valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

http://valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

Német politikus a magyar kormány mellett

/ 2010.12.23., csütörtök 05:00 /
Német politikus a magyar kormány mellett

Véleménye szerint éveken át létezett egy véleménykartell, amivel szemben létre akarják hozni az egyensúlyt.

Olyan kevéssé szabad a média Magyarországon, mint Fehéroroszországban - ezzel a címmel közölt összeállítást a liberális Die Presse bécsi napilap a kedden hajnalban elfogadott új médiaörvényről. „A jobbolali-nacionalista kormány, Orbán Viktor miniszterelnök irányításával, 2011. január 1-jétől a saját belátása szerint tudja ellenőrizni a magyar médiát" - így szól a cikk kezdő mondata.

A cikkben megszólal - a lap megfogalmazása szerint Magyarország-szakértő és újságíró - Paul Lendvai is: „minden attól függ, hogy ténylegesen mit fognak tenni a hatóságok a jogosítványaikkal". Ugyanakkor Lendvai semmi jóra nem számít, mivel a kormányzatnak immár jogi lehetősége van arra, hogy „gúzsba kösse" a sajtót és a nyilvánosságot irányítsa: „ez egy lépés Fehéroroszország irányába, és visszafelé egy sötét magyar korszak felé. Lendvai „nagyon szomorú" az antidemokratikus fejlemény miatt - jegyzi meg a cikk írója, Fehérváry A. János. Lendvai szerint szigorú megfigyelésre és szükség esetén az Európai Unión keresztüli egységes lépések kellenek.

Eközben a baloldali Frankfurter Rudschau című német napilap sem szimpatizál a magyar kormány döntésével: „Magyarország újévtől átveszi az EU-elnökséget. Ez nem tartja vissza a jobboldali populista Orbán Viktor által irányított kormányt attól, hogy radikálisan megszigorítsa a médiatörvényt. Az EBESZ, az Európai Parlament és az ellenzék a barikádokon." A lap idézi a Berliner Zeitungnak nyilatkozó Martin Schulzot, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét: „pontosan számon fogjuk kérni Magyarországon a sajtószabadság európai normáit" és ha Budapest nem teljesíti ezeket „nagy problémái fognak támadni."

A lap jobboldali véleményt is idéz - ugyancsak a Berliner Zeitung után. A Frankfurter Rudschau szerint „érhetően visszafogottan nyilatkozik" a konzervatív Európai Néppárt (EPP) frakciójának képviselője, a német kereszténydemokrata (CDU) Michael Gahler, mivel a Fidesz is az EPP tagja. Gahler „nem tudja elképzelni, hogy a törvény megtagadná az európai normákat és cenzúrázna."

A német konzervatív politikus úgy véli, hogy a médiatörvényt „gyakorlati alkalmazás alapján kell majd megítélnünk." Gahler rámutat arra, hogy Magyarországon éveken át létezett egy „véleménykartell az akkori kormánypártok javára", úgyhogy szerinte Magyarországon most kísérletet próbálnak tenni arra, hogy „bizonyos egyensúlyt hozzanak létre."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.