Voks populi

/ 2014.04.09., szerda 15:07 /

Megfeszített munkával, szoros határidővel kellett dolgozni, de végül sikerült megbirkózni a feladattal, és jól vizsgázott az új választási rendszer is - állítja Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Úgy hallottuk, gyors tempót diktált az elmúlt hónapokban.

Talán keménynek tűnhettem, egyik-másik szervvel voltak is éles pengeváltások. Egy ideig küszködtünk a határidők be nem tartásával is. A külképviseleti névjegyzékbe január 18-tól lehetett jelentkezni, jöttek a jelzések, hogy a helyi választási irodák nem válaszolnak. Hetente lekértem, hol vannak az ügyintézésben elmaradások, feltettük a belső ügyviteli rendszerünkbe. Ez hatott, felgyorsult a munka.

Bosszantotta, hogy április 6-án nem sikerült este 7-ig befejezni a voksolást?

A Nemzeti Választási Irodának csak közvetett szerepe van ebben, a helyi választási irodák döntik el, mekkora szavazóhelyiséget bérelnek, hány szavazatszámlálót alkalmaznak. Ők bonyolítják az átjelentkezéseket, a külföldi névjegyzékbe való bejelentkezést.

Ott is volt fennakadás.

Minden külföldi panaszt megvizsgáltunk; ha jogos lett volna, megpróbáltuk volna orvosolni, de a reklamálók azért nem kerültek be a külképviseleti névjegyzékbe, mert - talán tévedésből - nem is ezt kérték az internetes jelentkezéskor. Azt pedig nem lehetett előre tudni, hogy ilyen sokan átjelentkeznek. Amíg igazolással lehetett az állandó lakcímhez képest máshol szavazni, viszonylag kevesen mentek el. Most a korábbi 56 ezerrel szemben 120 ezren szavaztak a tartózkodási helyükön, ráadásul jelentős részük az utolsó két napban jelezte ezt.

Láthattunk a tévében panaszos választópolgárt, aki megunta a sorbanállást és inkább nem szavazott.

Meg tudom érteni, ha valaki elveszítette a türelmét. A XI. és a XIII. kerületben voltak ilyen problémák. De a XI. kerület elég nagy termet bérelt, az öt helyett harminc szavazatszámláló volt tíz jegyzőkönyvvezetővel, így ott viszonylag hamar be is fejeződött a voksolás. A XIII. kerületben még pénteken is sokan kérték személyesen az átjelentkezést, így aznap jelezték, hogy két szobába szeretnék vinni a bizottságot. Ezt nem lehetett, mert egy elnök volt, ellenőrizhetetlenné vált volna, mi történik az egyik vagy a másik teremben. Így ott mindenki megfeszített munkát végzett, és este háromnegyed 9-re sikerült befejezni a szavazást.

Tavaly kilenc évre választották az NVI elnökévé. A tapasztalatok alapján min változtatna?

Sok beleszólásom nincs, de amikor majd beszámolok az Országgyűlésnek, el tudom mondani, mit láttam problémának. Nem az este háromnegyed 9-ig tartó szavazást, hanem azt, hogy péntek este iszonyú mennyiségű átjelentkező zúdult a helyi választási irodákra. Az ajánlási ívek feldolgozásánál is heroikus munkát végeztek a helyi irodák. Így a határidőkön módosítanék, hogy ne őrült mennyiségben és tempóban kelljen elvégezni a munkát.

Összességében hogy vizsgázott az új választási rendszer?

Az ötvennapos kampány alatt mindent határidőre elvégezni - ez elég nehéz feladat elé állított bennünket, de megbirkóztunk vele, s komolyabb fennakadások nélkül lebonyolítottuk a választást.Pálffy Ilona

1948-ban született Berettyóújfaluban. 1972-ben szerzett jogászvégzettséget az ELTE-n. 1993-tól a Belügyminisztérium Országos Választási Irodáján osztályvezető. 1995-től az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője. 1998-tól az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. 2000-től az AB főtitkára. 2011-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. 2013-tól az NVI elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.