Virágzik a tavaszi hérics

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

A tavaszi hérics vagy kaporrózsa (ha a virágját nem látnánk, akár össze is téveszthetnénk a kaporral) évelő, bokrosodó növény a boglárkafélék családjából.

A szárazabb, napos, füves lejtőkön, köves, homokos mezőkön helyenként még tömegesen terem, ennek ellenére védett növényeink közé soroljuk, mert a túlzott szedés erősen veszélyezteti. Gyógyászati célra ma már természetesen nem gyűjthető (régebben keserű drogjából szívműködést serkentő gyógyszer készült), de szépsége miatt előszeretettel kötik mezei csokorba. Emlékeznek még a millenniumi óriásplakátra a kedves, szalmakalapos kislánnyal? Nos, az ő kezében is héricses csokor díszlett, pedig akkor már húsz éve védett volt...

Tudományos neve Adonis vernalis. Ennek eredetét a görög-római mitológiában kereshetjük. A monda szerint a virág az ellenállhatatlanul szépséges ifjú, Adonisz véréből serkent. Aphrodité beleszeretett a gyönyörű pásztorfiúba, és a kedvese lett. Férje, Arész bosszúból vadkan alakjában megölte a fiút. Kifolyó véréből fakadtak ezek a virágok, amelyek egyébként a virágnyelvben az ellenállhatatlanságot jelentik.

Ősszel, amikor elhervad, egészen eltűnik a föld színéről, behúzódik. Csak tavasszal bukkan elő újra, s mint ilyen, a természet halálának és feltámadásának szimbóluma. Az Adonisz-kertecskék készítésének szokása - mely szintén az ókorban kezdődött, s bár kicsit megváltozott formában, de ma is él - szintén ezt példázza. Ezek a kertecskék eleinte kettétört korsóból készültek, s édesköményt, salátát, búzát vagy árpát vetettek beléjük. A hamarosan kicsírázó növénykék a természet körforgását hivatottak kissé "gyorsított", szemléletes módon bemutatni, s ha ma már nem is Adonisz-kertecskéket ültetünk, hanem Luca-napi búzát vetünk, vagy éppen mókás figuráknak "növényhajat" varázsolunk, a lényeg mindenütt ugyanaz: éljen az élet!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.