valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

http://valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

Végre! Sikerült összeültetnünk Vidnyánszky Attilát és Máté Gábort

/ 2015.09.24., csütörtök 12:28 /
Végre! Sikerült összeültetnünk Vidnyánszky Attilát és Máté Gábort

Nem udvariaskodtak egymással, de sok mindenben egyetértettek. Egy asztalhoz ültettük a Prima Primissima díjra jelölt Máté Gábort, a budapesti Katona József Színház újrapályázó igazgatóját és Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját. Páros interjúnk a friss Heti Válaszban.

„Purcăretét az egyik legjelentősebb rendezőnek tartom. Ha ő itt van, mert valaki idehívta, akkor egy normális ember első dolga, hogy odarohan és megnézi. Hogyan lehet azt az álláspontot képviselni, hogy ide valaki ne jöjjön el? Ez nonszensz, idáig már ne fajuljanak a dolgok!” – mondja Máté Gábor a Nemzeti Színházat érintő bojkottról, a POSZT-ról pedig így vélekedik. „Ha ez színházi találkozó, ahova mindenféle előadást el lehet vinni, akkor persze, legyen minden évben. De ne csináljunk úgy, mintha szakmai szempontból ez valami jelentős dolog lenne” – mondja hozzátéve: „Díjellenes vagyok, mert most már tényleg inkább csak leköpik az embert, ha fesztiváldíjat kap.”

Máté Gábor legutóbb a Körhinta című előadást látta a Nemzeti Színházban, Vidnyánszky Attila viszont jó ideje nem volt a Katonában. „Rendszeres Katonába járó voltam, mindig is úgy gondoltam, hogy izgalmas műhely. Amikor aztán elindultak a Nemzeti körüli ügyek, egy sor kellemetlen élmény ért színházi előadásokon, beszóltak, összesúgtak a hátam mögött. Ezért inkább nem megyek. Külföldre sokat járok, de itthon erőt kellett venni magamon ahhoz is, hogy a fiamat a Vígszínházban megnézzem. Célpont vagyok, és az ember nem azért megy színházba, hogy ezt érezze, hanem hogy valami megérintse.”

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz szeptember 24-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.