Visszahívtuk a washingtoni nagykövetet – nem jön össze a nagy barátság Trumppal

/ 2017.04.04., kedd 17:35 /
Visszahívtuk a washingtoni nagykövetet – nem jön össze a nagy barátság Trumppal

Egyre inkább egyoldalúnak látszik a magyar kormány rajongása Donald Trumpért. Szemerkényi Rékát menesztik, holnapra pedig a külügybe kérették be az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét.

Elsőnek az ATV adott hírt róla, hogy nyáron hazahívják Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetet, és a helyét Szabó László jelenlegi külügyminiszter-helyettes veszi át. A hírt a külügyi tárca is megerősítette a Magyar Hírlapnak. A döntést azzal indokolták, hogy a Trump-kormány beiktatása nyomán a magyar diplomáciára új politikai és gazdasági feladatok várnak, Szemerkényinek pedig más pozíciót keresnek.

Erős nap ez a magyar–amerikai kapcsolatokban, a nagykövetcseréről szóló hír ugyanis egyszerre jelent meg a budapesti amerikai nagykövetség újabb kiállásával a CEU mellett. Ebben azt írják, az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy az egyetemet ellehetetlenítő törvényt elfogadták „az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások” ellenére. Korábban maga az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetett, hogy amennyiben a magyar kormány nem tesz le a CEU vegzálásáról, az súlyosan megterhelheti a magyar–amerikai kapcsolatokat.

A krízis újabb jele, hogy holnapra Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár bekérette a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a felsőoktatási törvény ügyében.

Amikor tavalyi ősszel Donald Trumpot elnökké választották, úgy látszott, hogy a republikánus jelölt mellett szinte egyedül kiálló magyar miniszterelnök megnyerte a lottóötöst. Most pedig, alig három hónappal Trump beiktatása után, masírozunk az újabb krízis felé. Nem valószínű, hogy a kialakult helyzetért az a Szemerkényi felelős, aki lázasan építette a kapcsolatokat az új adminisztrációval. Szemerkényi legalább odáig eljutott, hogy lett egy közös fotója Trumppal.

Ezzel szemben Szabó László 2014-ig nem is dolgozott a diplomáciában, a gyógyszeriparból érkezett a Bem térre. A legfontosabb magyar nagyköveti pozícióban kellene elődjénél jobban teljesítenie – tapasztalatok és valódi szakértelem nélkül.

A nagykövet menesztésének több lehetséges okát vélik tudni:

  • Az ATV szerint Szemerkényiről úgy gondolták, nem használta ki eléggé a diplomáciai csatornákat, hogy az amerikai külügyminisztériumot „kellőképpen tájékoztassa” a Lex CEU-ról. Ha valóban így volt, a kormány illúziókba ringatja magát, mert egy amerikai egyetem bezárásáról lehetetlen olyan „tájékoztatást” adni, hogy az amerikai kormány örüljön neki.
  • Nem volt Orbán–Trump találkozó. A miniszterelnök a hírek szerint kifejezetten várta, hogy korai kiállását Trump mellett magas szintű találkozóval jutalmazzák, de mindhiába. Vannak olyan feltételezések, hogy az egész CEU-ügy annak kiprovokálását szolgálja, hogy Orbánt végre fogadják a Fehér Házban.
  • Másfél héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter avatta fel a washingtoni magyar nagykövetség új épületét. A közhíradó tudósítása az eseményről árulkodó: szinte egyetlen igazán fontos emberrel sem sikerült találkozni a látogatás során. Gorka Sebestyén magyar származású nemzetbiztonsági tanácsadó, Jason Greenblatt elnöki különmegbízott, az Amerikai– Magyar Üzleti Tanács néhány tagja – ezeket a partnereket sikerült találni. A külügyben mindezt a nagykövet kudarcaként értékelték.
  • Szemerkényi Réka hagyományosan az „atlantista” vonalhoz tartozott, amit Szijjártó minisztersége alatt háttérbe szorítottak a külügyben.

Az amerikai viszonyokat alaposan ismerő diplomata menesztésével azonban a kormány csak a saját dolgát nehezíti egy olyan helyzetben, amikor a CEU ügye miatt egyébként is élesedő feszültség várható. Ha a magyar kormánynak egy ennyire pozitív nyitány után Trump-adminisztrációjával is sikerül rosszban lennie, azért már végképp senkit nem okolhat saját magán kívül.

Lábjegyzet

 Az ATV tudósítása szerint az Országház folyosóján Orbán azt válaszolta a nagykövet hazahívásáról kérdezősködő riporternek: „Nőügyekkel nem foglalkozom.”

Tényleg nagyon szeretnénk hinni, hogy ez a mondat nem hangzott el. Tényleg.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szemerkényi Réka felavatja Magyarország új washingtoni nagykövetségének épületét március 21-én (Fotó: KKM). 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.