valasz.hu/itthon/sotet-kozepkor-balazsek-ugy-szerzodnek-a-vajna-radiohoz-hogy-kozben-a-vajna-hirmusort-ekezik-121585

http://valasz.hu/itthon/sotet-kozepkor-balazsek-ugy-szerzodnek-a-vajna-radiohoz-hogy-kozben-a-vajna-hirmusort-ekezik-121585

Vigyázat, nagyfeszültség!

/ 2012.02.15., szerda 19:57 /

A mínusz tíz fokos hidegben családok ezreinél nincs áram - kikapcsolták, és úgy maradt. A szociális szakemberek mégis a kikötési moratórium ellen vannak. Megőrültek? Nem, előrefizetős villanyórákat szeretnének. Riport onnan, ahol a szomszéd "az áramszolgáltató".

Mielőtt belevágnánk a történetbe, álljunk meg egy percre. Ahova most indulunk, ott nincs holnap, nincs jövő, csak ma és most van. Ez különbözteti meg a nyomort a szegénységtől. Nehéz megérteni, de mínusz tíz fokos fagyban kicsit könnyebb. Nem a világ végére megyünk - vagy egy kicsit mégis, de csak 35 kilométerre Budapesttől.

"Ritáéknál minden gyerek beteg. Ők azok, akik a legnagyobb télben is egy szál pólóban és rövidnadrágban mászkálnak kint. Anikó nővér adott nekik hatszáz forintot gyógyszerre, meg pár zsák ruhát, hogy ne fázzanak. Mondtam, most már biztosan nem fáznak, mert a ruhákat tüzelik" - ezt írta Kiss Dávid, a Máltai Szeretetszolgálat szociális munkása a naplójába. Karácsony előtt jelent meg a könyve, és kétkedve idézzük fel a sorait, mivel Monor ápolt kertváros képét mutatja és a telepre kanyarodva is bitumenes úton haladunk. Kisebbek lesznek ugyan a házak, de bepucoltak, a környék is rendezett. Ám a szegénység így is érződik: mínusz tíz fok van, de alig akad olyan kémény, amelyik füstölne. Itt a szemét a leggyakoribb tüzelőanyag, de abból sincs elég, nappal nem fűtenek.

- Vagy ha mégis, akkor melegítőznek - mondja Dávid. - Megveszik a legolcsóbb hősugárzót, ártatlan berendezésnek tűnik, nehéz elhinni, hogy eszi az áramot.

A két aprócska helyiségből álló háznak így lesz magasabb a villanyszámlája, mint egy budai villának.

Monor lovagjai


A máltaiak hangárja mellett - ez iroda, közösségi tér is egyben - egy pici, sárga ház Oláh Józsefnéé, Joláné. Az asszony a szeretetszolgálat dolgozója, ő takarítja a közfürdőt. A telepen élők zömének nincs fürdőszobája, mosógépe, de még vécéje sem. A máltaiak jóvoltából fűtött zuhanyzókban fürödhetnek, így segítik leküzdeni a hátrányt, amivel a gyerekek az iskolába indulnak.

Jolánnak 28 500 forintos havi jövedelme mellett csaknem 300 ezer forintos elmaradása gyűlt össze a villanyszámlából. Maga kérte, hogy szereljenek fel neki előrefizetős órát; most ha felad 5000 forintot, fele az adósságára megy, de a másik feléből van árama.

- Az egy hétre elég - magyarázza az asszony, s mutatja is a műszert, amelyen mindig látható, még mennyi energiát használhat fel. Csakhogy a mérőn egy nagy kerek nulla áll. Ugyanúgy nincs áram, mint korábban.

- Dehogy ugyanúgy! - tiltakozik. - Most gyertyázok, az igaz, ám amikor lesz pénzem, feltöltöm rá. Ha viszont kikapcsolták volna, akkor 30 ezer lenne a visszaköttetés.

A telepen november óta 55 kártyás mérőt szereltek fel. Izgatottan tárgyalják, kinek hány egysége van. Mi azonban már azt sem értjük, hogyan lehet 300 ezres villanyszámlát felhalmozni.

- Nálunk már régen kikötnék ekkora tartozásnál - mondja Dávid, ám a telepen mások a viszonyok. Az átalanydíjas rendszer nagy csapás a nyomorban élőkre: ha 7000 forint havi átlagot mondanak be a szolgáltatónak, de közben 50 ezret fogyasztanak, jó eséllyel erre csak egy év múlva derül fény.

Virágnak, hivatalos nevén Lakatos Mártának például van egy fia, Jackson, aki tavaly hat gyerekkel maradt özvegy. Az anya 28 éves volt, s mivel az apa nem alkalmas a gyereknevelésre (a máltaiak segítségével vett kőházat is putrira cserélte), a gyerekeket állami gondozásba kellett volna venni.

- Maga odaadta volna? - magyarázza a nagymama, miért vállalta a nevelésüket, pedig meghaladja az erejét. A putriban a hat gyerekre egy ágy jut, ott alszanak a nagyanyjukkal. Igaz, így nem fagynak meg. A fia házában éppen vakolnak, s az asszony jelenetet rendez Dávidnak, sír, követelőzik.

- Virág, mínusz tíz fokban az ember nem hív kőművest - mondja türelmesen a szociális munkás. - A hidegben a fűtés a legfontosabb. Jót akartál, de elköltötted a családi pótlékot a laminált padlóra, és miből fogtok élni egy hónapig? - kérdezi.

Az egyetlen pozitívum, hogy itt már felszerelték az előrefizetős órát, ég a villany, és nekik nem is volt tartozásuk. Dávid a gyerekekre tekintettel fát "utal" ki; a beteges asszony tolja a nehéz taligát, és panaszkodik, hogy túl nagy rönköket kapott. "Virág, szégyen, hogy te tolod haza" - mondja neki a férfi, mire az asszony tiltakozik: nem, nem, majd a fia széthasogatja. Mindketten tudják, nem így lesz.

A telepen a levegőben mindenfelé villanyvezetékek futnak, a vastagok "hivatalosak", a vékonyak nem, szinte izzanak a levegőben. A vezetékek a még ki nem kapcsolt fogyasztóktól indulnak a lekapcsoltakhoz, s amikor már nincs kitől venni az áramot, akkor lopják. Életveszély, a lopókábeleken ugyanis nincs semmilyen védelem. Monoron így halt meg egy 14 éves fiú egy hajszárító miatt.

Áram a szomszédtól

Mostanra a telep két utcájában kétmillió forintos hátralék gyűlt össze, az országban pedig milliárdokban mérhető. Mindezt elősegítette az is, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány áramkikapcsolási moratóriumot rendelt el. Novembertől áprilisig nem lehetett hozzányúlni az órákhoz, vagyis "következmények nélkül" lehetett melegítőzni, áramot venni a szomszédból, azután meg jött a végrehajtó. A telepről persze nincs mit elvinni, a 20 ezer forintnál nagyobb tartozások gyakorlatilag behajthatatlanok.

- A nyomor nagy úr, mindig ahhoz kell nyúlni, ami éppen van - magyarázza Kiss Dávid. - S amíg a villanyt nem kapcsolják ki, addig használják. Ha az energiaszolgáltató emberei nem találják rögtön a tulajdonost, könnyebb visszaszállniuk az autóba, hideg van, csúnya szemek néznek rájuk. Akár két-három hónap is eltelik, mire a kikapcsoló autó megint erre kanyarodik.

Noha már 2008 óta törvény teszi lehetővé, hogy a rászorulók előrefizetős villanyórát kapjanak, a szolgáltatóknak nem fűződött érdekük hozzá. Pedig így nincs hátralék, a fogyasztó fizet, ezért kap egy kódot, amit be kell ütni a villanyórába. A húszjegyű számot könnyű elrontani, ezért a telepen mindenki Jolit kéri meg, mert ő a legbiztosabb kezű.

Jelenleg a rosszul fizetést ösztönzik. Vecsei Miklós, a máltaiak alelnöke azt mondja: felnőtt egy nemzedék, amelyik tudja, mennyit kell késni a fizetéssel a számla felének elengedéséhez.

Karácsony előtt Bús Balázs, Óbuda polgármestere bejelentette, törvénymódosítást nyújt be arról, hogy akinél kikapcsolják a villanyt, ott legyen kötelező előrefizetős órát felszerelni. Így senki sem kerül életveszélybe, és ahogy az adós pénzhez jut, kezdődhet a törlesztés is - öt forintból egy erre menne. Boross Norbert, az Elmü szóvivője miközben támogatja a máltaiak elképzeléseit, úgy véli, azokat nem lehet mindenkire kiterjeszteni. A nem fizetők 80 százaléka szerinte slendriánságból mulaszt, és azonnal kinyitja a tárcáját, ha megjelennek a kikötést végző szakemberek.

Vecsei Miklós viszont úgy látja, legalább egymillió embernek okoz gondot a számla kifizetése. Boni - így szólítják az egyik monorit - azt meséli, az áramlopásért börtönbe viszik az embereket, neki pedig már saját órája van, beoszthatja a pénzét.

- Nem is képzelné, milyen fontos ez - teszi hozzá Dávid. - "Ez az én órám, én takarékoskodom vele." A cigány kultúrában óriási eredmény, hogy ez a szó megjelenik. Ha hivatalos ügyeket akarnak intézni, gyakran kérnek tőlük közüzemi számlát. Most van nekik.

Csonkról a villanyt

Eddig a hatvan nagycsalád közül ötnél volt áram. Nem csoda, hogy a szociális munkás a hidegben úgy érkezik meg reggel a telepre, hogy nézi a kéményeket: "Füstöl-e, élnek-e." A monori önkormányzat úgy támogatja a programot, hogy a segély egy részét azonnal az áramszolgáltatónak utalja.

A máltaiak hetedik éve segítik a telep működését, s noha ma is nagy a nyomor, sikerekkel is büszkélkedhetnek. Két főiskolai hallgatójuk van, saját focisulit hoztak létre, a törekvő családok kőházat kapnak, mint a jó tanuló Persánszki Robi a három testvérével.

"Ahol nincsenek jelen a szociális segítők, ott a szakembereink felteszik majd az előrefizetős mérőt, a lakók pedig már hozzák is a fejszét, hogy lecsapják és a csonkról "vegyék" az áramot" - fogalmazza meg kételyeit az Elmü szóvivője. Nyilván lesz ilyen, ám abban is van valami, amit a máltaiak mondanak: ahol minden előrefizetős, ott tartozás miatt senkitől sem veszik el a házát, egyszerűen mert nem lehet hátralék.

(Egyes szereplők nevét megváltoztattuk.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.