Valamit nagyon tud a szívattyúház

/ 2009.11.20., péntek 19:21 /

Ötödik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját: a már elkészült épületek kategóriájában a győri Széchenyi István Egyetem építész műteremháza (Black box) nyert, a tervpályázatok között pedig egy diplomamunka, amely egy mosonmagyaróvári magtárat alakítana Csodák Palotájává. A zsűriben állandó tagként a Heti Válasz is képviseltette magát.

Az epiteszforum.hu által rendezett díjkiosztó est hagyományosan a mesterek köszöntésével kezdődött: idén a 90 éves Mőcsényi Mihály tájépítészt ünnepelte a Média Építészeti Díja odaítélése alkalmából egybegyűlt közönség. „Amerikában egyszer kutatást végeztek arról, hogy mely településeken a legboldogabbak az emberek. Kiderült, hogy ott, ahol a légi felvételeken nem látszódnak sem utak, sem házak, mert eltakarják őket a fák" - mesélte az idős professzor, akinek humorát és fizikai erőnlétét is megcsodálhatta a közönség. A díjkiosztón aztán csupa olyan már elkészült épületet, illetve építészeti tervet mutattak be az alkotók, amelyek nem illenének a Mőcsényi Mihály által ideális élettérnek tartott zsákfaluba, hiszen mindegyik magasabbra „nő", mint egy fa.

A Trafóban megrendezett est egyre több szakmai és kultúrára éhes, laikus érdeklődőt vonz. A hangulat idén is jó volt, és az építészek is kezdik megszokni, hogy ez a díj nem pénzről, és nem is a szakmai presztízsről szól, hanem a kommunikációról: hogyan tudják az építészek kicsi és zárt szakmai berkeiken túl „eladni" a műveiket, s milyen visszajelzéseket kapnak a közvéleményt vagy csupán a saját impresszióikat közvetítő újságíróktól. A beérkezett pályaművekből egy szakmai zsűri válogatott ki hét-hét már megépült, illetve csak tervrajzokon létező épületet, az alkotók rövid szakmai prezentációja után ezekből választották ki a médiát képviselő ítészek az általuk legjobbnak tartott műveket.

Képgalériáért kattintson a fotóra!

A Black box

A legjobb épület kategóriában a Győri Széchenyi István Egyetem építész műteremháza nyert, ami első látásra egy megdöbbentő, szürke betontömb (ezért is hívják Black boxnak), ám közelebbről szemügyre véve feltárul az épület praktikuma, kényelme, játékossága. S ha megtudjuk, hogy a volt és jelenlegi tanszékvezető tanár által a tanítványaiknak megálmodott műteremház egy szivattyú- és kompresszorház vasbeton tömbjéből lett átalakítva, még inkább elcsodálkozhatunk azon, hogy a hallgatók mennyire szeretik ezt az épületet. Márpedig szeretik, egyébként nem töltenének ott napi 24 órát. Üvegtéglán átderengő, piros lépcsőház, rejtett tetőterasz, az épülettel „egybenyitható" átrium - valamit nagyon tud ez az elsőre komornak tűnő betontömb.

A második helyet a Bojtár utca és a Kunigunda út által határolt területen fekvő Market Irodaház szerezte meg, a harmadik pedig a Bbraun-ház lett a Szépvölgyi úton, amely finom megoldásokkal, az anyagok és a formák harmóniájával és a környezetbe illeszkedő eleganciájával bűvölte el a zsűrit. Az Index közönségszavazásán az épületek között a példaértékűen felújított Párizsi Nagyáruház (Divatcsarnok) nyert. A tervek közül egy mosonmagyaróvári magtár átépítésére vonatkozó, egyszerűségében is nagyszerű elképzelés kapta a legtöbb pontot: ide költözne a budapesti Csodák Palotája kihelyezett részlege.

Miután a művek egy része felújított épület volt, a bírálatok ismertetésekor szóba került, hogy miképpen lehet funkcióját vesztett ipari épületeket (szivattyúház, magtár), a szocializmusból itt maradt irodaházat vagy műemlékvédelmi szempontból is kényes ingatlant (Párizsi Nagyáruház) kortárs építészeti megoldásokkal újrafogalmazni. A már említettek mellett ezekre példa a volt NDK nagykövetség átépítése a Stefánia úton, illetve a tervek kategóriában versenyző jászberényi tudásmonostor, amit egy laktanyából alakítanának át.

A másik figyelemre méltó tanulság, amit a szakmai zsűri, Martinkó József, az Octogon Online főszerkesztője és Wesselényi-Garay Andor főiskolai docens fogalmazott meg, hogy nem csak borzalmas irodaházak épülhetnek Budapesten, illetve hogy a gazdasági válság hatására csökkenő nagyberuházások helyett a villaépítészet maradhat az autonóm építészeti gondolkodás terepe. Megjelent ugyanis az az ízléssel is rendelkező, fizetőképes réteg, amelynek az - akár nyugati mintára kialakított - lakás életfilozófiát is jelent. Utóbbira volt példa a díjkiosztón egy üveg, beton és fa elemekből építkező „cool és minimalista" családi ház a Remete hegyről, illetve egy Istenhegyi úti társasház terve.

Ahhoz képest pedig, hogy a XIX. századig a kórházak, vásárcsarnokok, kaszárnyák és iskolák nem számítottak építészeti alkotásoknak, a médiát képviselő zsűritagok véleményeztek plázát (Agria Park, Eger), óvoda és iskolaterveket (Budaörs, Algyő), s egy sivatagba szánt, hópehelyre emlékeztető „jégkunyhót" is, amit a fiatal alkotók egy dubai tervpályázatra készítettek, és ami az epiteszforum.hu közönségszavazásán a legtöbb voksot gyűjtötte be.

Megépült projektek:

BBraun-ház a Szépvölgyi úton
építész vezető tervező: Varga Tamás

Market Irodaház
felelős építész tervező: Dúzs Sándor

Black box
tervezők: Bodrossy Attila és Czigány Tamás

Ház a Remetehegyen
építészet: Bődey Attila és Polgár Ágnes

A volt NDK-nagykövetség átalakítása
építészet: Winkler Barnabás és Baranya Szabolcs felelős tervező

Agria Park - Eger
generál tervező: Schön Építész Iroda

A felújított Párizsi Nagyáruház
tervező: Tiba János

A tervek kategóriája:

Laktanyából tudás-monostor
felelős építész tervező: Vékony Péter

Társasház az Istenhegyi úton
építészek: Nagy Andrea, Szobota Eszter, Sándor Gergely, Baranyai Balázs

Hársfa utcai óvoda, Budaörs
vezető építész tervező: Sajtos Gábor

Futura magtár
Németh Dávid diplomaterve

Miskolctapolca Barlangfürdő
építészet: Bán Ferenc, Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Kukucska Gergely, Terjéki Rita, Weiser Balázs

Dubai Magas Jel
tervezők: Barcza Gergely, Korintus Gábor, Kukucska Gergely, Weiser Balázs

Algyői 16 tantermes általános iskola
vezető tervező: Sajtos Gábor

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.