Baj van az autópálya-építésekkel? Itt a kormány váratlan lépésének háttere

/ 2018.06.29., péntek 08:00 /
Baj van az autópálya-építésekkel? Itt a kormány váratlan lépésének háttere

Átmeneti pénzhiány miatt vizsgálhatja felül a kormány a sztrádaberuházásokat. A legfrissebb Heti Válaszból kiderül, hogy ez alkalmat adhat az M30-as építésének elhalasztására, az M6-osnál pedig a civil kontrolltól való megszabadulásra.

Váratlan kormányhatározat jelent meg június 8-án: az illetékes miniszter feladatul kapta, hogy vizsgálja felül a tervezett autópálya-beruházásokat. Külön pontban szerepel, hogy részletesen mutassa be a Miskolctól a szlovák határra vezető M30-as megépítésének helyzetét.

Egy építőipari forrásunk szerint az áll a háttérben, hogy az uniós támogatások a vártnál sokkal lassabban érkeznek Brüsszelből a magyar büdzsébe, az előfinanszírozás pedig hatalmas terhet ró a hazai költségvetésre. Az illető arra számít, hogy „valamiféle vizsgálatokkal” addig fogják húzni az időt, amíg ezt a lyukat betömik.

 

Az M30-ason kívül még egy autópálya van, amelyet érdemben érinthet a felülvizsgálat: az M6-os Bólytól a horvát határra vezető 19 kilométeres szakaszát. A projektben – egy uniós átláthatósági program keretében – együttműködik a magyar állam és a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézet pénzéből is működődő, ezért aztán a főellenség civil szervezetek közé sorolt Transparency International Magyarország.

Ez az együttműködés még a megvalósítás előtt, 2019 végén lejár, a meghosszabbításához az összes fél beleegyezése kell. Másfél év múlva kiderül, meg akar-e szabadulni a kormány a civil kontrolltól.

 

A teljes cikk az immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban olvasható.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.