Váratlan támogatót kapott a Gyermekrák Alapítvány - sokan meglepődtek

/ 2015.03.12., csütörtök 09:13 /

Más civilszervezet magyar kórházakat ilyen mértékű támogatásban nem részesített – ezt mondta a törvényességi vizsgálattal érintett Gyermekrák Alapítvány működéséről Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy reklámfilmben, amelyben Balogh István kuratóriumi elnök szerint „megnyerték a csatát a vádak ellen”. Miért vállalt Velkey György ilyen szerepet? Megkérdeztük.

Sokan meglepődtek azon, hogy a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként, kórházszövetségi elnökként kiállt a botrányba keveredett alapítvány mellett.

Nem ismerem a Gyermekrák Alapítvány jogi természetű ügyeinek hátterét, és nem is akarok véleményt formálni róluk. Sok jelentősége nincs ezeknek a számomra azon felül, hogy az ember szereti, ha az adományok jó helyre kerülnek.

 

Éppen ez itt a kulcskérdés.

 A nekünk adott pénz jó helyre került, ezért én a betegeink nevében is hálás vagyok. A Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként több alkalommal is kritikus helyzetbe kerültem, amikor hirtelen nagy értékű műszerre volt szükség, mert tönkrement, elöregedett és nem volt másik. Amikor kétségbeesésemben először az alapítványhoz fordultam, bátortalanul kértem a rákbetegség diagnosztikájával összefüggő műszer beszerzésére pénzt. Azután egyre többször fordultam hozzájuk.

Komoly panasz az alapítványra, hogy a kiemelt rákcentrumok nem vagy alig kaptak támogatást tőlük. Ön mást tapasztalt tehát?

Egy nagy értékű ultrahang-berendezést, egy komplex laboratóriumi automatát, majd lélegeztető gépet és mobil ultrahang gépet, végül még két lélegeztető gépet kértünk - összességében több mint százmillió forint értékben. A mi ügyeinkben minden korrekten, gyorsan és hatékonyan történt. Megkértük, ami kellett, ők pedig az annak megfelelő műszert pontosan leszállították. Természetesnek tartottam, hogy ezt elmondom egy filmben is. Ha már megelőzőleg az adományt kértük, és elfogadtuk - helyesnek tartottam, hogy ország-világnak is elmondtam.

Ám a kórházszövetség elnökeként nyilatkozott, ezt tartalmazta a felirat, amíg beszélt. Több más kórháznak pedig nem volt ilyen kedvező tapasztalata.

A Bethesda kórház igazgatójaként nyilatkoztam, de hozzátettem, hogy a magyar gyermekkórház világnak is igen jelentős adományt adtak. Ez ügyben az érintett mondatom előtt másoknál is tájékozódtam.

Az alapítvány évek óta több mint nyolcszázmillió forintot tart a számláján, mert a kuratóriumi elnök egy megvalósíthatatlan álmot kerget, egy speciális gyermekrák-kórházat akar létrehozni. Pedig a személyi jövedelmük egy százalékát felajánlók a beteg gyermekeket és nem pusztán egy bankszámlát akarnak támogatni.

Hallottam róla, hogy jelentős összeget nem használtak fel, és azt is, hogy nem voltak jó viszonyban a gyerekrák centrumokkal. Ismereteim szerint alternatív intézményt akartak létrehozni. Egy bő évtizede velünk is tárgyaltak erről, és elzárkóztam előle, mert a magyar gyermekonkológia európai színvonalat képvisel, ezért meggyőződésem szerint sincs szükség külön kórházra. Úgy tudom, hogy a közeljövőben fel kell használniuk a számlájukon levő összeget a daganatos gyermekek érdekében, ám erről részletes ismeretekkel nem rendelkezem. Egy biztos, kórházszövetségi elnökként nem érzem magam döntőbírónak egy jogi természetű vitában.

Pedig éppen így látszik.

Nem, én nem az alapítvány működéséről beszélek, mert azt nem ismerem mélységében, hanem konkrét, általam pontosan ismert adományokról.

Biztos ez? Azt is mondta, hogy „más civilszervezet magyar kórházakat ilyen mértékű támogatásban nem részesített.” Jó néhány olyan alapítvány van, amely százmilliós nagyságrendben támogatja a beteg gyermekeket. Szívbeteg Gyermekek Védelmében" Alapítvány megalakulása óta közel 600 millió forinttal támogatta az Országos Kardiológiai Intézetet, a tavalyi évben pedig 100 millió forint értékben adományozott nagy értékű műszereket - lélegeztető gépeket, ultrahang készülékeket, monitorokat és sebészeti műszereket -, ezzel is segítve a szívbeteg gyermekek gyógyulási esélyeit.

A Gyermekrák Alapítvány évente 300-500 millió vagy annál is több felett rendelkezik, és egyike a legrégebbi adománygyűjtőknek. Évről évre figyelem a civil szervezetek működését, hasonló nagyságrendű támogatást már csak azért sem adhat a többi szervezet, mert a Gyermekrák Alapítvány több mint egy évtizede az egyszázalékos felajánlások egyik éllovasa. A Heim Pál kórház alapítványa van még versenyben, de a nekik adott összeg a legutolsó évig felét-harmadát érte el a Gyermekrák Alapítványénak. Elég nagy biztonsággal állítható hát, hogy tényszerű volt a kijelentésem.

Az alapítvány több kórház kérését arra hivatkozva tagadta meg, hogy az állam feladata a gyógyításhoz közvetlenül kapcsolódó eszközök beszerzése. Önök nem kapták meg, miért nem tulajdonosuk, a Református Egyház pótolja az ultrahangjukat?

Nem. Az egyház jó fenntartóként áll mögöttünk, de nincs elegendő forrása az elöregedő készülékek pótlására. Sok a nagylelkű egyéni adományozónk is, és a Bethesda Kórház Alapítványa ebben a kérdésben rendszerszerűen a legkiemelkedőbb segítőnk, évtizedek alatt az említett szívbeteg alapítvány forgalmát meghaladó mértékben. Sajnos azonban sokkal több a szükséglet, mint amit ezekkel a forrásokkal fedezni tudunk. Ki voltunk szolgáltatva, nem volt más megoldás, elromlottak az eszközeink, és csak néhány olyan szervezet volt, amely ilyen, több tízmillió forint értékű beszerzésben azonnal segíthet.

A Bethesda kórház azonban nem gyermekonkológiai központ.

Már valóban nem vagyunk az, de nagy forgalmú gyermekintézményként a daganatok felfedezésében ezek a gépek nagy segítségünkre vannak, és a súlyos állapotú tumoros betegek is hozzánk kerülnek időnként, akiknél az intenzív osztály felszereléseit, köztük a lélegeztető gépeket is használjuk.

A kórházuknak is van alapítványa, amit a lapom több kampányban is támogatott. Nem önmaguk versenytársai lettek azzal, hogy a Gyermekrák Alapítvány reklámfilmjében szerepelt?

A már említett Bethesda Kórház Alapítvány nélkül ma nem tudna működni a Bethesda, és nem tudna abban a szellemiségben dolgozni, ahogy teszi. Nagyon sokan segítenek bennünket ezen keresztül, ezért nagyon hálásak is vagyunk. Az alapítvány elnökeként is mondhatom, hogy minden forintot nagy gonddal mérlegelünk, hogy hogyan tudunk a leghasznosabban felhasználni. Igyekszünk munkánkat és szellemiségünket megjeleníteni a lehetséges felületeken, és így sokan ismernek bennünket, és köszönjük, ha továbbra is támogatnak bennünket a 180 425 39 – 1 – 42 adószámon.

S mi a válasza a kérdésemre?

Hogy ezt én elválasztom attól, hogy ha valamilyen más szervezet nagy értékben és rendszeresen támogatja a kórház betegellátását, azt ne titkoljam el, hanem ez irányú érdeme szerint, akár a nyilvánosság előtt is jelezzem és köszönjem meg segítségét - a kórház vezetőjeként.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.