Várólistán

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Újabb hazai parkok alapításának nemcsak a védelemre érdemes területek mennyisége, a szakmai és közigazgatási feltételek szabnak határt, hanem a "státussal" együtt járó kezelési kötelezettség költségigénye is, melynek első számú forrása a szaktárca környezetvédelmi alapja. Egy nemzeti park létrehozása több százmilliós ráfordítást igényel. A forrás szűkösségére, a természetvédelem finanszírozásának hazai gondjaira utal az a tény is, hogy két évvel ezelőtt a Duna-Dráva Nemzeti Park csatlakozott a Védett Területek Hálózata (WWF PAN) programjához, amely a természetvédelemre fordítható pénzek felkutatását tűzte ki célul. A több európai nemzeti parkot tömörítő WWF minősítése jó ajánlólevél ahhoz, hogy résztvevői megnyerjék a helyi társadalom és az üzleti szféra támogatását.
A honi parkvárólistán az Őrség mellett hosszú évek óta vesztegel a Szigetköz, a szatmár-beregi tájegység és a Zempléni-hegyvidék. A Szigetközben az Európában egyedülálló összefüggő ártér fennmaradását szolgáló nemzeti park létrejöttének egyelőre a szlovák-magyar együttműködés hiánya, a bősi ügy megoldatlansága miatt nincs esélye. Jó ütemben halad a szatmári lápvidék és a beregi fennsík védelmét célzó nemzeti park kialakítása, ám igen alapos előkészítést igényel, mert figyelembe kell venni az M3-as nyomvonalát, a szomszédos kárpátaljai területfejlesztési szándékot és azt a tényt, hogy a beregi sík utakkal és településekkel sűrűn tarkított. Több mint tíz éve vár a szaktárca elbírálására Bartucz Ferenc A Zemplén- és Tokaj-hegység Nemzeti Park tervezete című munkája is, s a szándékot, hogy a növény- és állatritkaságokat rejtegető Zempléni-hegység egy része nemzeti park legyen, nemrég egy civil szervezet, a Sátoraljaújhelyen létrejött Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület is megerősítette. Információink szerint azonban az ügyben döntést hozók jelenleg az utolsó helyre sorolták a zempléni nemzeti park megvalósításának lehetőségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.