valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

http://valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

Van hozzá pékük

/ 2016.05.25., szerda 13:47 /

Megerősítik a Demszky-korszak leghajmeresztőbb BKV-szerződéseit. A haszonélvezők: SZDSZ-kegyencből Habony Árpád barátjává vált offshore-lovagok, a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosai.

A Habony Árpád Modern Media Groupja által kiadott, júniustól napilapként működő Lokált fogják terjeszteni a budapesti metróállomásokon, illetve a nagyobb HÉV- és villamosmegállókban. A lehetőséget pályázat nélkül nyerte el a miniszterelnöki főtanácsadó, noha a Simicska Lajos holdudvarába tartozó Metropollal a BKV arra hivatkozva nem folytatta a 17 éve tartó együttműködést, hogy versenyeztetni akarja az újságszórást. (A Metropol ettől még nem múlik ki; a lapkiadó alternatív terjesztési rendszert épített fel.)

A „Habony és vidéke ÁFÉSZ” más ügyekben is szelídítgeti a BKV-t. Bár a Fővárosi Közgyűlés elvileg nem rest felmondani a Demszky Gábor idején kötött hosszú távú, úgymond jó erkölcsbe ütköző megállapodásokat (még akkor sem, ha ezzel pereket húz magára – lásd a szintén Simicska-féle Mahir-oszlopok témáját), mindez nem vonatkozik a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaival kötött hajmeresztő szerződésekre.

Lásd a fidesz.hu-n

Pedig a Fidesz hat-hét éve még elszámoltatási célszemélyként tekintett a Tbilisziből Tel-Aviv környékére, majd a magyar fővárosba származott Shabtai Michaelire és Michael Gagelre – a BKV-s ingatlanbalhéikról szóló cikkek máig elérhetők a kormánypárt honlapján. Bár, mint látni fogjuk, rájuk halmozottan igaz volt az SZDSZ-kegyenc kitétel, a közelmúltban Gagelt többször is lefotózták Habony és Andy Vajna filmipari kormánybiztos magánbulijain. És ami ennél is sokatmondóbb: immár négy bírósági ítélet igazolja, hogy kapcsolatba hozhatók a Fidesz fizetős bevándoroltatási programjával, a többmilliárdos hasznot hozó letelepedésikötvény-biznisszel (lásd keretes írásunkat).

Miért hajmeresztőek a BKV és a Gagel– Michaeli-kör által kötött szerződések? Nézzük először a Princess-helyiségeket bérlő ISAR Magyarország Kft.-t, illetve a pékségeket üzemeltető ISAR 2000 Kft.-t majdhogynem örök időkre monopolhelyzetbe hozó, 1996-ban és 2003-ban kelt (egy 2006-os módosítással még „feljavított”) megállapodásokat. Az első skandalum, hogy e két társaság anyavállalata, a Woodfield Holding Limited ciprusi (kvázi offshore) cég; vagyis Gagelék külföldi adóoptimalizálással „hálálják meg”, hogy a főváros bebetonozta őket a metróállomásokra.

A BKV a szerződésekben vállalta, hogy azokon a helyeken, ahol az ISAR látvány pékséget működtet, nem hoz létre hasonló üzletet. Továbbá hogy a Princess-tulajdonosok a bérleti jogviszony 2026-os lejárta után sem esnek ki a pikszisből; a hosszabbításnál az ISAR előnyt élvez a „mindkét fél megelégedésére szolgáló szerződéses kapcsolatra tekintettel”. A BKV azt is rögzíti, hogy ha új pékség kialakítására nyílik lehetőség bármelyik metróállomáson, a grúz-izraeli csapatot előbérleti jog illeti meg – szintén a már 1996 óta tartó kiváló együttműködés okán. Ezek után talán ide sem kellene írnunk, hogy az ISAR a bérelt helyiségek átalakításának, felújításának költségeit bérbeszámítás formájában „lelakhatja”.

És mindennek tetejébe: a közlekedési vállalat a metróüzem felfüggesztésének időtartamára nemcsak nem kér bérleti díjat, de „szünetelés miatti készenléti díj jogcímén”, lényegében az elmaradt haszon pótlására a második és harmadik hónapban az aktuális bérleti díj (legfeljebb 1463 euró boltonként) nyolcszorosát, a 91. naptól a kilencszeresét fizeti az ISAR-nak. Az Átlátszó internetes portál már felvetette, hogy az M3-as metróvonal felújítása esetén ez több tíz- vagy százmillió forintos extrabevételt hozna Gageléknek (mivel sem alkalmazottakra, sem közműszolgáltatásokra nem kellene költeniük). A Heti Válasz kérdésére, hogy számíthat-e az ISAR ilyesfajta ajándékra, a BKV sajtóirodája leszögezte: „A hatályos szerződésben van ilyen rendelkezés.”

Tűzvédelem? Ugyan!

A fentiekből annak kellene következnie, hogy a főváros kormánypárti képviselői ökölrázva demszkyznek, SZDSZ-eznek, ügyvédekkel fenyegetőznek. Ehhez képest a Széll Kálmán téri felújított metróállomáson a Princessnek jobb helye van, mint valaha – abba a mozgólépcsők tetejénél lévő beszögellésbe költözhetett, amely Vitézy Dávid volt BKK-vezér egyik Facebook-bejegyzése szerint az eredeti tervek szerint forgalmi iroda lett volna. A lapunk birtokában lévő BKV-s dokumentáció pedig arról tanúskodik: a vállalat már tavaly szorgalmazta, hogy egyetlen Princess-pékség se szűnjön meg az M3-as vonalon. Sőt, mint az ingatlanhasznosításért felelős igazgató fogalmaz: „Mind műszaki és munkaszervezési, mind pénzügyi szempontból” ideális lenne, ha a metrófelújítás – „és már annak tervezése” (!) – során figyelembe vennék az ISAR igényeit. Mindez azért is érthetetlen, mert az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM-rendelet egyértelműen fogalmaz: a metróállomások területén „üzletek, elárusító helyek – jegypénztár kivételével – nem létesíthetők”.

A Stadionokat is viszik

Hiába ütközik tehát „jó erkölcsbe”, az elszámoltatás ígéretébe, a józan észbe és a tűzvédelem rendelkezéseibe a Princess futtatása, a BKV egyelőre kitart Shabtai Michaeli és Michael Gagel mellett. Mi több, a társaság testületei értesüléseink szerint nemrég azt javasolták a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy támogassa a Puskás Ferenc Stadion metróállomás és a fölötte lévő Stadionok irodaház teljes magánosítását ugyanennek a ciprusi „fedőcégekkel” dolgozó grúz-izraeli érdekcsoportnak. Ők állítólag plazával kombinált új irodaházat álmodtak a forgalmas csomópontra, és soha nem voltak még ilyen közel céljaik megvalósításához.

Ennek az ügynek szintén van előtörténete – SZDSZ-szel, feljelentésekkel –, de a mai BKV-vezetés szemében a privatizáció csekélyebb kockázat, mint az ingatlan megtartása. Hogy is kezdődött a Hungária körút 46. sztorija? 2008-ban a közlekedési vállalat két szabad demokrata igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán (Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke) felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos áron értékesítette a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (a rohadófélben lévő Stadionok irodaházhoz csatolt parkolót) a ciprusi Top Imobile Limited tulajdonában lévő, Michael Gagel ügyvezette Welt-Stadt Immobilien Kft.-nek. Ezzel az utóbbi cég az osztatlan telek egészének résztulajdonosává vált, vagyis Gagel egy parkoló áráért betette a lábát a teljes fejlesztési zónába. A felek később együttműködési megállapodást is kötöttek, mely már azzal számolt, hogy hatvan napon belül az elővásárlásijog-birkossá avanzsált WeltStadt Immobiliené lesz az ingatlan 100 százaléka.

E forgatókönyv ellen azonnal tiltakoztak a metrós szakszervezetek, hiszen a BKV korábban írásba adta nekik, hogy 2008 végéig nem adja el a vállalat központi telephelyeit. Később több büntetőfeljelentés is született az ingatlanpanama miatt, így a főváros – kerülendő a botrányt – jegelte a történetet. (A rendőrség a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy a BKV teljes tulajdoni hányadát végül nem értékesítették.) Egészen mostanáig: a lapunk által megismert közgyűlési előterjesztés-tervezet szerint a közlekedési társaság 1,0085 milliárd forint plusz áfáért eladná a Gagel-féle Welt-Stadtnak a telek nagyobbik részét is. Ez a Demszky-korszak árképzéséhez képest jelentős előrelépés, ám a versenyeztetés hiánya miatt ez az összeg sem tekinthető piacinak, ráadásul úgy kerül idegen tulajdonba egy kétkijáratos, föld alatti megálló (illetve a metró füstelvezető-szellőző berendezésének kivezetése), ahogy a néhai SZDSZ-ben eltervezték. E hátrányokkal szemben egyetlen előny kínálkozik: Gagelék legalább fizetnek valamit a Stadionokért, és nem kártérítési igényekkel bombázzák a BKV-t.

Budapesten tehát komoly állásokat foglalt el mind Habony Árpád (Lokál), mind a vele többször együtt mutatkozó grúz-izraeli kompánia (Princess, Stadionok), pedig a Fidesznek a „pékekre” – az előzmények miatt, saját hitelessége okán – legalábbis gyanakodva kellene tekintenie. És nem mellékesen: a fővárosi önkormányzat Mahir-talanítási, plakáthely-újraosztási programjának egyik lehetséges főszereplője, Tombor András sem áll fényévekre Habonytól. Utóbbi a 444.hu értesülése szerint azt vallotta az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatakor, hogy a Multireklám exvezére volt az egyik magánhitelezője 2009 és 2013 között. Tombor korábban a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy visszatérhet a közterületi reklámiparba, „de csak akkor lépek, ha látok esélyt a piac tisztulására és a minőségi fejlődésre”.

A nagy letelepedésikötvény-biznisz

A Heti Válasz az elmúlt hetekben négy sajtó-helyreigazítási perben győzött – egyelőre első fokon, de három különböző bírónál – Shabtai Michaeli és Michael Gagel ellen, miután a pénzemberek bírósághoz fordultak a bevándoroltatási üzletről szóló, március 17-i lapszámunkban közölt cikk miatt.

Mint írtuk: valamiért eddig egyszer sem kérte ki magának az Országgyűlés gazdasági bizottsága, hogy a második legaktívabb letelepedésikötvény-forgalmazó, az oroszokra és más ex szovjetekre rástartoló VolDan Invest ments egy liechtensteini strómannal takarja el a tényleges haszonhúzóit. S kik vannak a névleges tulajdonos mögött? Egy biztos: a VolDan a fővárosi metrókijáratok Princess pékségeit összefogó grúz-izraeli páros magyarországi infrastruktúráját és embereit használja a letelepedési bizniszhez (és a titokzatos liechtensteini közvetítő szinte minden olyan vállalkozásban feltűnik, amelyben Shabtai Michaeli a valós éceszgéber). Cikkünk megjelenése után Michaeli és Gagel mind az internetes beharangozónkat, mind a nyomtatott lapban közölt írást helyre akarta igazíttatni (mindegyikük külön-külön, így jött össze a négy per), ám a Fővárosi Törvényszék bírái arra jutottak, hogy állításaink megalapozottak voltak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.