„Vihar a biliben” – fakadt ki a neves magyar rendező

/ 2015.07.03., péntek 12:07 /

Megfogadtam, hogy erre az évre elég volt a Pécsi Országos Színházi Találkozóból (POSZT), a körülötte kirobbant és az egészet átható botrányból, a különféle bojkottokból, a részt is veszek meg nem is veszek részt jellegű, nevetséges félmegoldásokból: nem akarok róla se olvasni, se írni, és mindent megteszek, hogy elkerüljem a témát. Főleg, miután a múlt héten végigküzdöttem magam a Jelenkor honlapján közölt hármas interjún (Bérczes László, Csáki Judit és Jordán Tamás szereplésével), amelyben szinte kizárólag az unásig ismételt sérelmekről volt szó, diagnózisról csak nyomokban, megoldásról pedig egyáltalán nem.

Hogy most mégis fogadalmat szegek, arról csakis Zsótér Sándor tehet. Vele készített ugyanis hosszú, több témát is érintő interjút az Ellenfény című színházszakmai folyóirat legfrissebb számában a főszerkesztő-kritikus, Sándor L. István. Zsótér Sándort nem kell bemutatni, izgalmas alakja a magyar színháznak, rendezéseit kitüntetett érdeklődés követi, az elmúlt évadban pedig leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet – egyes körökben nem kis megütközést is kiváltva –, hogy Vidnyánszky Attila hívására a Nemzeti Színházban állította színre Ibsen kevéssé ismert drámáját, a Brandot, Trill Zsolttal a címszerepben. Volt is nagy visszhangja, a Vidnyánszkyt ekéző tábor például egyként ujjongott, mondván: végre, valami értékelhető is született a Nemzetiben! A darabot persze meghívták a POSZT-ra, ahol azonban Törőcsik Mari sajnálatos rosszulléte miatt a zsűri nem tudta megnézni a produkciót.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az Ellenfény interjújában Zsótér mindenre válaszol, így arra is, hogy mit keresett a Vidnyánszky-vezette színházban, illetve, hogy felelősnek tartja-e a Nemzeti direktorát a kialakult helyzetért. „Nem tudom, ki képes átlátni mindent, ami most zajlik – válaszolja a rendező. – Egyáltalán akad-e valaki, aki elfogulatlanul próbál meg erről beszélni? Aki évekre visszamenőleg megpróbálja összerakni, hogy milyen folyamatok zajlottak, zajlanak – lent, fönt (aminek többségéről nem is tud az ember), hogy milyen változások miért történtek, történnek, ha történnek. Mik haltak el, milyen sebeket ejtenek emberek egymáson? Sokan az egészet Vidnyánszky nyakába akarják varrni. Pedig az ő »hatalma« is átmeneti dolog. Most ez van, aztán majd jön más. Mindenkit felelősnek tartok, magammal együtt, aki ebben a szakmában dolgozik. Mindenki egyenrangúan felelős. Nem hiszek a bűnbakokban.”

A folytatásban Zsótér elmondja: az elmúlt évadot úgy kezdte, hogy egyetlen munkája volt Budapesten, mégpedig a Nemzetiben, az Ibsen-darab. A többi fővárosi színház viszont ezúttal nem kért belőle, sőt, eddigi munkáit is levették a műsorról: a Kurázsi mamát a Radnótiban, a Meggyeskertet az Örkényben, a Téli utazást a Vígben. De persze nem maradt feladat nélkül, mert két felkérés is jött az Operaháztól, a Stúdió K-val színre vitt W. S. Otelló – néger mór című produkciót pedig július 6-án a gyulai Shakespeare fesztiválon is bemutatják.

„Vihar a biliben – ezt gondolom” – mondja Zsótér a POSZT körüli botrányról, hozzátéve: eszébe sem jutott bojkottálni a fesztivált. Különben pedig köszöni szépen, jó a szakmai közérzete, mert szereti azokat, akikkel együtt dolgozott az Ibsenben, mert találkozott egy csomó jó operaénekessel, akikkel nagyon jól lehetett dolgozni. „De másra nem szívesen gondolok – folytatja. – Nem várom el, hogy szeressenek, én sem szeretek egy csomó mindent. Sok évembe tellett ezt így felfogni. Egész egyszerűen jó látni embereket, akiket érdekel még, amit csinálok.”

A következő évadban egyébként újra dolgozik Zsótér Sándor a Nemzeti Színházban, ahol ezúttal Brecht Galilei élete című darabját rendezi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.