Bűnben fogant lombikbabák? Skrabski Fruzsina megindító vallomása a püspöknek

/ 2017.08.23., szerda 13:30 /
Bűnben fogant lombikbabák? Skrabski Fruzsina megindító vallomása a püspöknek

Veres András katolikus püspök hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek. Kopp Mária lánya meg szépen elmondja a maga történetét.

„Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...”

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az augusztus 20-i ünnepi szentbeszédet találta a legmegfelelőbb alkalomnak arra, hogy ezzel a pár odavetett mondattal üzenjen hadat a mesterséges megtermékenyítésnek, illetve az e célt támogató kormányzati szándéknak. Elsőként Skrabski Fruzsina – a néhai Skrabski Árpád és Kopp Mária lánya – fejezte ki nemtetszését, majd Szentesi Zöldi László újságíró írt nyílt levelet a főpapnak a témában. Nyomtatott lapunk jövő csütörtöki számában alaposan feltárjuk, hogy ez ügyben pontosan mit és miért tilt – és mit nem – a katolikus egyház; a majd részletesen taglalt bioetikai szempontok hívő és nem hívő számára egyaránt érdekesek lesznek.

Addig is, közzétesszük azt az interjút, amelyet Skrabski Fruzsina adott a Heti Válasz Kiadó Isten hozott! című 2014-es kötetében arról, hogy milyen előzmények után szülte meg a „világ legszebb lombikbébijét”. A teljes szöveg itt érhető el, a legérdekesebb mondatok pedig alább következnek:

„Először havonta, majd minden beültetés után – Lujzi a negyedik kísérletre fogant meg – fel-feléledt a remény, hogy most végre sikerülnie kell. Aztán ismét a kudarccal kellett szembesülni, és ahogy pszichológusok is mondják, minden hónapban vagy alkalommal el kell gyászolni a meg nem fogant életet – na, ha valaki, én aztán rutinos gyászoló vagyok…”

„Voltam is pszichológusnál, de még csodatévő papnál is. Előbbi helyen relaxálni tanultam, s végül ennek nagy szerepe lett a sikerben. De volt olyan lélekbúvár is, aki elképesztő hülyeségekkel traktált, például hogy túlzottan rajongok a férjemért, anyukám meg engem szeretett túl – őt ellenben szíjjal verték, mégis megfogant –, ezért nem jön össze a gyerek.”

„Az utóbbi éveket úgy éltem meg, hogy engem ennél nagyobb baj már nemigen érhet: először meghalt az apukám, majd az anyukám, és nem jött a baba. Persze a kommunisták még elvehetik a vagyonunkat, meg a fejünkre eshet egy bomba, de ezek csak bagatell anyagi dolgok.”

„Elég, ha annyit mondok: az ember hetente nőgyógyászhoz jár, ahol a vizsgálat bizonyos tekintetben ugye már eleve hasonlít a szexuális kapcsolathoz, majd egyszer csak közlik vele, hogy na, most jó érett a petesejt, ezért pár órán belül jó lenne alkotni valamit.”

„A módszer úgy működik, hogy a nőnek megérik valahány petesejtje, azokból a hímivarsejt segítségével lombikban embriók állítanak elő, és ebből legfeljebb hármat lehet beültetni, a többit lefagyasztják vagy megsemmisítik. Mi azt terveztük, hogy ha több embrió jön létre, akkor lefagyasztatjuk őket, és szép sorban, többszöri próbálkozással mindegyiket beültetjük, hogy ne kelljen elpusztítani egyetlen életkezdeményt sem. Szerencsére mindössze öt petesejtem lett, abból is csak három maradt meg embrió állapotban, és mindhármat beültették, így nem kerültem feloldhatatlan erkölcsi dilemma elé.”

„Somfai Béla [a néhai jezsuita bioteikus] is azt mondta, hogy a pápai tanítások közül nem mindenre vonatkozik a tévedhetetlenség. Ezek közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés vagy a fogamzásgátlás is – utóbbit is tiltja ugyan az egyház, de a hívők 90 százaléka használ valamilyen eszközt. Azt persze továbbra is ellenezném, ha az embriót megsemmisítenék vagy éppen kísérletekre használnák.”

„Neki [a férjének] egyébként inkább a lombik etikai vonatkozásaival voltak gondjai. Az elején nem is akarta, merthogy gyilkosságnak gondolta a be nem ültetett embriók megsemmisítését – ezt most is annak tartja, és én is. De amikor belemélyedtünk a kérdésbe, és megtudtuk, pontosan hogyan működik a program, másképp láttuk a dolgot. A döntésben nagy segítségünkre volt Somfai Béla jezsuita bioetikus, aki azt mondta, ha az életadás a célunk, akkor a lombik nem bűn.”

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.