Német politikus a magyar kormány mellett

/ 2010.12.23., csütörtök 05:00 /
Német politikus a magyar kormány mellett

Véleménye szerint éveken át létezett egy véleménykartell, amivel szemben létre akarják hozni az egyensúlyt.

Olyan kevéssé szabad a média Magyarországon, mint Fehéroroszországban - ezzel a címmel közölt összeállítást a liberális Die Presse bécsi napilap a kedden hajnalban elfogadott új médiaörvényről. „A jobbolali-nacionalista kormány, Orbán Viktor miniszterelnök irányításával, 2011. január 1-jétől a saját belátása szerint tudja ellenőrizni a magyar médiát" - így szól a cikk kezdő mondata.

A cikkben megszólal - a lap megfogalmazása szerint Magyarország-szakértő és újságíró - Paul Lendvai is: „minden attól függ, hogy ténylegesen mit fognak tenni a hatóságok a jogosítványaikkal". Ugyanakkor Lendvai semmi jóra nem számít, mivel a kormányzatnak immár jogi lehetősége van arra, hogy „gúzsba kösse" a sajtót és a nyilvánosságot irányítsa: „ez egy lépés Fehéroroszország irányába, és visszafelé egy sötét magyar korszak felé. Lendvai „nagyon szomorú" az antidemokratikus fejlemény miatt - jegyzi meg a cikk írója, Fehérváry A. János. Lendvai szerint szigorú megfigyelésre és szükség esetén az Európai Unión keresztüli egységes lépések kellenek.

Eközben a baloldali Frankfurter Rudschau című német napilap sem szimpatizál a magyar kormány döntésével: „Magyarország újévtől átveszi az EU-elnökséget. Ez nem tartja vissza a jobboldali populista Orbán Viktor által irányított kormányt attól, hogy radikálisan megszigorítsa a médiatörvényt. Az EBESZ, az Európai Parlament és az ellenzék a barikádokon." A lap idézi a Berliner Zeitungnak nyilatkozó Martin Schulzot, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét: „pontosan számon fogjuk kérni Magyarországon a sajtószabadság európai normáit" és ha Budapest nem teljesíti ezeket „nagy problémái fognak támadni."

A lap jobboldali véleményt is idéz - ugyancsak a Berliner Zeitung után. A Frankfurter Rudschau szerint „érhetően visszafogottan nyilatkozik" a konzervatív Európai Néppárt (EPP) frakciójának képviselője, a német kereszténydemokrata (CDU) Michael Gahler, mivel a Fidesz is az EPP tagja. Gahler „nem tudja elképzelni, hogy a törvény megtagadná az európai normákat és cenzúrázna."

A német konzervatív politikus úgy véli, hogy a médiatörvényt „gyakorlati alkalmazás alapján kell majd megítélnünk." Gahler rámutat arra, hogy Magyarországon éveken át létezett egy „véleménykartell az akkori kormánypártok javára", úgyhogy szerinte Magyarországon most kísérletet próbálnak tenni arra, hogy „bizonyos egyensúlyt hozzanak létre."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.