valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

LMP: Pártokhoz köthető szervezetek kaptak támogatást az V. kerületben

/ 2012.02.23., csütörtök 14:32 /

Az LMP szerint pártokhoz köthető civil szervezetek kaptak az elmúlt négy évben támogatást az V. kerületi önkormányzattól - mondta az önkormányzat épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján az atlatszo.hu portál egyik cikkére hivatkozva a Lehet Más a Politika két képviselője. Az eseményen megjelent Puskás András kerületi alpolgármester, aki az önkormányzat nevében visszautasította a vádakat.

Szilágyi Péter LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a portál által közölt listán számos olyan támogatást elnyert civil szervezet található, amely pártszékházba van bejegyezve, illetve egyéb személyi összefüggéseket is ki lehet mutatni köztük és pártok között. Az LMP szeretné tisztázni a helyzetet, „ezért felkérjük Rogán Antal polgármester urat, hogy ne váljon egy újabb Zuschlag Jánossá, ne támogassa azt, hogy közpénzeket olyan szervezetekhez zsilipelnek át, amelyek egyértelműen pártokhoz köthetőek" - jelentette ki.

Hanzély Ákos, az LMP fővárosi önkormányzati képviselője konkrét szervezeteket megnevezve azt mondta, a négy év alatt 44 millió forinthoz jutó Élő Belvárosért Polgári Egyesület vezetője Rogán Antal titkárnője, székhelye pedig a Fidesz belvárosi irodájában van. Hozzátette, ugyanitt székel a 47 millió forintot elnyert Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület is, amelynek képviselője a jegyzői titkárságon dolgozik. Megemlítette még a Magyar Értékmentő Kör Alapítványt, amelynél MIÉP-es kapcsolatot valószínűsített, míg az Alapítvány az Esélyegyenlőségért képviselőjeként egy szocialista politikust nevezett meg.

A támogatási keret nyolcvan százalékát 12 szervezet kapta meg, amelyek „így vagy úgy, erős pártkötődéssel rendelkeznek" - összegzett.

A sajtótájékoztatót végighallgatta Puskás András V. kerületi alpolgármester, aki közölte, az önkormányzat nevében visszautasítja a vádakat. Közölte: minden évben nyilvános pályázatot írnak ki a kerületi civil szervezetek számára, amelynek összege 35 millió 700 ezer forint; az elmúlt négy évben 322 nyertes pályázójuk volt és a képviselő-testület teljes konszenzussal döntött a beadványokról. Az LMP kerületi képviselője sem szavazott a pályázatok ellen, mert nem volt jelen e napirendi pont tárgyalásán - jelezte.

Az alpolgármester kijelentette, hogy minden civil szervezetnek el kell számolnia a kapott pénzzel és bemutatta a 2008. január 1-je óta keletkezett elszámolásokat, amelyeket a munkatársai három bevásárlókocsiban toltak ki az épület elé. Puskás András leszögezte, hogy mind az elszámolások, mind a támogatói szerződések hozzáférhetőek és nyilvánosak, azokba bárki beletekinthet.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az atlatszo.hu portáltól már számos megkeresést kaptak, de ezekre az iratokra vonatkozót még nem.

A sajtótájékoztatót végighallgatta három belvárosi civil szervezet képviselője - a kerületi pedagógus szakszervezet nyugdíjas tagozatának vezetője, a kerületi Vöröskereszt vezetője és a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa - is, akik azt mondták el, hogy szervezeteik az önkormányzat segítsége nélkül nem vagy csak komoly nehézségekkel tudnák üzemelni.

Kisebb vitába bonyolódtak az LMP politikusaival, akik azt hangsúlyozták, hogy sajtótájékoztatójukat nem a civil szervezetek támogatása ellen tartották, hanem azért, mert - Hanzély Ákos szavai szerint - a keret nyolcvan százalékát olyan szervezetek kapják meg, „amelyek vagy pártirodába vannak bejelentve vagy valamelyik polgármesternek vagy jegyzőnek a titkárnői a képviselőik".

A sajtótájékoztató végén megjelent az LMP által említett listán szereplő 12 szervezet egyikének, a Belvárosi Művészek Társaságának vezetőhelyettese is, aki azt közölte, hogy 1994-ben alakultak, 1997 óta egy galériát is működtetnek és pályázatokból tartják fent magukat.

Az esemény végén az alpolgármester felajánlotta, hogy bármely nonprofit egyesület vezetőivel szívesen megismerteti az LMP képviselőit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.