valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

http://valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

Van székházügy

/ 2007.10.18., csütörtök 05:17 /

Az MSZP szállásadója több bevételhez jutott volna 2008 végéig, ha nem fogadja be a pártot a Vérmező úti irodaépület negyedik és ötödik emeletére, mégis az ésszerűtlenebb megoldás mellett döntött - derült ki a Heti Válasz múlt heti cikkét kísérő vitában. A székházügyben érintett állami szervek hónapokig az üvegzsebtörvény-sértés állapotában voltak, illetve vannak.

Mivel az MSZP Vérmező úti bérleményéről szóló múlt heti írásunk több torz értelmezést ihletett, újra sorra vesszük állításainkat. Először is világossá tettük, hogy a szocialisták 2007 elején a Moszkva térre néző MBC-irodaház negyedik és ötödik emeletére, a Magyar Turisztikai Hivatal, illetve jogutódja, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) turisztikai szakállamtitkársága helyére költöztek be. Emellett nyilvánosságra hoztunk egy üvegzsebtáblázat-részletet, melyből az derült ki, hogy a szakállamtitkárság által felügyelt Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2007 és 2008 között 200 millió forintot utal át a párt szállásadójának. Az idegenforgalmi részvénytársaság írásban is megerősítette a Heti Válasznak, hogy élő szerződése van a 200 milliós tétel kifizetésére - majd a cég néhány nap múlva titokban megmásította az üvegzsebkimutatást. Az adatkozmetikázás láttán döntöttünk úgy, hogy - elkerülendő a további beavatkozásokat - a nyilvánosság elé tárjuk információinkat. Leszögeztük: "Nem állíthatjuk - igaz, cáfolni sem áll módunkban -, hogy az MSZP helyett egy állami cég fizet az MBC-bérleményért, így azt sem, hogy a közforintok terhére burkolt pártfinanszírozás folyik."NYAKÓ KONTRA NYAKÓ

Cikkünk megjelenésének napján arra kértük az önkormányzati tárcát, az MT Zrt.-t, az irodaház tulajdonosát (Raiffeisen Ingatlan Alap), valamint az MSZP-t, hogy - a tisztánlátás érdekében - engedjenek betekintést a kérdéses ingatlanbérleti szerződésekbe. Miután az összes vonatkozó megállapodást átvilágítottuk, honlapunkon tájékoztattuk olvasóinkat a részletekről - például arról, hogy kezdeti gyanakvásunk nem volt alaptalan. De erről később.

Először Róna Ivánt, az MT Zrt. vezérigazgatóját bírta szóra a Magyar Távirati Iroda, aki közvetve elismerte: cége félrevezette a Heti Választ, hiszen - mint mondta - nem igaz, hogy 2007-2008-ban bármilyen jogcímen is pénzelnék a Moszkva Square Business Center (innen az MBC rövidítés) tulajdonosát. Nyakó István, a szocialisták szóvivője szintén igyekezett tudatni, hogy szerinte nincs székházügy, hiszen "soha senki nem járult hozzá a párt székházbérleti költségeihez". Majd később jelezte: beperlik a Heti Választ, mert megsértette az MSZP "jó hírnevét". Cikkünkben azonban nem szerepelt olyan kitétel, hogy bárki bármikor hozzájárult volna az MSZP székházbérleti költségeihez, sőt írásba adtuk: "Nem állíthatjuk (...), hogy burkolt pártfinanszírozás folyik."

MSZP IGEN, ÁLLAM NEM

És most következzenek a tények. Az MSZP bérlőelődje, a Magyar Turisztikai Hivatal 2006. április 18-án meghosszabbította a Vérmező úti irodaház negyedik és ötödik emeletére szóló bérleti szerződést, egészen 2008. december 31-ig. Noha már tavaly szeptemberben világos volt, hogy az időközben szakállamtitkársági rangot szerző hivatalnak - felsőbb utasításra - év végéig ki kell költöznie a bizniszcenterből, a bérleti megállapodást az önkormányzati tárca csak úgy tudta felmondani, hogy 2007 februárjáig további 22 millió forintot fizetett ki az irodaház tulajdonosának 1200 négyzetméter üres területért (merthogy a szakállamtitkárság már december közepén áthurcolkodott az új, Hold utcai bázisra). Azaz: a valamikori turisztikai hivatal "hibájából" két hónapon át ellenszolgáltatás nélkül gyarapodhatott az MSZP mai szállásadója.

Lapunknak a Raiffeisennél nem kívánták felfedni, hogy a szocialista párt milyen összegű bérleti és üzemeltetési díjat fizet a két emeletéért. Ám Nyakó István a Fidesz nyomására számlákkal igazolta, hogy az MSZP-nek négyzetméterenként mindössze 13,5 euró havi költséget jelent az MBC-s irodabérlés. Ez azért különös, mert a turisztikai hivatal jogelődje 2002-ben havi 20 eurós négyzetméteráron kezdte bérelni ugyanezeket a szobákat, és csak a négyéves elköteleződéséért cserébe kaphatott később árkedvezményt. Tavaly áprilisban például úgy tudta a hivatal 16 euróra módosítani a havi négyzetméterárat, hogy újabb kétéves "hűségnyilatkozatot" írt alá - amit aztán, mint írtuk, később felmondott. Ami tehát a szocialisták felügyelte állami szervnek négy év után nem sikerülhetett, azt a szocialisták által vezetett párt 2007-ben egykettőre kiharcolta: a 13,5 eurós négyzetméterárat, ami már az irodaüzemeltetés költségeit is tartalmazza. Másképpen: az MSZP egy évre 186 ezer eurót, vagyis 46,5 millió forintot fizet azokért az irodákért, amelyekre 2002-től a kormány egyik intézménye még 280 ezer eurót, azaz 70 millió forintot áldozott.

TÖRVÉNYSÉRTŐ TÁRCA

E tények ismeretében Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese már úgy fogalmazott, hogy "felmerül a burkolt pártfinanszírozás gyanúja is". Nem feltétlenül erősíti a gyanút, de ettől még tény: a Vérmező úti irodaház üzemeltetője akkor járt volna a legjobban - a tavaly áprilisi szerződéshosszabbítás értelmében -, ha 2008-ig senki nem költözik be a negyedik-ötödik emeletre. Ekkor ugyanis az önkormányzati minisztériumnak a szerződéses időszak végéig, azaz 2008. december 31-ig fizetnie kellett volna a 16 eurós négyzetméterárat. Ehelyett a tulajdonos inkább befogadta potom 13,5 euróért az MSZP-t.

Egyelőre ennyit tudhatunk biztosan. Múlt heti cikkünk hatására a Magyar Turizmus Zrt. üvegzsebhonlapja egy újabb - immár legális - korrekció után büszkén hirdeti, hogy "az MBC irodaházban található bérlemény bérlésére" kötött szerződés "elállással megszűnt". Az államháztartási törvény üvegzsebparagrafusai ugyanis világosak: az állami szervek hatvan napon belül kötelesek közzétenni a nettó ötmillió forintot elérő-meghaladó szerződéseiket, illetve azok módosításait. A turizmust felügyelő önkormányzati minisztérium honlapjának üvegzseb menüpontja alatt viszont lapzártánkkor is csak 2006-os szerződéskimutatásokat találtunk. A tárcánál azt ígérik, hamarosan kikecmeregnek a folyamatos törvénysértés állapotából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.