Vitatott óriásberuházás a Zsámbéki-medencében

/ 2010.01.27., szerda 13:22 /

A budapesti agglomeráció egyik legjelentősebb ingatlanbiznisze zajlik a Zsámbéki-medencében. A Páty és Telki közti területen a sávolyi Balatonring versenypálya építője akar golfpályával kombinált lakóparkot létrehozni. Pereskedés, civil ellenállás, kétes ügyekbe keveredett polgármester, megosztott falvak - tipikus történet Szuburbiából, ahol minden földdarab kincset ér.

Emberi léptékű, zöld golffalu sok-sok elkerülő úttal, szállodával, oktatási központtal - ezt ígéri a Grupo Milton nevű spanyol befektetőcsoport a pátyiaknak, akik február 14-én helyi népszavazáson dönthetnek arról, hogy zöld utat engedjenek-e a szabályozási terv módosításával a beruházásnak. Az érintett terület, melyre a beruházó elővásárlási jogot szerzett, egy 120 hektáros földdarab Páty közigazgatási területén, a szomszédos Telki belterülete mellett. A budapesti agglomerációs törvény szerint ez különleges sportövezet, ahol a helyi szabályozás értelmében golfpályának kellene létesülnie legfeljebb 250 üdülőházzal. Látható, hogy már ezt a szabályozást is egy konkrét ingatlanfejlesztő, egy belga cég "testére szabták". A fejlesztő most változott, ezért az önkormányzat ismét hozzáigazítaná a szabályozást az új tulajdonos igényeihez.

A golfpályából golffalu lett, sőt az ellenzők szerint egyenesen golfváros: több száz méter hosszú házsorok, bevásárlóközpont, egyes pontokon akár 15 méter magas épületek. Egy 4-5000 lakosú új Páty Telki tőszomszédságában, a hasonló lélekszámú falutól széles üres sávval elválasztva. A pontos arányokat nehéz megállapítani, mert az ellenzők túl-, a fejlesztő viszont alulbecsüli a projekt nagyságát. Annyi biztos, hogy a szabályozási javaslat szerint 350 ezer négyzetméter felszín feletti szintterület épülhet meg. A Grupo Milton megbízásából építészeti koncepciótervet készítő Ribas spanyol építésziroda honlapján egy azóta eltávolított szöveg 300 villáról, 600 ikervilláról, 1400 lakásról beszél, vagyis 2900 új lakóegységről. A Grupo Milton azt nyilatkozta, hogy ténylegesen ennél sokkal kevesebb lakás megépítését tervezik.

A terület jelentős részét sűrű, városias beépítést megengedő "vegyes településközponti" övezetbe sorolnák át. A 65 hektáros, 18 lyukú golfpályát házsorok öveznék, a játékot a területre benyúló üdülőházas utcasorok teszik "izgalmassá". Felmerül a kérdés, hogy a terv készítői mennyire gondolták komolyan a golfpálya megépítését, amire a vízhiányos terület egyesek szerint nem is alkalmas. A "golfpálya" a szabályozás következő módosításával könnyen átalakulhat parkká, amit luxusvillák vesznek körül. A két tannyelvű óvodából, általános iskolából és gimnáziumból álló oktatási központ költségtérítéses formában működne, ami ismét arra utal, hogy a tervezett golfváros afféle luxuszárvány lesz a Budapesten dolgozó nemzetközi menedzserelit részére.

A pátyi képviselő-testület döntő többsége és Bognár András polgármester a beruházás híve. A tiltakozók - többek között a népszavazást kezdeményező Tollner József önkormányzati képviselő, valamint a Páty Zsámbéki-kanyar Lakóparkért Egyesület és a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület - Páty hangulatát, identitását féltik az erőltetett, szervetlen növekedéstől. Emellett attól tartanak, hogy a Zsámbéki-medencében a Budaörs-Törökbálint-Érd konglomerátumhoz hasonló összefüggő elővárosi zóna alakulhat ki, melyben az egyes falvak feloldódnak, és a természeti táj eltűnik.


Rémálom a vége?

A fejlesztő által beígért úthálózat - autópálya-lehajtóval kombinált mini-körgyűrű - az átmenő forgalomtól szenvedő falu lakóinak többsége számára vonzó elképzelés, de a Zsámbéki-kanyar lakópark lakóinak életminőségét ez is rontaná. A szomszédos Telki, illetve Budakeszi elutasítja a projektet, mivel attól tartanak, hogy az új városrész jelentős átmenő forgalmat generál. Különösen aggasztó Budakeszi főutcájának helyzete, mivel reggel és délután jelenleg is állandó a dugóhelyzet, és a kapcsolódó budapesti bevezető utak (Budakeszi út, Szilágyi Erzsébet fasor) keresztmetszete nem növelhető.

"Ekkora újabb terhelést nem bír el sem az út [Budakeszi főutcája], sem pedig Budakeszi lakossága" - szögezte le elutasító szakvéleményében Budakeszi főépítésze. Telkiben attól is tartanak, hogy a községre ráépülő új városrész lakossága Telki intézményeit, infrastruktúráját használja majd, így a golfváros Telki "hátára ragasztott, településgazdálkodási és településpolitikai szempontból kezelhetetlen toldalék" lesz. Az itteni főépítész szakvéleményében azt állítja, hogy a projekt "nemcsak hogy semmissé, de nevetségessé is teszi" Telki kertfalu jellegű fejlesztési koncepcióját, a golfváros pedig "rémálomszerű" végeredményt hozhat, ha a gigantikus építészeti vízió megvalósítása valamiért félbemarad. A projekt elleni jogi harcban Telki polgármestere, Danóczy Balázs tevékeny szerepet vállalt.

A pátyi szántókat Christian Polet belga üzletember felesége vásárolta össze a tulajdonosoktól. Polet neve a terézvárosi ingatlanpanama kapcsán vált ismertté: ő vásárolta meg pályázat nélkül, áron alul a Verók István vezette VI. kerületi önkormányzattól az Andrássy út 47. számú palotát. A szántók sportterületté való átminősítéséről szóló indítványt Laboda Gábor szocialista képviselő jegyezte az agglomerációs törvény vitájában. A Grupo Milton tulajdonosa, Kovács Bence János a Népszabadság 2008-as összeállítása szerint a tizedik leggazdagabb magyar 50 milliárd forintos vagyonnal.

 

Kovács Spanyolországban gazdagodott meg, és néhány éve intenzív ingatlanfejlesztői tevékenységbe fogott Magyarországon. Ennek egyik eleme a spanyol Sedesával közösen jegyzett, 50 millió eurós kormánygaranciával megtámogatott sávolyi Balatonring versenypálya (a projekt kormányzati mentora Ujhelyi István). Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselő tavaly decemberben parlamenti interpellációban firtatta, hogy áll-e hasonló kormányzati támogatás a pátyi "megapláza" terve mögött, amire Katona Tamás államtitkár nemmel válaszolt. Gulyás érdeklődését az érintett településeken elterjedt pletyka magyarázza, mely szerint a golfprojekt támogatásáról "titkos kormányhatározat" szól.

Bogozott szálak

Polet a történetben csak a felhajtó szerepét játszotta, építési szándéka valószínűleg nem volt. A Grupo Miltonnak állítólag van, bár a civilek úgy vélik, hogy a cég az elfogadott szabályozással alaposan felértékelt területet - vagy annak egy részét - át fogja játszani egy harmadik fejlesztőnek. A gyanított végbefektetőt, az andorrai Cerqueda Donadeu család Andosins Capital nevű cégét a civilek levélben kérték, hogy álljon el a projekttől. A Grupo Milton vezérigazgatója, Mervó József a pátyi önkormányzat tisztségek nélküli, befolyásos háttérembere, aki közös céget alapított az önkormányzattal IPP Kft. néven a település ipari területeinek fejlesztésére. (Mervó korábban a Közgáz Pince nevű szórakozóhely vezetője volt, testvére a XI. kerületi Café Rio üzemeltetője.) Páty polgármestere, Bognár András belügyes múlt után váltott a helyi politikára, 2002-ben az MSZP színeiben választották meg szülőfaluja első emberének, 2006-ban függetlenként nyert.

A pátyi önkormányzat személyi ellentétekkel, civakodással szabdalt testület. Bognárt a Pest Megyei Bíróság 2009. augusztus 4-i határozatával az önkormányzat keresete alapján sorozatos törvényszegések miatt felfüggesztette a polgármesteri tisztségből. A bíróság megállapította, hogy a helyi iskola felújításának ügyében Bognár tevékenysége veszélyeztette az önkormányzat gazdálkodását. Mivel a döntés nem jogerős, a falut továbbra is Bognár vezeti, sőt a hírek szerint a golfváros ügye újra összehozta a viszálykodó frakciókat. A történetben kínos szerepet játszott a Telkiben lakó Szécsi Zsolt, Pécs jelenlegi főépítésze, aki egyszerre volt Pátyon főépítész, Telkiben a településfejlesztési bizottság elnöke, valamint Mervó József barátja és telekszomszédja. Szécsi novemberben mindkét posztról lemondott, miután felmerült, hogy a golfprojekt előkészítése során nem képviselte megfelelően Telki érdekeit.

Vége a madárdalnak

A február 14-i népszavazásra mindkét oldal intenzív kampánnyal készül. A pátyi önkormányzat támogató frakciója arra játszik, hogy a referendum a helyi népszavazások többségéhez hasonlóan eredménytelen lesz. A konfliktust Telki és Páty vitájaként próbálják tálalni, és gyakran elhangzik az az érv, hogy Telki féltékeny, amiért végre Páty is elindulhat a fejlődés útján. A Pátynál eredetileg sokkal kisebb Telki valóban elképesztő növekedési pályát futott be az 1990-es évektől, és ma már az ország egyik leggazdagabb községe. A zöldterületek felparcellázása Telkiben is vadul zajlott, akárcsak az agglomeráció többi településén egészen 2007-ig. Pátyon a folyamat némi késéssel indult be, de a lakóparképítés a golfprojekttől függetlenül évekkel ezelőtt elkezdődött.

Ha a népszavazás nem hoz sikert, még mindig marad a Telki vezetése által szorgalmazott jogi út. Amennyiben Páty elfogadja a jelenleginél nagyobb beépítést engedélyező új szabályozást, Telki az Alkotmánybírósághoz fordul. Annyit máris sikerült elérni, hogy a telekalakítás szabálytalanságai miatt a földhivatal visszaminősítette a területet szántónak. A komolyabb jogi érveket az a szakvélemény sorakoztatja fel, amelyet Körmendy Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársa készített a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület megbízásából. Ez kimondja, hogy már a 2006-os szabályozás jogsértő, mivel települések közigazgatási határától 200 méterre tilos beépítésre szánt területet kijelölni. Emellett megállapítja, hogy az új szabályozás ütközhet mind az agglomerációs törvény, mind az építési törvény egyes előírásaival.

Bár "ingatlanos" ügyekben sikert elérni többnyire csak pereskedéssel lehet, az igazi kérdések nem ezek. A pátyi projekt csak apró eleme annak a rákos burjánzásnak, ami felszámolja Budapest körül a természeti környezetet, a napi ingázás révén rettenetes terhelést ró az úthálózatra, és hozzájárul a város belső kerületeinek további hanyatlásához. A korábbi kivándorlók, akik a tájat, a csendet és a zöldet keresték a Zsámbéki-medencében, most saját bőrükön tapasztalják, amint a folytatódó burjánzás megöl mindent, amiért ideköltöztek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.