valasz.hu/itthon/egy-fidesz-szavazo-biralhatja-e-a-kormanyt-itt-a-valasz-128949

http://valasz.hu/itthon/egy-fidesz-szavazo-biralhatja-e-a-kormanyt-itt-a-valasz-128949

Vészjósló ábra: a nőtlenek és hajadonok országa lettünk

/ 2018.01.25., csütörtök 19:30 /

Miközben több mint ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötések száma, aközben sosem látott szinten van a hajadonoké is. Először fordult elő, hogy a 35 éves nők több mint 40 százaléka nem kötött még házasságot.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak című kiadványából választottuk az alábbi ábrát, ami azt mutatja meg, hogy a különböző női korosztályok között mekkora arányt képviselnek azok, akik még sosem kötöttek házasságot. Közhelyszerű, hogy egyre kitolódik ennek időpontja, amíg 1980-ban a 20 éves nők fele már házas volt, addig 2017-ben az e korosztályhoz tartozóknak még 98 százaléka nem volt az.

Ám sokakat meglephet, hogy a 30 évesek több mint hatvan százaléka hajadon. Ahogy az is érdekes, hogy minden negyedik 40 éven felüli pártában van.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

De hogyan nőhet a hajadonok aránya, ha egyébként a házasságkötéseké is növekszik? A magyarázatot abban kell keresnünk, hogy a házasságkötők egy része nem először járul az anyakönyvvezető elé. Például a 20-29 éves nők körében 89 százalék az újraházasodási arány, a férfiaknál 60 százalék. A férfiak tehát nem feltétlenül hajadon lányokat választanak, hanem gyakran elvált nőket, az idősebbek pedig özvegyeket, és ez fordítva is így van.  

Még ennél is furább ábra volna, ha a nőtlen férfiak számának alakulását ábrázolták volna, mert ők még sokkal többen vannak, mint a hajadonok. A 15 évnél idősebbek között az eddig soha házasságra nem lépő nők aránya 22 százalék, a férfiaké pedig 41 százalék a KSH szerint, és 1990 óta mindkét adat folyamatosan emelkedik.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.