Vészjósló ábra: a nőtlenek és hajadonok országa lettünk

/ 2018.01.25., csütörtök 19:30 /

Miközben több mint ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötések száma, aközben sosem látott szinten van a hajadonoké is. Először fordult elő, hogy a 35 éves nők több mint 40 százaléka nem kötött még házasságot.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak című kiadványából választottuk az alábbi ábrát, ami azt mutatja meg, hogy a különböző női korosztályok között mekkora arányt képviselnek azok, akik még sosem kötöttek házasságot. Közhelyszerű, hogy egyre kitolódik ennek időpontja, amíg 1980-ban a 20 éves nők fele már házas volt, addig 2017-ben az e korosztályhoz tartozóknak még 98 százaléka nem volt az.

Ám sokakat meglephet, hogy a 30 évesek több mint hatvan százaléka hajadon. Ahogy az is érdekes, hogy minden negyedik 40 éven felüli pártában van.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

De hogyan nőhet a hajadonok aránya, ha egyébként a házasságkötéseké is növekszik? A magyarázatot abban kell keresnünk, hogy a házasságkötők egy része nem először járul az anyakönyvvezető elé. Például a 20-29 éves nők körében 89 százalék az újraházasodási arány, a férfiaknál 60 százalék. A férfiak tehát nem feltétlenül hajadon lányokat választanak, hanem gyakran elvált nőket, az idősebbek pedig özvegyeket, és ez fordítva is így van.  

Még ennél is furább ábra volna, ha a nőtlen férfiak számának alakulását ábrázolták volna, mert ők még sokkal többen vannak, mint a hajadonok. A 15 évnél idősebbek között az eddig soha házasságra nem lépő nők aránya 22 százalék, a férfiaké pedig 41 százalék a KSH szerint, és 1990 óta mindkét adat folyamatosan emelkedik.  

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.