Variációk millióra – Ellenzéki Facebook-csoportok és a függetlenség

/ 2011.10.20., csütörtök 14:45 /
Variációk millióra – Ellenzéki Facebook-csoportok és a függetlenség

Egykori droglegalizációs aktivista vezetésével jött létre, nagyra nőtt társasága pedig már az első töréseken is túl van; nagyjából év eleje óta tartó történetének legnagyobb megmozdulására készül a vasárnapi „Nem tetszik a rendszer” tüntetéssel az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport, mely a látszólag párt nélkül maradt, liberális-humanista városi ellenzék bázisa lehet.Összesen 48 ember közös döntései alakítják az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (közkeletű nevén: Milla) és a belőle egyenesen kibontakozó kezdeményezések (mint amilyen a most vasárnapi „Nem tetszik a rendszer" tüntetés) életét. Bár a létszámában nagyjából egy közepes méretű parlamenti frakcióhoz mérhető Milla-koordinációban a külső szemlélő elvárna némi szervezeti tagoltságot, vagy legalább primus inter pares alapon egy központi vezető személyt, Juhász Péter, a „Nem tetszik a rendszer" tüntetés szervezője és szóvivője, a Milla kitalálója szerint ilyen egyáltalán nincsen.

„Az előkerülő szervezési kérdésekről együtt, kézfeltartással döntöttünk egy asztal körül; nincs közöttünk vezető, de nem is szól bele mindenki mindenbe. Az üzenőfalas tartalmainkat egy ötfős stáb publikálja, mind szakemberek, van köztük volt főszerkesztő is. A mostani, rendkívül sikeres kampányklipünket is külön csapat készítette" – fejti ki a Heti Válasz Online kérdésére Juhász Péter, aki hozzáteszi: a 48-as szervezőség között nincsenek politikusok, továbbá tömörülésüknek sincs politikai ambíciója.

„Mint korábban is elmondtam, most is elmondom: semmilyen pártpolitikai szándékunk sincsen, ezért nem is fogunk sosem szervezetté válni" – mondja a szervező-szóvivő, akinek neve korábbi Kendermag Egyesületes tevékenysége alapján lehet ismerős. Juhász 2005 márciusában több társával együtt jelentette fel magát a rendőrség Teve utcai központjában kábítószer-fogyasztás miatt.

Ezzel vette kezdetét az azóta kifulladás miatt megszűnt Kendermag Egyesület „polgári engedelmességi mozgalma”, amelynek az volt a célja, hogy vita kezdődjék a hazai drogjogszabályok dekriminalizációs irányú megváltoztatásáról. Juhászt az akció végén jogerősen pénzbüntetésre ítélték még 2007 februárjában: a másodfokú bíróság szerint az aktivista „fokozottabban veszélyes a társadalomra, mert a büntető eljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse” – a minősítés ellen Juhász és a TASZ is élesen tiltakozott. Ugyanakkor az aktivista a HVO-nak elismeri: eddig azért nem fedte fel kilétét a Milla élén, hogy droglegalizációs múltja ne okozzon semmilyen problémát a a Facebook-csoport számára.Törésvonalak

Vámos Anna, a 2011. március 15-i, kétségtelenül óriási tömegsikert arató tüntetés főszervezője másnap, 16-án még mint a Milla szóvivője, június 2-án viszont már mint az Egymillióan a Demokráciáért Közhasznú Egyesület társelnöke nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hogy mi történt a két beszélgetés között?

A két szervezetnév immár valóban két külön tömörülést takar. Juhász Péter kérdésünkre nem rejti el a vitáikat: mint mondja, a hozzáállást érintő belső nézeteltérések miatt már szakadtak le a Milláról emberek, éppen erre példa az Egymillióan a demokráciáért csoport („3146 embernek tetszik") esete, melyet máig sokan összekevernek a nevében a milliós szám mellett a sajtószabadság kifejezést hordozó branccsal („87 610 embernek tetszik"). „Hogy mást ne mondjak, ott van az Egymillióan a demokráciáért (továbbiakban: EMD) logója Gyurcsány Ferenc platformjának a honlapján, mi ezt a partnerséget sosem vállalnánk" – állítja a Milla nevében Juhász Péter.

Millióan: tüntetés április 15-én, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport szervezésében. Főszereplők: A) Fölkel Róbert az első tüntetések szóvivője B) Juhász Péter (félig takarásban), a Milla alapítója, a most vasárnapi demonstráció szervezője, a néhai Kendermag Egyesület vezetője, C) Torsa Mátyás szónok-szervező, D) Vámos Anna, a március 15-i Millás tüntetés főszervezője (az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület társalapítója) forrás: youtube

A fentiek tekintetében furcsa, hogy a pártatlanság fontosságáról, a politikai függetlenségből fakadó hitelességről többször nyilatkozó Fölkel Róbert (az első Millás tüntetések szóvivője) is szerepel az EMD ügyvivői között azon a Facebook-lapon, ahol mások mellett a 168 Órát, a Népszabadságot, a Klubrádiót és az Amerikai Népszavát is kedvenc orgánumként tüntetik fel. „Semmilyen kapcsolatom nincs már velük. A legelején valóban ott voltam közöttük, talán egy gyűlésen-megbeszélésen is részt vettem, de az, hogy még mindig rajta vagyok az ügyvivői listájukon, immár nem jelent semmit” – nyilatkozta a Heti Válasz Online-nak Fölkel Róbert.

Kellemetlen összetévesztésekre adhat okot, hogy a korábbi Milla-rendezvényeknek több nyilvános felszólalásban és egy ATV-s beszélgetésben is arcot adó Torsa Mátyás aktivista is ott van az EMD taglistáján, miközben az ő neve szerepel a nemtetszikarendszer.blog.hu oldalon (mely ugye Millás projekt), mint a külföldről és Magyarországról egyaránt adományokat fogadó számlaszámok gazdája. (Október 19-i állás szerint a vasárnapi tüntetésre mintegy 900 000 forint jött össze.) Torsa Mátyást szerettük volna megkérdezni az EMD-hez kötődő viszonyáról, de megkeresésünkre nem reagált.Szövetségesek a függetlenségben, nem függetlenek a szövetségben

Nem segíti a Milla pártfüggetlen és civil imidzsének fenntartását, hogy közelbe enged olyan szerveződéseket is, melyekre ez a jelzőcsoport semmiképpen sem használható. Ilyen például a Hallgatói Hálózat nevű ellenzéki egyetemi csoportosulás. (Frissítés a videó alatt - a szerk.) Horváth Bence, a Hálózat szóvivője a HVO-nak elmondta, egy „képviselőjük” fel fog szólalni a vasárnapi Millás rendezvényen is, bár mint mondta, „civilben”. (A felszólaló kilétét Horváth nem árulta el, ám a csütörtöki Magyar Narancsból kiderül: az illető Papp Réka Kinga ál-leszbikus humanista aktivista, a szocialista think tanknek mondható Politikatörténeti Intézet korábbi gyakornoka). A magát függetlennek, autonómnak mondó Hallgatói Hálózattal egy baj van: egyik központi személyisége, többszöri megszemélyesítője az a Polgár Helga Dóra, aki 2010-ben az önkormányzati választásokon MSZP-s színekben indult a budakeszi 1. számú választókerületben. Polgár a HaHa nevében ad interjúkat (olykor kemény orbánozás kíséretében) vagy szólal fel szakszervezeti tüntetésen ha kell, de a Millások YouTube-profilján külön videóüzenettel is jelen van:

Polgár Dóra, a Hallgatói Hálózatok egyik vezetője, korábban MSZP-s önkormányzati képviselő-jelölt

Frissítés A Hallgatói Hálózat nevű csoport még cikkünk megjelenése előtt elhatárolódott Polgár Dórától. Az elhatárolódó Facebook-poszt alatt a Millát vezető Juhász Péter így reagált: „Csak így tovább HAHA. Nem egy emberen fog múlni a sikeretek, legyetek kitartóak. Jók vagytok, ahogy eddig is. Én drukkolok! Sok hasonlóval fogtok még találkozni, ne vegye kedveteket, épp ez mutatja mennyire fontos amit csináltok." Az egyetemi szerveződést többször nyilvánosan képviselő, korábban helyi politikában próbálkozó kollegina megtagadása a HH pártpolitikához való általános viszonyát is tükrözi. 

 

A másik kérdéses pont az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet „futtatása”: az EKINT honlapja ugyanúgy megtalálható a Milla kedvelt oldalai között, mint a Demokratikus Koalíció által ajánlott oldalak sorában (lap alja). Az EKINT-et vezető Majtényi Lászlót pedig sok mindennek lehet mondani, de független szakértőnek biztosan nem.


„Nem tetszik, hogy mind a hét nap szomorú, nemcsak a vasárnap"


Ha a tömegrekord nem is biztos, ha a hatás nem is garantált, egy valamiben nyilvánvalóan vízválasztó lesz a vasárnapi happening. „Az Orbán-rezsimmel szembeni ellenzéki tüntetés lesz az október 23-án ismét a Szabad sajtó útjára szervezett megmozdulás, ezért valamennyi demokratikus ellenzéki párt és mozgalom szimpatizánsait várják” – szólt a rendezvény hirdetése a HVG.hu közvetítésében.

A pártok invitálása érezhető váltás a korábbi Millás beharangozók hangneméhez képest, a nyitás eredményeként pedig borítékolhatóan kettesével fognak megjelenni és fotózkodni a helyszínen szocialista politikusok, így akár valóra válhat Fölkel Róbert idén január 14-én, az ATV-ben kifejtett legrosszabb víziója: „Az elmúlt húsz év tapasztalata, hogy a különböző civil kezdeményezéseket politikusok előszeretettel használták fel a saját céljaikra, illetve tudjuk azt, hogy ha egy politikus itt megjelenne, akkor másnap a sajtó, a média arról szólna, nem pedig az ügyről, amit képviselni akarunk." 

 Civil változatok
Noha a Facebook-alapú kormányellenes szerveződések hajlamosak sajátjuknak tekinteni a mindenféle politikai kötődés vádjától automatikusan védettséget biztosító, egyúttal széles társadalmi lefedettséget sugalló „civil" minősítést és jelzőt, különböző rendezvényeiknek mégis rendre olyan művészek, előadók, közéleti személyiségek adnak arcot, akik jórészt azonosak a városi szociálliberális, vagy liberális-humanista körök ismert személyiségeivel. Ebben a sorban említhető a videós kampányban feltűnő Müller Péter Sziámi, egy korábbi tüntetésen zenélő Bródy János, az egykor Millás konferansziéként feltűnő, azóta bolti lopás miatt kompromittálódott korábbi Tilos Rádiós és Nap-keltés műsorvezető Bakács Tibor, a Kossuth téren a talányos „Feri, segíteni kell" refrénű dalt eléneklő Kardos-Horváth János, a Tilos Rádió első embereként ismert Csabai Gábor, a korábban a Polgár „Tomcat" Tamással közéleti vitában mérkőző Mérő László matematikus, a Paul Lendvainak laudációt mondó Závada Pál vagy a Heti Válasz korábbi írása szerint a Gyurcsány-platform híváslistáján is szereplő Kulka János színművész.


Ha nem is kérdőjelezzük meg a fent vázolt szellemi kör de facto civil voltát, elmondható, hogy a Milla arculatának év eleje óta zajló formálódásában is a magyar közélet általánosságai érvényesülnek, nem sok meglepetést tartogatva a hagyományos ideológiai törésvonalakhoz szokott választóknak. Ha pedig a „Facebookon szerveződő civilek" (ön)meghatározás helyett más állandó jelzős szerkezetet kellene adni az Egymillióan a magyar sajtószabadságért társaság azonosításakor, a „parlamenten kívüli liberális-humanista ellenzék" kitétel talán pontosabb lenne.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.