valasz.hu/itthon/bojte-csaba-es-30-hiresseg-az-elbocsatott-szuleszno-mellett-102282

http://valasz.hu/itthon/bojte-csaba-es-30-hiresseg-az-elbocsatott-szuleszno-mellett-102282

Vége Orbán sikertörténetének? 24 havi trend tört meg

/ 2015.11.05., csütörtök 13:00 /
Vége Orbán sikertörténetének? 24 havi trend tört meg

A születésszámról van szó, a kormány demográfiai programjáról, amelyet a családi adókedvezmény bevezetése, a gyes-gyed három évre való ismételt kiterjesztése mellett még azzal is támogattak, hogy tavaly óta egyszerre több gyermek után is lehet gyesen-gyeden lenni, sőt ha az anya (vagy az apa) visszamegy dolgozni, a családi ellátásokat a fizetése mellett is folyósítják a számára. Vagyis lényegében dupla jövedelmet kap.

A Fidesz túllépett saját árnyékán és a főállású anyaság, a nagycsalád mellett nekifogott a „kiscsaládok” és a munka mellett babát vállalók kiemelt támogatásához. Ez utóbbi lehetett volna a nagy csodafegyver, amelytől azt lehetett várni, hogy a karrierépítő nők csoportja is kedvet kap a gyermekvállaláshoz.

Nos, nem úgy tűnik.

Bár a KSH gyorsjelentése még sikertörténetet sejtet, mert a születésszám teljes idei változását figyeli, és az valóban fél százalékos pluszban van (még). Ám a mellékelt táblázataiból az is kitűnik, hogy az egész és a rész itt nincs teljes harmóniában, június óta jelentős változás állt be a számokban.

Az első nyári hónap óta folyamatosan csökkenő születésszámot közöl a statisztikai hivatal. Júniusban 101 gyermekkel, 1,3 százalékkal jött kevesebb a világra, mint az előző év azonos hónapjában. Júliusban a visszaesés már 396 fős, 4,6 százalékos. Két adat azonban még nem rajzol ki trendet, ezért volt fontos az augusztusi érték, amely ismét fogyatkozó szám: 268 kisbaba a mínusz, ami 3,3 százalékos csökkenés az előző év augusztusához képest. (A szeptemberi adatokat még nem ismerjük, a KSH mindig két hónapos csúszással közli a számokat.)

Ez így már három hónap csökkenés, ilyenre 2013 óta nem volt példa, éppen 24 hónapos trend tört tehát meg. Azóta is előfordult ugyan egy-egy hónap, amikor átmenetileg lefelé tartott a görbe, de kettő együtt egyszer sem, három meg végkép nem. Így ez most már tendenciának látszik.

S minden bizonnyal azt jelzi, hogy a pénz nem minden, valami más hiányzik a fiatal pároknak ahhoz, hogy álmaikat valóra váltsák. Elképzelhető, hogy csak az információ, nem tudják, nincs benne a levegőben, nem fordítottak elég gondot annak kommunikálására, hogy anyagi okokból egy középosztálybeli családnak már nem kell a gyermekvállaláson vacillálnia.

Persze lehet, hogy más van a háttérben, Magyarország a német és az osztrák utat választja demográfiai szempontból, vagyis a nők tömegesen maradnak gyermektelenek. Ám érdemes azzal is számolni, hogy az ilyen „kényelmes” életútnak ára van, nem pusztán a magányos öregkorral kell fizetni érte, hanem egy egészen más migrációs politikával is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.