Végállomás, kiszállás!

/ 2010.04.14., szerda 09:38 /
Végállomás, kiszállás!

Noha leginkább Hagyó Miklósra és az MSZP-re látszik ráégni a BKV-botrány, a közlekedési vállalatból kinyerhető javakat az SZDSZ sem tolta el magától. A nyomozás adatai arra utalnak: a választások után a liberálisok szinte egyetlen élő pártsejtje, a budapesti is elhalhat.

"Lobbikör." Azok a gyanúsítotti sorban lévő volt BKV-vezetők, akik az elmúlt hetekben a sajtóban is vallomást tettek (Balogh Zsolt, Antal Attila, Regőczi Miklós), e szóval érzékeltették: lebegett fölöttük egy felbujtó csapat, amely üzleti lehetőségként tekintett a közlekedési cégre.

"Miközben Hagyó és Demszky között érzékelhetően rossz volt a viszony, addig a lobbikör végül is harmonikusan működött" - mondta például a Magyar Nemzetnek az egykori vezérigazgató, Antal Attila.

Koalíciós lobbisták

Mára nyilvánvaló, kik tartozhattak e felvilági szerveződésbe. Egyfelől Mesterházy Ernő, Demszky Gábor tanácsadója, Hagyó Miklós tárgyalópartnere. Úgy tudjuk, a szocialisták volt főpolgármester-helyettese gyakran egy fürdőben egyezkedett a fontos emberekkel - köztük a most előzetesben lévő Mesterházyval -, aminek praktikus oka volt: merítkezés közben sem a tárgyalópartner, sem más nem tudja rögzíteni a beszélgetést.

A lobbikör másik liberális tagja Tóthfalusi György, a BKV korabeli igazgatósági elnöke lehetett, aki, bár az Akácfa utcai irodájában ritkán tette tiszteletét, együtt élt a társasággal. Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató úgy emlékszik: Hagyó utasítására Tóthfalusi kéréseit is ellenvetés nélkül kellett teljesítenie.

A koalíciós leosztás tehát a fővárosi vállalatokhoz delegált tisztségviselők és lobbisták körében is működött. Az MSZP Mesterházyja és Tóthfalusija egyrészt Hagyó volt, másrészt Hatvani Szabó János, aki a rendszerváltozás után az Állami Vagyonügynökség igazgatójaként térképezhette fel a köztulajdonú cégekben rejlő lehetőségeket - s noha nem viselt BKV-s funkciót, 2007-2008-ban hozzá is raportra kellett járniuk a társaság vezetőinek.

Több forrásunk emlékszik olyan ebédekre, ahol a volt főpolgármester-helyettes embereként Horváth Iván ügyvéd jelent meg; utóbbi a Hagyó-érában sorra nyerte a tízmilliós megbízásokat a BKV-tól. Ám Mesterházyval és Tóthfalusival ellentétben Hatvani Szabót és Horváthot lapzártánkig nem gyanúsították meg felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel - Lelovics Ottót, az MSZP és a városháza egykori sajtósát viszont igen. A lobbikör tagjai közül ő kommunikációs megbízásokat "rendelt" a közlekedési vállalattól (baráti szállítók számára).

Hagyó Miklós érvel, a háttérben Demszky Gábor

A rendőrségi nyomozás egyelőre épp az ilyesfajta kommunikációs szerződésekre összpontosít, pedig a nagyobb "buli" a komolyabb műszaki tartalmú beszerzéseknél lehetett. (Regőczi Miklós egykori értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettes leszögezte: ő a kiadások öt ezreléke felett rendelkezett, a lobbisták kedvenc célpontja nem is ez a terület volt, hanem a közbeszerzéseké.)

Esetek Demszky Gáborral

Először a liberális főpolgármestert sem holmi kommunikációs ügylettel hozta összefüggésbe Antal Attila, hanem egy adalékanyag-vásárlási esettel. A volt vezérigazgató állítja: Demszky kérte tőle, hogy a BKV egy bizonyos cég (üzemanyagba öntendő) termékével javítsa fel a járművei teljesítményét. Tudomásunk szerint a vállalat 2007 és 2009 között a Kowax Kft.-től vett adalékanyagot 120 millió forint értékben. Ami azért érdemel említést, mert ez az összeg a Kowax utóbbi években szokásos éves árbevételének negyede, vagyis a BKV-s megrendelés kiemelkedő hatást gyakorolhatott a kft. eredményére.

Antal és Regőczi arról is számot adott, hogy a főpolgármester miként ajánlotta be a közlekedési társaságnak a politikai kampányait bonyolító Sawyer Miller Groupot. Úgy tudjuk, több gyanúsítotti kihallgatáson elhangzott, hogy Demszky néha egy-egy kabinetülésen is "ráutaló magatartást" tanúsított - például amikor a fővárosnak már dolgozó Városkutatás Kft.-től való szakvélemény-rendelésre biztatta a BKV-sokat.

Mesterházy Ernő

Mindazonáltal nem a főpolgármester volt, aki "összeépítette" az SZDSZ-t az önkormányzat gazdasági társaságaival, illetve a vállalkozói szférával. Ez a feladat Mesterházy Ernőre hárult; ő intézte úgy, hogy sokszoros üzlettársa, Tóthfalusi György legyen a BKV igazgatósági elnöke - s állítólag az sem érte meglepetésként, hogy az elnöki tanácsadói székben a Tóthfalusi család másik céges partnere, Futó Sándor landolt.

Rendőrségi forrásból úgy értesültünk, több tanú- és gyanúsítotti vallomás akad, amelyben kemény vádakkal illetik Tóthfalusit; ezek szerint ellentételezés fejében járhatta ki, hogy egyes BKV-s reklámfelületek értékesítési joga áron alul kerüljön át egy magánérdekeltséghez. Arról is tudunk, hogy három éve egy Millenio nevű kft. Székely Gáborra, a közlekedési vállalat szintén SZDSZ-es felügyelőbizottsági elnökére hivatkozva akart kávézót nyitni a Deák téri metróaluljáróban lévő Földalatti Vasúti Múzeumban. Az ügylet meghiúsult, de a "jegyzőkönyv kedvéért" jelezzük: a kft. azé a Kepecs Györgyé, aki Székely bizalmasa, az általa vezérigazgatott Szerencsejáték Zrt. térségi vezetője.

Munkakör hiányában?

Az eddigiek fényében aligha csoda, hogy a jelenlegi SZDSZ két legtöbb párttisztséggel rendelkező vezetője, Boruzs András és Ikvai-Szabó Imre ugyancsak érintett a BKV körüli zűrökben. Előbbi egyszerre volt a párt igazgatója, budapesti elnöke, ügyvivője, kampányfőnöke és az SZDSZ-MDF újpesti képviselőjelöltje - de tavaly őszig (nem függetlenül Mesterházy Ernő akaratától) a közlekedési társaság humán tanácsadói közt is szerepelt a neve. A BKV könyvvizsgálója szerint fennáll a kockázat, hogy Boruzs "hozzárendelt munkakör hiányában tényleges munkavégzés nélkül" kapott fizetést - erről értesülvén a Fidesz a minap az ügyészséghez is fordult.

Ikvai-Szabó Imre az MDF-SZDSZ választási megállapodás értelmében hetedik helyet kapott a fórum országos listáján (természetesen ezzel sem lett befutó), emellett a liberális párt ügyvivője - miközben főpolgármester-helyettesként évekig párban felügyelte a BKV-t Hagyó Miklóssal. Ikvai-Szabó Mesterházy Ernő egyik legjobban bebetonozott figurája; Demszky főtanácsadója már a 2006-os országgyűlési kampányban segítette őt, és szerepe volt abban, hogy a VI. kerületi SZDSZ-elnökként is tevékenykedő főpolgármester-helyettes terézvárosi emberei, Bajor Zoltán és Markocsány Zoltán bekerülhettek a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. testületeibe.

A fővárosi botrányok liberális mérlege tehát nem az, hogy a politikából kifelé tartó Demszky Gábor környékéről - gyanúsítás miatt - kidőlt egy-két tanácsadó. Hanem hogy a párt maroknyi utánpótlás-válogatottját, a budapesti SZDSZ-sejtet is elérte a BKV-kór. Azaz a "beteg" menthetetlennek tűnik.LIBERÁLISOK A BKV KÖRÜL

Mesterházy Ernő

Hagyó Miklós azért lehetett 2006-ban főpolgármester-helyettes, mert Demszky Gábor - Mesterházy Ernő javaslatára - szívesebben szövetkezett vele, mint a közgyűlésbe bekerült régebbi vágású szocialistákkal (Molnár Gyula köreivel). A BKV-ügyben Mesterházyt felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják, mivel állítólag rábírta a cég vezetőit, hogy indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kössenek szerződéseket. Előzetes letartóztatásban van.

Ikvai-Szabó Imre
Ikvai-Szabó Imre

A BKV-bomba tavalyi robbanása után az MSZP hangsúlyozta: a vállalat kettős irányítás alatt állt, azaz Hagyó mellett a liberális főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre is élt felügyeletei jogával. Utóbbi igyekezett nyilvánvalóvá tenni: ő kizárólag pénzügyi információkat kérhetett a cégtől, operatív utasításokat nem adott.

Boruzs András

A SZDSZ mai budapesti elnökét Antal Attila exvezérigazgató 2007. július 1-jén vette fel a BKV-hoz. Tavaly november 24-ig humán tanácsadói minőségben "segítette" a cég munkáját - ám az állományi listában munkakör hozzárendelése nélkül szerepelt a neve.

Tóthfalusi György

A BKV-nál 2009-ig elnökösködő Tóthfalusi György korábban - mint fővárosi SZDSZ-képviselő - az úgynevezett utcabútortendert gondozta. Most a nyomozó hatóság (a Mesterházynál említett okok miatt) felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja, de szabadlábon védekezhet.

Székely Gábor

A liberálisok egyik legnagyobb álláshalmozója a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnökeként és a BKV felügyelőbizottsági elnökeként is rálátott a cég működésére. Székely Gábor a rendszerváltozás után Budapest főpolgármester-helyettese volt, ma a Szerencsejáték Zrt.-t vezeti.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.