Vészjósló ábra: a nőtlenek és hajadonok országa lettünk

/ 2018.01.25., csütörtök 19:30 /

Miközben több mint ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötések száma, aközben sosem látott szinten van a hajadonoké is. Először fordult elő, hogy a 35 éves nők több mint 40 százaléka nem kötött még házasságot.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak című kiadványából választottuk az alábbi ábrát, ami azt mutatja meg, hogy a különböző női korosztályok között mekkora arányt képviselnek azok, akik még sosem kötöttek házasságot. Közhelyszerű, hogy egyre kitolódik ennek időpontja, amíg 1980-ban a 20 éves nők fele már házas volt, addig 2017-ben az e korosztályhoz tartozóknak még 98 százaléka nem volt az.

Ám sokakat meglephet, hogy a 30 évesek több mint hatvan százaléka hajadon. Ahogy az is érdekes, hogy minden negyedik 40 éven felüli pártában van.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

De hogyan nőhet a hajadonok aránya, ha egyébként a házasságkötéseké is növekszik? A magyarázatot abban kell keresnünk, hogy a házasságkötők egy része nem először járul az anyakönyvvezető elé. Például a 20-29 éves nők körében 89 százalék az újraházasodási arány, a férfiaknál 60 százalék. A férfiak tehát nem feltétlenül hajadon lányokat választanak, hanem gyakran elvált nőket, az idősebbek pedig özvegyeket, és ez fordítva is így van.  

Még ennél is furább ábra volna, ha a nőtlen férfiak számának alakulását ábrázolták volna, mert ők még sokkal többen vannak, mint a hajadonok. A 15 évnél idősebbek között az eddig soha házasságra nem lépő nők aránya 22 százalék, a férfiaké pedig 41 százalék a KSH szerint, és 1990 óta mindkét adat folyamatosan emelkedik.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.