valasz.hu/itthon/kilenc-bizonyitek-hogy-gyurcsany-mar-nem-beszedet-tart-hanem-verset-szaval-122811

http://valasz.hu/itthon/kilenc-bizonyitek-hogy-gyurcsany-mar-nem-beszedet-tart-hanem-verset-szaval-122811

VÁLTÓLÁZ

/ 2006.03.23., csütörtök 11:52 /

A cselekvő nemzet programjának elfogadásával fordult a célegyenesbe a Fidesz. A párt a pozitív üzeneteket hordozó kampány elindítását is a múlt vasárnapi miniszterelnökjelölő kongresszusához igazította. A polgári listán alaposan nyomot hagyott az eltelt négy év: több régi motoros eltűnt az első vonalból, helyükre az új szövetségesek emberei és a civil világból érkezettek kerültek.

Múlt vasárnap a parlamenti pártok közül utolsóként a Fidesz is meghirdette programját. Ideje volt: az eddigi tervhiányt ugyanis a szocialisták minden alkalommal az ellenzéki párt orra alá dörgölték. A miniszteri-szakértői viták menetrendjének kialakításánál is az egyik fő érv volt, hogy a polgáriaknak még nincsen programjuk - ők azzal vágtak vissza: várnak, mert a szocialisták korábban már több kezdeményezésüket magukévá tették.

AMERIKAI MINTA

Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban a program számos eleme nyilvánossá vált. A járulékcsökkentésre, a gyógyszerárak megfékezésére, a diákhitel összegének megemelésére, a fogyatékosok helyzetének javítására tett ígéretek jelezték, hogy a Fidesz a legszélesebb rétegeket akarja megszólítani. A taktikai megfontolások mellett stratégiai számítások is indokolták a program minél későbbi bemutatását. A Fidesz ugyanis a vasárnapi kongresszusához időzítette pozitív kampányának beindulását, amelynek jegyében a korábban a gyógyszerárak emelkedésén vagy a munkanélküliség növekedésén borongó plakátok kivirultak. A híressé vált kampányarcok (nyugdíjas, családanya, munkanélküli) országszerte több ezer poszteren immár világos háttér előtt mosolyogva, a főbb programelemeket visszhangozva buzdítanak a Fidesz támogatására.

A kongresszuson kormányfőhelyettes-jelöltté s így a Fidesz-KDNP szövetség második emberévé választott Mikola Istvánt a küldöttek lelkes koronglengetéssel üdvözölték. A minden résztvevőnek kézbe adott narancssárga kartonkörökön amerikai szokás szerint a két jelölt vezetékneve (Orbán, Mikola) szerepelt, amit egyes tréfás kedvű szimpatizánsok az alkalomra írt dallal fellépő Demjén Ferenc nevével egészítettek ki. Az amerikai hatás nemcsak a külsőségekben jelent meg: az elnökjelölti-alelnökjelölti munkamegosztás mintájára Mikola István a kampányhajrában fontos szerepet kap, amennyiben bizonyos megszólalásokban, vitákban a "nemzet testi-lelki megújulásának programját" hirdető orvos-politikus tehermentesítheti Orbán Viktort.

A Fidesz kormányfőjelöltje a gyűlésen a szocialisták "egyemberes" programját állította szembe az évek munkájával, több mint "hárommillió magyar" bevonásával készített Hajrá, Magyarország! - A cselekvő nemzet programja című Fidesz-dokumentummal. (Gyurcsány Ferenc "Van egy ország. Van egy ember. Van egy program" szlogennel népszerűsítette Új Magyarország-tervét). A Fidesz a nemzeti petíció, a nemzeti konzultáció és a gazdasági konzultáció mellett a Professzorok Batthyány Körének Szent István-tervét is beépítette a munka, otthon, család hívószavakra épített javaslatcsomagba, melynek rövidített változatát minden háztartásba el akarják juttatni.

ÚJ SZÉCHENYI-TERV

A szövegben és Orbán Viktor beszédében is hangsúlyos helyet kapó vállalkozásélénkítő, munkahelyteremtő elképzeléseknek az új Széchenyi-terv adna keretet. "A magyar gazdaság alapvető kérdése, hogy képesek vagyunk-e új munkahelyeket teremteni. Ma mi, kis- és középvállalkozók vagyunk az ország legnagyobb munkaadói, két és fél millió embernek adunk kenyeret. Ezt a szemléletet jelenítettük meg a Fidesz programjában" - mondja Szatmáry Kristóf, a nagyobbik ellenzéki párttal szövetséget kötött Vállalkozók Pártja országos választmányának elnöke, amikor szervezete javaslatairól kérdezzük. Szerinte a két nagy párt között a legmarkánsabb különbség ma a vállalkozáspolitikában van. "Gyurcsány Ferenc többször elmondta, hogy a magyar kis- és középvállalkozások feltőkésítését nem tartja járható útnak, és a nagyobb cégekbe való beolvadást ajánlotta. Ezzel szemben a Fidesz az uniós normáknak is megfelelő piacvédelmet és a hazai vállalkozások előnyben részesítését tűzte ki célul" - szögezi le Szatmáry, aki szerint az anyagiaknál is fontosabb a szemléletváltás. A magyar vállalkozóknak ugyanis elegük van abból, hogy az állam "hol fejőstehénnek, hol potenciális bűnözőknek" tekinti őket.

Elege van a gazdavilágnak is. A kongresszuson felszólaló Jakab István, a Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke komoran ecseteli, hogy a magyar vidék nem bír ki még egy hasonló ciklust. "Négy év kilátástalanság, kiszámíthatatlanság van mögöttünk. Nincs több esélyük a magyar gazdáknak" - magyarázza Jakab István, aki faluparlamentek, fórumok, szakértői egyeztetések tucatján vett részt, amíg sikerült véglegesíteni a Fidesz programjában "Magyar gazda - magyar föld" címmel önálló fejezetben is megjelenő javaslatokat. "A termőföld magyar tulajdonban maradása, a birtokviszonyok rendezése, a kis- és nagyüzemek kölcsönösen előnyös kapcsolatának kialakítása" - sorolja a Magosz elnöke a kormányváltásra készülő ellenzéki párt által is felkarolt gazdagondolatokat. A következő Országgyűlésben bizonyosan helyet foglaló Jakab (a Fidesz országos listájának tizenegyedik helyét kapta meg) az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy megszülessen a törvény a családi gazdaságokról, és állami kézben maradjanak az eddig is köztulajdonban álló területek.

RÉGIEK ÉS ÚJAK

A szervezeti hálóját kiterjesztő Fidesz nemcsak a programírásban számított kisebb-nagyobb pártokra, egyesületekre, hanem a következő ciklusban is támaszkodni kíván rájuk. Ezért kapott a Vállalkozók Pártja öt befutó listás pozíció (két országos és három területi hely) mellett egy egyéni körzetet is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az FKGP darabokra esése óta a gazdavilág megszólításának nehézségével küzdő polgáriak még jobban bíznak a Magoszban: a szervezet hat helyet kapott a listákon. Tőlük elsősorban a falusi mozgósítás aprómunkájának elvégzését várja a kampányhajrában Orbán Viktor.

Ám nemcsak a két említett szervezet keltett meglepetést a Fidesz országos és területi listáinak nyilvánosságra hozásakor. Az "alapító atyák" közül csak a legnevesebbek szerepelnek az élbolyban: az országos listán Áder János a harmadik, Kövér László a hetedik, Pokorni Zoltán a kilencedik (igaz, ő vezeti a párt fővárosi listáját), Varga Mihály a tizedik, Deutsch-Für Tamás a tizenkettedik. Nem szerepel biztos helyen Kosztolányi Dénes, Répássy Róbert, Révész Máriusz. Tirts Tamás is inkább csak egyéni körzetében, Budapest XVI. kerületében bízhat, a pártvezetést és Orbán Viktort is gyakran bíráló volt SZDSZ-elnök, Tölgyessy Péter pedig idén már nem lesz tagja az Országgyűlésnek. A Fidesz-világot ismerők felhívják a figyelmet a "szimbolikusok" előkelő helyezésére: Horváth János, az 1945-ös Nemzetgyűlés tagja, az Országgyűlés korelnöke 2002-ben tizenegyedik volt, idén hatodik az országos listán, az ötvenhatos halálraítélt Wittner Mária az ötödik helyen szerepel. Megjelentek a "nemzeti konzultációsok" (Hoffmann Rózsa egyetemi oktató a huszonkettedik, az orvos-gerontológus Iván László a huszonegyedik) és a "tanácsadók": a Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója, Balog Zoltán református lelkész a tizennyolcadik, a volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, az 1988-as polgári Magyarországért program egyik kidolgozója, Tellér Gyula a tizenkilencedik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.