Német politikus a magyar kormány mellett

/ 2010.12.23., csütörtök 05:00 /
Német politikus a magyar kormány mellett

Véleménye szerint éveken át létezett egy véleménykartell, amivel szemben létre akarják hozni az egyensúlyt.

Olyan kevéssé szabad a média Magyarországon, mint Fehéroroszországban - ezzel a címmel közölt összeállítást a liberális Die Presse bécsi napilap a kedden hajnalban elfogadott új médiaörvényről. „A jobbolali-nacionalista kormány, Orbán Viktor miniszterelnök irányításával, 2011. január 1-jétől a saját belátása szerint tudja ellenőrizni a magyar médiát" - így szól a cikk kezdő mondata.

A cikkben megszólal - a lap megfogalmazása szerint Magyarország-szakértő és újságíró - Paul Lendvai is: „minden attól függ, hogy ténylegesen mit fognak tenni a hatóságok a jogosítványaikkal". Ugyanakkor Lendvai semmi jóra nem számít, mivel a kormányzatnak immár jogi lehetősége van arra, hogy „gúzsba kösse" a sajtót és a nyilvánosságot irányítsa: „ez egy lépés Fehéroroszország irányába, és visszafelé egy sötét magyar korszak felé. Lendvai „nagyon szomorú" az antidemokratikus fejlemény miatt - jegyzi meg a cikk írója, Fehérváry A. János. Lendvai szerint szigorú megfigyelésre és szükség esetén az Európai Unión keresztüli egységes lépések kellenek.

Eközben a baloldali Frankfurter Rudschau című német napilap sem szimpatizál a magyar kormány döntésével: „Magyarország újévtől átveszi az EU-elnökséget. Ez nem tartja vissza a jobboldali populista Orbán Viktor által irányított kormányt attól, hogy radikálisan megszigorítsa a médiatörvényt. Az EBESZ, az Európai Parlament és az ellenzék a barikádokon." A lap idézi a Berliner Zeitungnak nyilatkozó Martin Schulzot, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét: „pontosan számon fogjuk kérni Magyarországon a sajtószabadság európai normáit" és ha Budapest nem teljesíti ezeket „nagy problémái fognak támadni."

A lap jobboldali véleményt is idéz - ugyancsak a Berliner Zeitung után. A Frankfurter Rudschau szerint „érhetően visszafogottan nyilatkozik" a konzervatív Európai Néppárt (EPP) frakciójának képviselője, a német kereszténydemokrata (CDU) Michael Gahler, mivel a Fidesz is az EPP tagja. Gahler „nem tudja elképzelni, hogy a törvény megtagadná az európai normákat és cenzúrázna."

A német konzervatív politikus úgy véli, hogy a médiatörvényt „gyakorlati alkalmazás alapján kell majd megítélnünk." Gahler rámutat arra, hogy Magyarországon éveken át létezett egy „véleménykartell az akkori kormánypártok javára", úgyhogy szerinte Magyarországon most kísérletet próbálnak tenni arra, hogy „bizonyos egyensúlyt hozzanak létre."

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.