valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

http://valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

"Vissza, vissza, vissza!"

/ 2002.04.12., péntek 07:46 /

Nem hittek a szemüknek a Fidesz-MDF hívei a Millenáris Park zsúfolásig megtelt színháztermében a parlamenti választások éjszakáján, amikor este tíz óra után fordult a kocka, s élre került az MSZP. Döbbent csend fogadta a váltást. A lányok sírva fakadtak, a férfiak feszülten lesték a kivetítőket.

Vesztettek a fiatalok - ez volt az érzése az embernek a választások éjszakáján, mert bár a korhatárt 1993-ban eltörölték a Fideszben, a Millenáris Park tele volt huszonévesekkel. Ünnepelni jöttek, a biztos Fidesz-győzelem tudatában várták az eredményeket, hogy utána átmulassák az éjszakát. Önfeledten, ütemesen tapsoltak a kivetítőn megjelenő első részeredmények láttán. Hatalmas éljenzés fogadta este nyolc óra felé a Szilágyi Erzsébet fasori székházból Dávid Ibolyával az élen zöld, fehér, piros, sárga és rózsaszín léggömbökkel átvonuló MDF-eseket, akik szintén a közös bulira készültek.

Orbán: "Rám lehet számítani!"

Lassan, fokokozatosan lett úrrá a teremben lévőkön a bizonytalanság, az MSZP térnyerésével párhuzamosan csendesedett el a hallgatóság. Amikor a szocialisták átvették a listás szavazatokban az első helyet, döbbent némasággal meredt a kivetítőre az eredetileg ünneplésre készült tömeg. Később, Kovács László televíziós nyilatkozatakor, hogy a Fidesz ezt is meg tudja majd magyarázni, a jelenlévők fütyültek. Megmagyarázhatatlannak tűnt, mi történt. Jelentős Fidesz-vezetést mutattak a közvélemény-kutatók, s kiderült, hogy megtévesztették őket. A remény, hogy ismét fordulhat a kocka, s élre törnek a polgári erők, az idő haladtával, a szavazatok összeszámlálásával párhuzamosan fokozatosan csökkent, s végül szertefoszlott. Amikor már nagyon csüggedt volt a társaság, a plazmatévén az eredmények helyett Orbán Viktort mutatták családja körében, a focipályán és külföldi államférfiakkal. Bár a felvételeket valószínűleg a győzelem kihirdetése után akarták levetíteni, a képek azért lelket öntöttek a lehangolt közönségbe, amely hatalmas tapssal fogadta, hogy kapott némi biztatást.

"Viktor hol van most?" - kérdezte egy fiatalember a társaitól este tizenegy felé, de nem sokáig kellett várni a válaszra. Orbán Viktor és szövetségesei hamarosan megjelentek a teremben, hogy a csalódott híveknek megmagyarázzák a történteket. Ovációval üdvözölték a miniszterelnököt és a vele együtt színpadra lépő Pokorni Zoltánt, Dávid Ibolyát, Harrach Pétert és Farkas Flóriánt. "Vissza! Vissza! Vissza!""Viktor, szeretünk!" - skandálta a többezres tömeg. "Meg kell fogalmazni, mi az, amit megtudtunk, és utána el kell határozni, mit fogunk csinálni" - kezdte beszédét, de a tömeg nem várta meg, hogy elhangozzék a megoldás, mert azonnal kiabálni kezdett: "Nyerni!" Amikor szűnni nem akaró taps után Orbán ismét szóhoz jutott, elmondta, negyvenötezerrel többen szeretnének változást ahhoz képest, mint amennyien a polgári jövőt akarják. De nincsen veszve minden. Ilyen nagyarányú támogatást polgári jövő még nem kapott - mondta. S amikor elhangzott: "A ti hitetek és elszántságotok fogja meghatározni a választási eredményeket", a jelenlévők bizakodni kezdtek. Percekkel korábban még többen zokogtak, ám a "Rám lehet számítani" kijelentés után törülgetni kezdték könnyeiket a lányok. Hatalmas üdvrivalgás fogadta a megoldást: "Kitartás, harc, lelkesedés, és meglesz az eredmény!" Orbán azt kérte: pihenje ki magát mindenki, mert másnaptól nagyon nehéz munka indul.

Vastaps és üdvrivalgás fogadta a szintén beszédet mondó Pokorni Zoltánt, Dávid Ibolyát, Harrach Pétert és Farkas Flóriánt is, ami azt jelezte, hogy a polgári összefogás hívei senkit nem okoltak az eredményért. Dávid Ibolya emlékeztetett Az ember tragédiája március 15-ei előadására, amelyből olyan sok embernek hiányzott a mondat: "Ember, küzdj és bízva bízzál." "Kedves barátaim, küzdünk, bízunk és győzünk" - próbálta fokozni a hangulatot az MDF-elnök. Neki megvolt az oka a bizakodásra, hiszen a demokrata fórum jelöltjei nagyszerűen teljesítettek: kétharmaduk végzett az első helyen, s többen közülük az első forduló után bejutottak a parlamentbe.

Győzelemre készültek az MDF-esek (középen Dávid Ibolya)

Farkas Flórián többször is elégedetten jelentette ki, hogy a Lungo Drom csak nyert a megállapodással. Való igaz: a szervezet elnöke - kormánypártban vagy ellenzékben - mindenképpen ott ül a parlamentben. Tapsvihar fogadta a kijelentéseket, hogy "ma a magyarországi cigányügy össznemzeti polgári belpolitikai ügy", vagy "a polgárosodáshoz vezető út a cigányság felemelkedésének egyetlen útja". "Köszönjük a bizalmat és a szeretetet" - ezt már Orbán Viktor mondta, aki talán elsöprő győzelem esetén sem kaphatott volna több tapsot.

Bár a vezérek elvonultak, a támogatók a teremben maradtak, és próbálták értelmezni a történteket. Még este hétkor, urnazáráskor is a Fideszt kiáltották ki győztesnek a frissen nyilvánosságra hozott adataikkal a közvélemény-kutatók, s pár órán belül fordult meg a világ. A színházterembe visszatérő Harrach Pétert vették körbe jó páran, s vártak tőle vigasztalást. Az egyik vesztésre álló képviselőjelölt a rejtőzködő MSZP-s szavazókkal magyarázta népes hallgatóságának a történteket. "Azt hitte mindenki, a MIÉP-szavazók rejtőzködnek, s kiderült, hogy a szocialisták." Egy férfi szerint a két nagy párt üzenete közötti különbség döntötte el az eredményeket, mert míg a Fidesz azt mondja, ha dolgozol, előbbre jutsz, az MSZP azt sugallta: majd mi gondoskodunk rólatok. Ez utóbbi pedig a fővárosi, főleg lakótelepi lumpenelemekben keltett szimpátiát. Egy fiatal nő a Karinthy-novellára emlékeztetett társaságában: amikor Pilátus megkérdezi, kit bocsásson el, a sokaság Barabbást kiáltott, pedig külön-külön mindenki azt mondta: a Názáretit.

Mások nem értették, miért nem volt eléggé fogadókész a társadalom a Fidesz által közvetített szemléletváltásra, hogy legyünk büszkék az eredményeinkre, s magunk is akarjuk sorsunk jobbra fordulását.

Talán reggelig is lett volna min vitatkozni, ha nem kezdődik a nemzetközi sajtótájékoztató, ami miatt a hívek a folyosóra szorultak. De ezt követően is maradtak még jó páran, az ismerős arcok közül Melocco Miklós és Vikidál Gyula várt talán még a csodára, s Harrach Péter is a végsőkig kitartott. A fideszesek hajnal felé - néhány műanyag poharas kávé elfogyasztása után - kijózanodva tértek haza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.