valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

Tömegek állnak ki az elbocsátott budapesti szülésznő mellett

/ 2014.07.09., szerda 13:08 /
Vass Gabriella családja körében

Vass Gabriella családja körében

Fotó: aranyanyu.hu

Egy hete jeleztük: tömegek állnak ki a Szent Imre kórházból kitett szülésznő, a természetes szülés egyik legnépszerűbb hazai művelője, Vass Gabriella mellett. Most végre a szakma is megszólal.

Múlt héten terjedelmes publicisztikát szenteltünk a budapesti Szent Imre kórházat érintő friss botránynak, amely azzal indult, hogy az intézmény nem hosszabbította meg a természetes szülés egyik legnépszerűbb hazai művelőjének munkaviszonyát. Vass Gabriella szülésznő elbocsátását a kórházvezetés szakmai okokkal próbálta magyarázni, így most mi is átadjuk a szót a szakmának. Korábbi írásaink után olvasói levelet kaptunk a „kórházi otthonszülés” meghonosítójaként ismert Bálint Sándortól, továbbá az ELTE PPK Affektív Pszichológiai Tanszékének docensétől, a perinatális szaktanácsadó szakot vezető Varga Katalintól. Levelük után a Családháló „szakportál” szerkesztőségi vezércikkét is idézzük.

Bálint Sándor szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta:

 1.  A személyes érintettség révén írom ezt a pár sort.

2.  Nincs új a nap alatt! Az 1991 óta alkalmazott „alternatív szülészeti praktikák” miatt kaptam már fegyelmit, sőt egy ízben (1995 januárjában) fel is függesztettek 6 hétre…

3.  Sajnálom Vass Gabit. Jó szülésznőnek, példás családanyának tartom. Ő erre született: anyának és szülésznőnek… Nyitott az új ismeretek befogadására, s ezek alkalmazására. Kórházi osztályos és szülőszobai munkája mellett évekig volt a várandósok számára szervezett Mona Lisa hipno-relaxációs csoportban a segítőm, a koterapeutám.

4. Lassan negyed százada zajlik a „csata” a nyilvánosság előtt a civil társadalom és a szülészeti szakma között. Nem volt szép ez a csata, egyik fél sem lehet büszke mindarra, ami történt. Születtek eredmények, de ezek csak részeredmények. A kulisszák mögött is zajlott egy vita: mi a fontosabb a kórházakban: az intimitás kísérte természetes szülés kísérése, vagy a szigorú szakmai protokollok által szabályozott orvosi ellenőrzés alatt álló asszonyok szülésének vezetése? A két szemlélet között van átmenet. Ez a sokak által kritizált „otthonszülés a kórházban” módszer. Nem, nem én találtam ki. Láttam, hogy ez működik a kölni Vinzenz Palotti Klinikán…

5.  A szülészeti osztályon dolgozó orvosok és szülésznők színvonalas munkát végeznek. Sziller főorvos klinikai szintre emelte a Szent Imre kórház szülészeti osztályán végzett munkát. Korrekt módon betartja és betartatja a jelenleg érvényes szakmai protokollt.

6.  A munkacsoport, amelynek 17 évig a vezetője voltam, sokszor másképp gondolta a szülés észlelésének a módját. Többen közülünk nyugati születésházakban, hollandiai otthonszüléseknél és a saját alternatív szülőszobánkban lezajlott közel 4000 szülés tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy ennek a szemléletnek helye van a magyar szülőszobákban. Itt az ideje tehát a protokoll módosításának!

7. Itt kapcsolódik össze a várandós anyák, az újabb gyermeket tervező házaspárok vágya, kérése és a kormány családpolitikai irányvonalával.

8.  Senki ne felejtse el, hogy a népek sorsa a szülőszobákban dől el…

 

Varga Katalin egyetemi docens, az ELTE PPK Affektív Pszichológiai Tanszék perinatális szaktanácsadó szakának alapító vezetője:

Komolyan el kellene gondolkodnunk azon, miért is mozdulnak meg ennyien egy „egyszerű” szülésznő munkájának elvesztésekor. Komolyan el kellene gondolkodnunk, mire is mutat rá mindez, hiszen nyilván nem pusztán a személye a fontos (bár az is), hanem valami olyan érték, amit veszélyeztetve éreznek az anyák, a családok és jó néhány szakember – köztük magam is. Komolyan el kellene gondolkodnunk azon, miért számít még mindig kuriózumnak, ha valahol úgy lehet szülni, ahogy azt a természet kitalálta, ahol a női test is, a gyerek is tökéletesen „működik”, és mindez olyan élménnyel jár, ami kiteljesítő, felemelő, hosszú évekre ad muníciót, bizalmat, kötődési alapot.

Miért nem kincsként értékeljük azokat a szülésznőket, orvosokat, védőnőket, szoptatási szakembereket, perinatális szaktanácsadókat, akik „lágy” eszközökkel tudnak szülést kísérni és támogatást adni, ha szükséges? Ők azok, akik az emberi szó, az érintés, az érzelmi jelenlét az odafigyelés, a bizalom közvetítésének eszközeit használják gyógyszerek, metszések és technikai „biztonsági berendezések” rutinszerű alkalmazása helyett.

Ma Magyarországon minden ötödik gyermek már nem természetes úton fogan, és minden harmadik-negyedik császármetszéssel jön a világra. Lassan alig akad szakember, aki egyáltalán személyesen, élőben látott(!) természetes szülést/születést, nemhogy olyan, aki megfelelő tapasztalattal tudja kísérni azt.

Ez a kérdés messze többről szól, mint annak a pár órának a megélése, amit maga a szülés/születés jelent. Egyre több adat mutatja, hogy a szülés/születés minőségének távolra nyúló hatásai vannak az anya–gyermek- kapcsolatra, az anya gondozói viselkedésének minőségére, a gyerek egészségi állapotára, fejlődésére nézve egyaránt. Az, hogy ezek javarésze csak később jelentkezik – akár a gyerek felnőttkoráig nem jelenik meg – nem indok arra, hogy elmenjünk eme széles körben bizonyított távoli hatások mellett.

Türelmetlen vagyok, mert a változás lassú, és néha – mint most is – ellentétes irányú ahhoz képest, ami felé haladnia kellene a szülészeteknek, a csecsemőgondozásnak. Amíg még itt(hon) vannak, ne kirakjuk, hanem tanuljunk azoktól a szakemberektől, akik több száz szülés természetes kísérésének tapasztalatát tudják maguk mögött és oszthatják meg velünk!

 

Családháló.hu:

„Kérjük a – családok helyzetét deklaráltan kiemelten kezelő – kormányzatot, hogy próbálja minél jobban érvényre juttatni az édesanyák jogos igényeit. Legyen szó akár a WHO által megadott szüléssel kapcsolatos irányelvekhez való magyar egészségügyi protkollok közelítéséről (kevesebb „indokolatlan” gátmetszést, a túl magas arányú császármetszések visszaszorítását, stb.), esetleg  az ambuláns szülés bevezetéséről, vagy a kórházi keretek között választható természetes szülés ellehetetlenítése irányában tett lépések kiküszöböléséről. (Konkrétan a legutóbbi napokban kirobbant botrány kapcsán a Szent Imre Kórházban.)” A Családháló  véleménye bővebben itt olvasható.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.