valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Valamit nagyon tud a szívattyúház

/ 2009.11.20., péntek 19:21 /

Ötödik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját: a már elkészült épületek kategóriájában a győri Széchenyi István Egyetem építész műteremháza (Black box) nyert, a tervpályázatok között pedig egy diplomamunka, amely egy mosonmagyaróvári magtárat alakítana Csodák Palotájává. A zsűriben állandó tagként a Heti Válasz is képviseltette magát.

Az epiteszforum.hu által rendezett díjkiosztó est hagyományosan a mesterek köszöntésével kezdődött: idén a 90 éves Mőcsényi Mihály tájépítészt ünnepelte a Média Építészeti Díja odaítélése alkalmából egybegyűlt közönség. „Amerikában egyszer kutatást végeztek arról, hogy mely településeken a legboldogabbak az emberek. Kiderült, hogy ott, ahol a légi felvételeken nem látszódnak sem utak, sem házak, mert eltakarják őket a fák" - mesélte az idős professzor, akinek humorát és fizikai erőnlétét is megcsodálhatta a közönség. A díjkiosztón aztán csupa olyan már elkészült épületet, illetve építészeti tervet mutattak be az alkotók, amelyek nem illenének a Mőcsényi Mihály által ideális élettérnek tartott zsákfaluba, hiszen mindegyik magasabbra „nő", mint egy fa.

A Trafóban megrendezett est egyre több szakmai és kultúrára éhes, laikus érdeklődőt vonz. A hangulat idén is jó volt, és az építészek is kezdik megszokni, hogy ez a díj nem pénzről, és nem is a szakmai presztízsről szól, hanem a kommunikációról: hogyan tudják az építészek kicsi és zárt szakmai berkeiken túl „eladni" a műveiket, s milyen visszajelzéseket kapnak a közvéleményt vagy csupán a saját impresszióikat közvetítő újságíróktól. A beérkezett pályaművekből egy szakmai zsűri válogatott ki hét-hét már megépült, illetve csak tervrajzokon létező épületet, az alkotók rövid szakmai prezentációja után ezekből választották ki a médiát képviselő ítészek az általuk legjobbnak tartott műveket.

Képgalériáért kattintson a fotóra!

A Black box

A legjobb épület kategóriában a Győri Széchenyi István Egyetem építész műteremháza nyert, ami első látásra egy megdöbbentő, szürke betontömb (ezért is hívják Black boxnak), ám közelebbről szemügyre véve feltárul az épület praktikuma, kényelme, játékossága. S ha megtudjuk, hogy a volt és jelenlegi tanszékvezető tanár által a tanítványaiknak megálmodott műteremház egy szivattyú- és kompresszorház vasbeton tömbjéből lett átalakítva, még inkább elcsodálkozhatunk azon, hogy a hallgatók mennyire szeretik ezt az épületet. Márpedig szeretik, egyébként nem töltenének ott napi 24 órát. Üvegtéglán átderengő, piros lépcsőház, rejtett tetőterasz, az épülettel „egybenyitható" átrium - valamit nagyon tud ez az elsőre komornak tűnő betontömb.

A második helyet a Bojtár utca és a Kunigunda út által határolt területen fekvő Market Irodaház szerezte meg, a harmadik pedig a Bbraun-ház lett a Szépvölgyi úton, amely finom megoldásokkal, az anyagok és a formák harmóniájával és a környezetbe illeszkedő eleganciájával bűvölte el a zsűrit. Az Index közönségszavazásán az épületek között a példaértékűen felújított Párizsi Nagyáruház (Divatcsarnok) nyert. A tervek közül egy mosonmagyaróvári magtár átépítésére vonatkozó, egyszerűségében is nagyszerű elképzelés kapta a legtöbb pontot: ide költözne a budapesti Csodák Palotája kihelyezett részlege.

Miután a művek egy része felújított épület volt, a bírálatok ismertetésekor szóba került, hogy miképpen lehet funkcióját vesztett ipari épületeket (szivattyúház, magtár), a szocializmusból itt maradt irodaházat vagy műemlékvédelmi szempontból is kényes ingatlant (Párizsi Nagyáruház) kortárs építészeti megoldásokkal újrafogalmazni. A már említettek mellett ezekre példa a volt NDK nagykövetség átépítése a Stefánia úton, illetve a tervek kategóriában versenyző jászberényi tudásmonostor, amit egy laktanyából alakítanának át.

A másik figyelemre méltó tanulság, amit a szakmai zsűri, Martinkó József, az Octogon Online főszerkesztője és Wesselényi-Garay Andor főiskolai docens fogalmazott meg, hogy nem csak borzalmas irodaházak épülhetnek Budapesten, illetve hogy a gazdasági válság hatására csökkenő nagyberuházások helyett a villaépítészet maradhat az autonóm építészeti gondolkodás terepe. Megjelent ugyanis az az ízléssel is rendelkező, fizetőképes réteg, amelynek az - akár nyugati mintára kialakított - lakás életfilozófiát is jelent. Utóbbira volt példa a díjkiosztón egy üveg, beton és fa elemekből építkező „cool és minimalista" családi ház a Remete hegyről, illetve egy Istenhegyi úti társasház terve.

Ahhoz képest pedig, hogy a XIX. századig a kórházak, vásárcsarnokok, kaszárnyák és iskolák nem számítottak építészeti alkotásoknak, a médiát képviselő zsűritagok véleményeztek plázát (Agria Park, Eger), óvoda és iskolaterveket (Budaörs, Algyő), s egy sivatagba szánt, hópehelyre emlékeztető „jégkunyhót" is, amit a fiatal alkotók egy dubai tervpályázatra készítettek, és ami az epiteszforum.hu közönségszavazásán a legtöbb voksot gyűjtötte be.

Megépült projektek:

BBraun-ház a Szépvölgyi úton
építész vezető tervező: Varga Tamás

Market Irodaház
felelős építész tervező: Dúzs Sándor

Black box
tervezők: Bodrossy Attila és Czigány Tamás

Ház a Remetehegyen
építészet: Bődey Attila és Polgár Ágnes

A volt NDK-nagykövetség átalakítása
építészet: Winkler Barnabás és Baranya Szabolcs felelős tervező

Agria Park - Eger
generál tervező: Schön Építész Iroda

A felújított Párizsi Nagyáruház
tervező: Tiba János

A tervek kategóriája:

Laktanyából tudás-monostor
felelős építész tervező: Vékony Péter

Társasház az Istenhegyi úton
építészek: Nagy Andrea, Szobota Eszter, Sándor Gergely, Baranyai Balázs

Hársfa utcai óvoda, Budaörs
vezető építész tervező: Sajtos Gábor

Futura magtár
Németh Dávid diplomaterve

Miskolctapolca Barlangfürdő
építészet: Bán Ferenc, Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Kukucska Gergely, Terjéki Rita, Weiser Balázs

Dubai Magas Jel
tervezők: Barcza Gergely, Korintus Gábor, Kukucska Gergely, Weiser Balázs

Algyői 16 tantermes általános iskola
vezető tervező: Sajtos Gábor

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.