valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Pakol az MSZP: a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre költöznek

/ 2014.12.10., szerda 15:25 /

Noha törvény tiltja, hogy pártok tanintézetben működjenek, az MSZP mégis úgy döntött: beköltözik a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem korábbi székhelyére, ahol ma is felsőoktatási intézmények működnek. A szocialisták szerint jogilag tiszta a helyzet.

Az Általános Vállalkozási Főiskola épülete a Villányi úton

Az Általános Vállalkozási Főiskola épülete a Villányi úton

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Egy hete a Népszabadság hozta a hírt, hogy pakol az MSZP, és a párt egyik új főhadiszállása a szocialista alapítványi hálózat részét képező Villányi úti konferenciaközpont és szabadegyetem épülete lesz a XI. kerületben. A költözés oka – írta a lap –, hogy a 2009 óta használt Jókai utcai központ fenntartása havonta nagyjából tízmillió forintba kerül, miközben az ötszintes épületben már alig negyvenen dolgoznak. A jelzáloghitellel terhelt székház eladása vagy bérbe adása viszont nehézkes úgy, hogy közben a párt használja. Márpedig a szocialisták szabadulnának tőle, miután a svájcifrank-alapú hitel törlesztése jelentős kiadás a kétmilliárd forint adóssággal küzdő MSZP-nek.

Mivel a felsőoktatási törvény értelmében „a felsőoktatási intézmény párt vagy párthoz kötődő szervezet részére helyiségeit működési célra nem engedheti át”, a párttörvény pedig leszögezi, hogy „a pártok munkahelyen (szolgálati helyen, tanintézetben) szervezetet nem hozhatnak létre és nem működtethetnek”, a Válasz.hu utánajárt: van-e keresnivalója az MSZP-nek az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) épületében.

Az épület a rendszerváltás előtt a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt. Egy 1997-es, a társadalmi szervezetek által használt állami tulajdonú ingatlanok jogi helyzetének rendezéséről szóló törvény nyomán az épület a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány tulajdonába került. Ez utóbbi alapítvány közvetlenül az MSZP-é; a kuratóriumában ott ül a sokat látott expénztárnok Puch László, valamint Bárándy Gergely, a párt etikai bizottságának elnöke, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Elek József ügyvéd, G. Márkus György politológus és Antal János, az ÁVF főigazgatója. Az ÁVF fenntartói joga a közelmúltig ugyanezen alapítványé volt, ám jelenleg a főiskola már az International Business School kötelékébe (IBS) tartozik, és az épületben az Edutus Főiskola is bérel helyiségeket.

Amennyiben a fenti, hosszú nevű alapítvány az MSZP-é, miért ne költözhetne be a párt is a konferenciaközpontba? A lapunknak nyilatkozó jogászok szerint azért, mert az 1997-es „vagyonosztás” nem arról szólt, hogy a párttevékenységet ingatlanokkal segíti meg az állam, hanem, hogy a társadalmi szervezetek infrastrukturális támogatást kapnak a civil céljaik megvalósításához.

A Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány alapító okirata szerint a szervezet célja, „hogy a rendelkezésre álló oktatási, oktatástechnikai szolgáltatásaival segítse a magyar felsőoktatás, illetve a művelődés egyes intézményei, valamint a hazai vezető- és szakember-továbbképzés európai színvonalon történő megvalósítását”. Továbbá: „segítse elő a történelmileg kialakult, nemzetközileg elismert, illetve a magyar nemzeti kultúra részét képező baloldali, szocialista-szociáldemokrata eszme- és értékrendszer megismertetését, elterjesztését”. Előbbi egyértelműen oktatási cél, utóbbinak van köze a politikához. Az alapítványt és az ÁVF-et egyszerre képviselő Antal János szerint „jogilag tiszta a helyzet, az alapító okiratban benne van a baloldali eszme terjesztése, azaz az MSZP egyes egységeinek lehet helye a házban, szombaton például már itt lesz a pártértekezlet”. Katona Tamás pártigazgató hasonló szellemben nyilatkozott lapunknak, és a jövő év elejére tette a költözés idejét, majd hozzátette: arról egyelőre nincs szó, hogy az MSZP teljes központját áthelyeznék a Villányi útra.

Egy biztos: az MSZP egy felsőoktatási intézményként funkcionáló, annak kinéző épületbe készül bevinni a politikát, miközben a törvény tiltja, hogy pártok működjenek a tanintézetekben. Kérdés viszont, hogy tanintézet-e az az ingatlan, amelyben felsőoktatási intézmények működnek, de egy (párt)alapítvány tulajdonában van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.