Vészjósló ábra: a nőtlenek és hajadonok országa lettünk

/ 2018.01.25., csütörtök 19:30 /

Miközben több mint ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötések száma, aközben sosem látott szinten van a hajadonoké is. Először fordult elő, hogy a 35 éves nők több mint 40 százaléka nem kötött még házasságot.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak című kiadványából választottuk az alábbi ábrát, ami azt mutatja meg, hogy a különböző női korosztályok között mekkora arányt képviselnek azok, akik még sosem kötöttek házasságot. Közhelyszerű, hogy egyre kitolódik ennek időpontja, amíg 1980-ban a 20 éves nők fele már házas volt, addig 2017-ben az e korosztályhoz tartozóknak még 98 százaléka nem volt az.

Ám sokakat meglephet, hogy a 30 évesek több mint hatvan százaléka hajadon. Ahogy az is érdekes, hogy minden negyedik 40 éven felüli pártában van.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

De hogyan nőhet a hajadonok aránya, ha egyébként a házasságkötéseké is növekszik? A magyarázatot abban kell keresnünk, hogy a házasságkötők egy része nem először járul az anyakönyvvezető elé. Például a 20-29 éves nők körében 89 százalék az újraházasodási arány, a férfiaknál 60 százalék. A férfiak tehát nem feltétlenül hajadon lányokat választanak, hanem gyakran elvált nőket, az idősebbek pedig özvegyeket, és ez fordítva is így van.  

Még ennél is furább ábra volna, ha a nőtlen férfiak számának alakulását ábrázolták volna, mert ők még sokkal többen vannak, mint a hajadonok. A 15 évnél idősebbek között az eddig soha házasságra nem lépő nők aránya 22 százalék, a férfiaké pedig 41 százalék a KSH szerint, és 1990 óta mindkét adat folyamatosan emelkedik.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.