Bűnben fogant lombikbabák? Skrabski Fruzsina megindító vallomása a püspöknek

/ 2017.08.23., szerda 13:30 /
Bűnben fogant lombikbabák? Skrabski Fruzsina megindító vallomása a püspöknek

Veres András katolikus püspök hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek. Kopp Mária lánya meg szépen elmondja a maga történetét.

„Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...”

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az augusztus 20-i ünnepi szentbeszédet találta a legmegfelelőbb alkalomnak arra, hogy ezzel a pár odavetett mondattal üzenjen hadat a mesterséges megtermékenyítésnek, illetve az e célt támogató kormányzati szándéknak. Elsőként Skrabski Fruzsina – a néhai Skrabski Árpád és Kopp Mária lánya – fejezte ki nemtetszését, majd Szentesi Zöldi László újságíró írt nyílt levelet a főpapnak a témában. Nyomtatott lapunk jövő csütörtöki számában alaposan feltárjuk, hogy ez ügyben pontosan mit és miért tilt – és mit nem – a katolikus egyház; a majd részletesen taglalt bioetikai szempontok hívő és nem hívő számára egyaránt érdekesek lesznek.

Addig is, közzétesszük azt az interjút, amelyet Skrabski Fruzsina adott a Heti Válasz Kiadó Isten hozott! című 2014-es kötetében arról, hogy milyen előzmények után szülte meg a „világ legszebb lombikbébijét”. A teljes szöveg itt érhető el, a legérdekesebb mondatok pedig alább következnek:

„Először havonta, majd minden beültetés után – Lujzi a negyedik kísérletre fogant meg – fel-feléledt a remény, hogy most végre sikerülnie kell. Aztán ismét a kudarccal kellett szembesülni, és ahogy pszichológusok is mondják, minden hónapban vagy alkalommal el kell gyászolni a meg nem fogant életet – na, ha valaki, én aztán rutinos gyászoló vagyok…”

„Voltam is pszichológusnál, de még csodatévő papnál is. Előbbi helyen relaxálni tanultam, s végül ennek nagy szerepe lett a sikerben. De volt olyan lélekbúvár is, aki elképesztő hülyeségekkel traktált, például hogy túlzottan rajongok a férjemért, anyukám meg engem szeretett túl – őt ellenben szíjjal verték, mégis megfogant –, ezért nem jön össze a gyerek.”

„Az utóbbi éveket úgy éltem meg, hogy engem ennél nagyobb baj már nemigen érhet: először meghalt az apukám, majd az anyukám, és nem jött a baba. Persze a kommunisták még elvehetik a vagyonunkat, meg a fejünkre eshet egy bomba, de ezek csak bagatell anyagi dolgok.”

„Elég, ha annyit mondok: az ember hetente nőgyógyászhoz jár, ahol a vizsgálat bizonyos tekintetben ugye már eleve hasonlít a szexuális kapcsolathoz, majd egyszer csak közlik vele, hogy na, most jó érett a petesejt, ezért pár órán belül jó lenne alkotni valamit.”

„A módszer úgy működik, hogy a nőnek megérik valahány petesejtje, azokból a hímivarsejt segítségével lombikban embriók állítanak elő, és ebből legfeljebb hármat lehet beültetni, a többit lefagyasztják vagy megsemmisítik. Mi azt terveztük, hogy ha több embrió jön létre, akkor lefagyasztatjuk őket, és szép sorban, többszöri próbálkozással mindegyiket beültetjük, hogy ne kelljen elpusztítani egyetlen életkezdeményt sem. Szerencsére mindössze öt petesejtem lett, abból is csak három maradt meg embrió állapotban, és mindhármat beültették, így nem kerültem feloldhatatlan erkölcsi dilemma elé.”

„Somfai Béla [a néhai jezsuita bioteikus] is azt mondta, hogy a pápai tanítások közül nem mindenre vonatkozik a tévedhetetlenség. Ezek közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés vagy a fogamzásgátlás is – utóbbit is tiltja ugyan az egyház, de a hívők 90 százaléka használ valamilyen eszközt. Azt persze továbbra is ellenezném, ha az embriót megsemmisítenék vagy éppen kísérletekre használnák.”

„Neki [a férjének] egyébként inkább a lombik etikai vonatkozásaival voltak gondjai. Az elején nem is akarta, merthogy gyilkosságnak gondolta a be nem ültetett embriók megsemmisítését – ezt most is annak tartja, és én is. De amikor belemélyedtünk a kérdésbe, és megtudtuk, pontosan hogyan működik a program, másképp láttuk a dolgot. A döntésben nagy segítségünkre volt Somfai Béla jezsuita bioetikus, aki azt mondta, ha az életadás a célunk, akkor a lombik nem bűn.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.