Veszettül terjed ez az Orbán-videó

/ 2014.11.19., szerda 18:58 /

Az utóbbi pár órában tucatnyi helyen láttam megosztva, idézve, beágyazva az „Orbán Viktor üzenete a fiataloknak 2007-ből” című Youtube-felvételt. Ezen a miniszterelnök ’07-es, 19. Fidesz-születésnapon elmondott beszéde látható és hallható. A videó időzítése (csak tegnap került a megosztóra) nem véletlen: ami benne elhangzik, tulajdonképpen sztétment a Nyugathoz tartozó Magyarországról. Nézzük, hallgassuk bátran.

„Mi az ajtót a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk.”

„Azt üzenjük egyfajta új Nyugat-nemzedékként innen a fiataloknak, hogy továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy Magyarországot erről az útról letérítsék, szeressék, hogy Magyarország nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának.”

*

Tehát a videómegosztások oka egyszerű: a szándék rámutatni a politikus egykori és mai gondolkodásmódjának különbségeire.

Akad itt azonban egy másik felvétel is. Csak pár nappal ezelőtti, ám sokkal hosszabb. Ezen is Orbán Viktor látható, amint az AmCham (Amerikai Kereskedelmi Kamara) magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen beszél. Míg a fentebb idézett felvételt 24 óra alatt közel 40 ezren látták, ezt alig több mint 40-en. Aki ráér, nézze meg a teljes felvételt, érdemes. Mindenki másnak kiírtam a lényeget.

„A hidegháborúban születtem, abban is nőttem föl. Erre ment rá az ifjúságom. Sok százmillióan voltak velem együtt, akik a szembenállás, a kölcsönös elrettentés, a fenyegetés és a hideg béke foglyai voltak. Nincs olyan józan ember, aki ennek visszatérését szeretné. Nem akarjuk úgy befejezni az életünket, ahogy elkezdtük.”

„Olyan európai politikát akarunk, amely azt eredményezi, hogy mindenki Európa sikerében legyen érdekelt. Egy ilyen Európa egyik pillére a transzatlanti szövetség, talán a legmeghatározóbb pillére ez. Vagyis: fegyverbarátság az USA és Európa között.”

„[Magyarország és Amerika között] különbségek vannak a dimenziókban és a méretekben, de nyilvánvaló a hasonlóság a lényeget illetően.”

„Mennyi rokonságot mutat az, ahogyan a jövőbe tekintünk! Sokan másként tekintenek a jövőbe, mint az amerikaiak vagy a magyarok.”

„Lehetnek ideológiai vitáink, […] de erről a 25 éves magaslatról látszik, hogy az amerikai és a magyar nép között barátság van, ami a tiszteleten alapul.”

„Az amerikai kivételesség jele előzmények nélkül megalkotni és évszázadokon keresztül fenntartani egy egyedülálló demokráciát. Tizenhárom brit gyarmatból világbirodalommá nőni: nyilvánvalóan a kivételesség bizonyítéka.”

„Hinni abban, hogy erős közösséget a szabadságban élő, szabadon vállalkozó egyének hozhatnak csak létre. Hogy éppen ezek a szabad egyénekből álló erős, autonóm közösségek jelentik egy sikeres és magabiztos nemzet alapját. […] Mindezt pedig az isteni gondviselésbe vetett szilárd hittel, amivel a Függetlenségi Nyilatkozat végződik, és amivel Magyarország Alaptörvénye kezdődik.”

„Minden egyes befektetés, amelyet beindítanak, egy-egy építőkocka az amerikai-magyar szövetség és barátság oszlopcsarnokában. Köszönjük, hogy itt vannak.”

 *

Hogy miért tettem egymás mellé a két felvételt? Nos, a gondolkodást nem szeretném az olvasó helyett elvégezni. Ám azoknak, akik a keleties, atlantizmust feladó Orbán ellen szeretnek videókat linkelni, talán utóbbi is jó muníció lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.