valasz.hu/itthon/ezert-arulozta-le-pilhal-gyorgyot-a-magyar-nemzet-foszerkeszto-helyettese-122183

http://valasz.hu/itthon/ezert-arulozta-le-pilhal-gyorgyot-a-magyar-nemzet-foszerkeszto-helyettese-122183

Vihar: a Balatonnál kritikus a helyzet

/ 2014.05.15., csütörtök 12:52 /
Vihar: a Balatonnál kritikus a helyzet

A viharos időjárás országszerte súlyos gondokat okoz, a Balatonnál kritikus a helyzet. Helyzetjelentésünk folyamatosan frissül!

Debrecenben egy állványzat dőlt le az erős széltől

15:34

Kisebb üzemzavarokat okozott a békés megyei áramszolgáltatásban a szerda este óta tartó viharos szél és esőzés, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre - közölte a dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Mezőkovácsházán letört faágak estek a vezetékre, emiatt átmenetileg 573 lakásban nem volt áram. 

Csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben a tartós esőzés miatt két elöregedett, 30 méter magas nyárfa dőlt a vezetékre. A hálózat átmeneti feszültségmentesítése miatt több száz lakást áramtalanítottak. 

Ugyancsak Békéscsabán a szél miatt letört ágak okoznak gondot a középfeszültségű hálózaton, emiatt félezer fogyasztónál átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás. A hibaelhárítás folyamatban van - közölte a villamosenergia-szolgáltató.

15: 20

A dél-balatoni vasútvonalon kialakult időjárási helyzet miatt több rendkívüli intézkedést vezetett be a MÁV-Start - közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel.

Közleményük szerint Budapestről Nagykanizsára és Nagykanizsáról Budapestre a kétóránként közlekedő gyorsvonatok indulási idejében biztosít eljutási lehetőséget a vasúttársaság. Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A rendkívüli helyzetre tekintettel a Budapest-Déli pályaudvar-Nagykanizsa vonalon egyik irányban sem kell gyorsvonati pótjegyet váltani. 

Aki teheti, ne is tervezzen most utazást a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa vasútvonalon - kérték.  

Szünetel még a vasúti közlekedés a kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között.  

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről Mávdirekt 06-40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán, illetve a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

Két autó ütközött Csongrád mellett, a Bokros felé vezető úton úttestre dőlt fa miatt két személyautó ütközött össze - fotó: MTI

13.09 - Két helyen is autókat rongáltak meg a szél miatt kidőlt fák Zalában, de benzinkút és áruház tetőlemezeit is megbontotta a vihar - közölte honlapján csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Nagykanizsán a Deák téren dőlt rá egy fa az alatta parkoló személyautóra, Keszthelyen pedig a Sopron utcában rongált meg egy autót a ráboruló vadgesztenyefa. Zalaegerszegen egy benzinkút, Keszthelyen egy hipermarket tetőborítását bontotta meg a szél, veszélyeztetve ezzel a gyalogos és járműforgalmat. Zala megye több településén villany- és telefonkábeleket szakítottak el, néhány esetben családi házra dőltek a fák, számos helyen pedig utakat torlaszoltak el a kifordult fák és a letörött ágak. Személyi sérülés sehol nem történt.

12.56 - A dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, Székesfehérvárról egyelőre nem indítanak vonatokat abba az irányba - közölte a Mávinform csütörtök kora délután az MTI-vel. Közleményük szerint a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

Összefoglaló: A viharos időjárás kezdete óta szerda éjfélig csaknem 200, azóta pedig további több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Mukics Dániel az MTI-nek elmondta: eddig több mint 20 épületben keletkezett kár.

Jellemzően továbbra is fakidőlések, leszakadt faágak okoznak problémát. A legtöbbször Somogy megyében kérték a katasztrófavédelem segítségét - tette hozzá a helyettes szóvivő. Hajdu Márton, az OKF szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek elmondta: az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek - tudatta a szóvivő.

A viharos időjárás szerdai kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A balatonfenyvesi szabadstrand parti sétánya - Fotó: MTI

A meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: a legerősebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték. A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt.

A Balaton déli partján mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól. A viharos erejű szél okozta károk miatt szerda délután óta Somogy megyében több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek.
Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

A polgármester azt is elmondta: a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dőlt egy fa.
A viharban kidőlt fák és leszakadt faágak több megyében okoztak áramkimaradást. A Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Békéscsabán több mint ötszáz lakásban nincs áram.

A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt. A helyzet folyamatosan változik. A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlatos a felsővezeték. Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket, emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között.

Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk. Borsod-Abaúj-Zemplénben faágak, gallyak hevernek az utakon a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban. Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.
A Budapest-Miskolc vasúti vonalon fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között, a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek, késések várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer per órás erősséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Csütörtök délelőttig a legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - írta a meteorológiai szolgálat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.