposvári Lamperth Mónika egyéni körzetben legyőzte, így listáról került a parlamentbe.

2002 decemberében lemondott országgyűlési mandátumáról. A Fidesz önkormányzati tagozatának vezetője, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

Nős, két leánya van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.