valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Választás: Már most nagyon sok az érvénytelen szavazat

/ 2014.04.01., kedd 18:25 /
Választás: Már most nagyon sok az érvénytelen szavazat

Ha marad a jelenlegi tendencia, a határon túli magyarok által levélben leadott szavazatok jelentős rész érvénytelen lesz. Az első feldolgozási nap tapasztalata szerint a szavazatok csaknem negyede formai hibás. Rengetegen vannak ráadásul azok, akik a külképviseletekre kérték a levélcsomagot, ám mostanáig nem vették azt át.

Pálffy Ilona NVI elnök
11.202 levélben feladott szavazat ellenőrzése után kijelenthető, a szavazatok 24 százaléka (2740 darab) érvénytelen. A feladók nagy része formai hibát vétett: nem ugyanazt az adatot adta meg, amelyet a regisztrációkor (például egyszer a személyi igazolvány számát, máskor a személyi számát adta meg), rosszul írta az anyja nevét (nem a leánykori nevet tüntette fel, a határon túliak gyakran édesanyjuk férjezett nevét írták le), nem ragasztották le a szavazatot tartalmazó kis borítékot - mondta el egy háttérbeszélgetésen Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Az NVI jelenleg még csak az azonosító nyilatkozatok helyességét ellenőrzi, a szavazatot tartalmazó borítékokat csak vasárnap, a szavazás lezárása, azaz 19 óra után nyitják fel. De csak azokat, amelyek nem hibásak - mondta a Heti Válasz Online kérdésére Pálffy Ilona. 2740 szavazat tehát máris a „kukába" került.

Ez az adat a vasárnapi ellenőrzés során jött ki, április 6-ig az NVI még várhatóan 70-80 ezer azonosító nyilatkozatot néz át.

Azt nem tudni, a hibás levélszavazatok mely országokból érkeztek, ezt az NVI nem nézi - árulta el kérdésünkre Pálffy Ilona. És nem is értesítik az érintetteket, hogy rosszul töltötték ki az azonosító nyilatkozatokat - tette hozzá.

Összesen 231.864-en regisztráltak (igaz, ebből 195.353 személyt vették fel a névjegyzékbe), ebből sokan nem a saját címüket adták meg, hanem valamely külképviseletre kérték a levélcsomagot. Ám többen a mai napig nem vették azt át - mondta az elnök, aki attól tart, többen vasárnap vennék fel az azonosító nyilatkozatot és a szavazólapot tartalmazó csomagot a képviseleten, és egyből le is adnák ott a kitöltött dokumentumokat. Erre azonban nincs lehetőség - hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona. Bár a kitöltött lapokat hétvégén is le lehet adni a képviseleteken, a levélcsomag felvételét csak munkanapokon lehet megtenni. Péntek délutánt követően tehát már nem lesz erre lehetőség. Kérdésünkre az elnökasszony elárulta: a környező országok képviseletei jeleztek ilyen problémát a legnagyobb számban, vagyis éppen azok az országok, ahonnan a legtöbben regisztráltak. Emlékeztetőül: Romániából 99,628-an, Szerbiából 29.144-en regisztráltak, ez a két első helyezett ország.

Ahogyan azt már korábban megírtuk, a román posta 10 napos határidővel vállalta, hogy a megadott címre kézbesíti a leveleket, aki tehát ezekben a napokban adná fel postán a levélszavazatát Erdélyből, jó eséllyel már elkésett. De Kanadából és Ausztráliából is többen jelezték, hogy a mai napig nem kapták meg címükre a levélcsomagot, így kicsi az esélye, hogy ők vasárnapig érvényesen tudnak szavazni. Hogy ők hányan lehetnek, azt nem közölte az NVI.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.