valasz.hu/itthon/onok-kertek-itt-a-teljes-laszlo-petra-interju-es-egy-ujabb-bizonyitek-115375

http://valasz.hu/itthon/onok-kertek-itt-a-teljes-laszlo-petra-interju-es-egy-ujabb-bizonyitek-115375

Valójában ez áll a CEU-törvény mögött

/ 2017.04.04., kedd 15:00 /
Valójában ez áll a CEU-törvény mögött

Elfogadták a jogszabályt, vége van a sorosista kamuegyetemnek, mint a botnak. Örülhetünk végre? 

A politikának lételeme az ellenségkijelölés és összecsapások provokálása. Már az ókor bölcselet is ismerte azt a jelenséget, amikor a politikai cselekvők háborúba kezdenek, hogy a népnek vezérre legyen szüksége. Ebben a dimenzióban tökéletesen érthető, hogy a Fidesz mit és miért csinál a CEU-ügyben. Miután minden lényeges politikai fronton vagy győzött (migráció, ellenzék) vagy elhárult a közvetlen nyomásgyakorlás (amerikai elnökválasztás, uniós szankciók) lehetősége, ellenséget keres.  Ez lenne most a CEU, mögötte pedig Soros György, amely veszély falra festésével összerántható a biztos előny tudatában elkényelmesedésre hajlamos tábor, elvégezhető a „mi” és „ők” elhatárolásának politikában mindig életbevágó művelete, egyben új front nyitásával más frontokról is elterelhető a figyelem.

 Mi tehát a baj? – kérdezhetnénk a minden cáfolat ellenére nyilvánvalóan a CEU-ra szabott törvény mai elfogadása után.

 Nos, bár korábban  számos alkalommal lehetett kritizálni a politikai kommunikáció módját, azt senki sem tagadhatta, hogy a − mondjuk így − kemény kormányzati retorikát kiváltó migrációs válság, az Európai Bizottsággal fennálló hatásköri vita, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel  kapcsolatos konfliktus valóban létezett.

 Ezzel szemben a mostani konfliktus minden ízében kreált, semmilyen komolyan vehető alapja nincs, a magyarázatul hozott elemek vagy féligazságok, vagy egyszerű hazugságok. Azt a tényt hivatottak elfedni, hogy a kormánypárt nem szereti az intézményt és politikai szempontból hasznosnak ítéli az egyetem kivégzését. Ez azonban veszedelmesen közel autokrata államok gondolkodásmódjához, amelyekben a fennálló hatalomnak nem tetsző személyek, körök, intézmények puszta létük okán számíthatnak retorziókra. (Akik most büszkén, illiberális ideológiai premisszákból kiindulva támogatják a CEU-törvényt, igent mondanak egy jövőbeni nem fideszes kormány idején mondjuk az egyházi felsőoktatási intézményekkel szembeni hatalmi fellépésre is.)

Az indoklásként felhozott felsőoktatási szakmai érvek igazságtartalmát éppenséggel a Fidesz tette zárójelbe, amikor a törvényhez benyújtott egy módosított indítványt. Eszerint, ha az egyetem székhelye egy szövetségi rendszerben működő államban van, amelyben nem a központi kormányzat dönt az oktatási nemzetközi szerződésekről, akkor a föderatív hatóságokkal kell megállapodni az oklevelek kiadásához szükséges egyezményről. A magyar kormány tehát Donald Trumppal akar megegyezni a CEU-ról, akinek azonban az ügyben semmilyen illetékessége sincs. Magyarán, az egyetem fennmaradása feltételeként a törvény nem szakmai változtatásokat, hanem egy megköthetetlen szerződést szab.

 A CEU-törvény azonban nemcsak a végletekig vitt ellenségkeresési logika újabb példája. Napnál világosabban mutat rá a kormánypárt mind jobban meszesedő, egyre zártabb gondolkodására, amely miatt meglepetésként éri cselekedete következménye (a Magyarországnak ártó nemzetközi visszhang), ugyanakkor egysíkú Soros-ügynöközéssel reagál a felháborodásra. Márpedig ha a német államelnöktől a jobboldalhoz köthető magyarországi egyetemi professzorokon át a kormánypárt által delegált európai uniós biztosig ilyen sok és ennyire különböző ember szólal fel a törvény ellen, talán még az is előfordulhat: nem a kormánnyal jön szemben mindenki az autópályán, hanem ő vezet – történelmünkben már több katasztrófát okozó önhittséggel – a forgalom ellenében. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.