Vizoviczki-ügy: Több mint 300 bűncselekmény a vád

/ 2014.11.19., szerda 14:49 /

Megkezdődött Vizoviczki László és 32 társa ellen a vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben elkövetett költségvetési csalás vádja miatti büntetőper a Fővárosi Törvényszéken szerdán. Az elsőrendű vádlott és társainak többsége tagadta bűnösségét, de voltak, akik részben elismerték bűnösségüket.

A vád szerint Vizoviczki az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott, és ennek során az illegális jövedelem növeléséért cégei az adóhatóságot megtévesztették, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minőségű terméket hoztak forgalomba, illetve irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rendszer hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat, továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. A korrupt rendőrök dolga volt az is, hogy megpróbálják lebeszélni a feljelentés megtételéről a megkárosított külföldi vendégeket, ha pedig ez nem sikerült, a megtett feljelentést eltüntették.

A vád szerint az elkövetői kör több tagja illegális kapcsolatot tartott fent szakhatóságok dolgozóival is annak érdekében, hogy a szórakozóhelyekre tervezett hatósági ellenőrzésekről időben értesüljenek, illetve a szórakozóhelyekkel kapcsolatos ügyintézésnél kedvezőbb elbírálásban részesüljenek.

Az ügyészség szerint Vizoviczki uralta a bonyolult, hierarchikusan felépülő - konspirációs szabályok szerint működő - bűnözői hálózatot. 

Az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több vendéglátó-ipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több szórakozóhely, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátó-ipari egység üzemeltetését.
Ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás a vád 33 vádlott ellen, közülük többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke összességében milliárdos nagyságrendű. 
Az ügyész a szerdai tárgyaláson bírói kérdésre elmondta, hogy a bűnjelek, iratok mintegy 800 dossziéban vannak, egy egész szobát megtöltenek.

A többórás vádirat-ismertetés után nyilatkoztatták a vádlottakat bűnösségükről, Vizoviczki és legtöbb társa tagadott, egy megvádolt idős asszony el is sírta magát közben, ugyanakkor volt több olyan vádlott, aki részben elismerte felelősségét. 

Bírói kérdésre a vádlottak túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kíván vallomást tenni, amihez joguk van, de ezt a döntésüket bármikor meg is változtathatják.  

Vizoviczki védője kérte ennek az ügynek az egyesítését a másik, vesztegetés vádjával induló büntetőperrel, ám erre a bíróság nem látott lehetőséget. 
Több vádlott hiányzott az első tárgyalásról. A bíró elmondta, hogy volt aki át sem vette a vádiratot, más pedig a távollétében kérte lefolytatni a pert, mert külföldön él.

A bíró közölte azt is, hogy Vizoviczki ellen egy olyan büntetőeljárás is folyamatban van, amelyben kényszerítés gyanújával nyomoznak ellene.  
A csalás vádjával szerdán indult büntetőper várhatóan a jövő héten a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyáron egy másik vádiratot is benyújtott Vizoviczki László és 21 társa ellen. Abban az ügyben a vád vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket.

A két vádirat alapján összesen több mint 300 cselekmény róható a vádlottak terhére az ügyészség szerint. A több mint félszáz vádlott között van 7 egykori rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású tiszt, továbbá egykori tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő. 

A költségvetési csalás ügyében rendkívül nagy sajtóérdeklődéssel kísért büntetőper szerdai tárgyalására bilincsben hozták az előzetes letartóztatásban lévő Vizoviczki Lászlót, vádlott-társai többsége ellen jobbára semmilyen kényszerintézkedés nincs.

A Vizoviczki és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése nyomán 2012 elején kezdődött, és az év májusában fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőrtiszteket is. Vizoviczkit 2013 májusában házi őrizetbe helyezték, majd decemberben a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették, de idén májusban ismét letartóztatták.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.