Volt fideszesek és ismert tüntetésszervező a Momentum-jelöltek között

/ 2017.10.31., kedd 18:50 /

Bemutatta 106 egyéni jelöltjét a választásokon egyedül induló Momentum Mozgalom. Első látásra csak néhány körzetben van nagyobb tétje a szereplésüknek.

A nehezen formálódó baloldali ellenzéki összefogásból kimaradó erők közül elsőként a Momentum Mozgalom nevezte meg a jelöltjeit. A jövő évi voksolás alapvetően a 106 egyéni választókerületben dől el, ezért van némi jelentősége annak, hogy a kimaradó pártok mennyire tudnak ismert, erősebb jelölteket elindítani, hiszen ezek a jelöltek szavazatokat vesznek el a baloldali pártoktól és az LMP-től, és közvetve a Fidesz győzelmi esélyeit erősítik. A Momentum alapvetően Budapest-centrikus párt, ezért nincs túl nagy jelentősége annak, kit indítanak Borsodban vagy Zalában, a fővárosban viszont az ismertebb jelöltek összeszedhetnek néhány – adott esetben akár döntő jelentőségű – százalékot.

Íme az ismertebb, érdekesebb nevek:

  • Fekete-Győr András pártelnök a budapesti 1-es vk-ben indul, vagyis a belvárosban, ahol a Fidesz vélhetően nem áll annyira jól Rogán Antal botrányai miatt. Rogán most nem indul egyéniben, így nem tudni, ki lesz a kormánypárti jelölt, viszont az már biztos, hogy a körzetben elindul az Együtt vezetője, Juhász Péter.
  • Soproni Tamás alelnök a budapesti 5-ös vk-ben indul, vagyis a VI-VII. kerületben, ami az ellenzék számára leginkább kedvező körzetek egyike. Soproni 2014-ben a DK, az Együtt–PM és az MSZP közös jelöltje volt.
  • Donáth Anna elnökségi tag Óbudán indul, a szociológus Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista országgyűlési képviselő lánya.
  • Orosz Anna elnökségi tag Budafok-Nagytétényben indul, a fiatal közgazdász a párt második legismertebb arca Fekete-Győr után.

A vidéki jelöltek közül a legérdekesebbek:

  • Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács cigány származású polgármestere, aki 2013-ban tett szert országos ismertségre. Lakatos talán az egyetlen olyan cigány önkormányzati vezető, aki sikeresnek nevezhető, és aki egy nem cigány többségű települést irányít. A momentumos szerepvállalás pikantériája, hogy Lakatos a Fidesz színeiben politizált 2015-ig, amikor kilépett a pártból, mert Orbán egy beszédében a problémás migránsokhoz hasonlította a romákat. A polgármester a Komárom-Esztergom megyei 3-as körzetben indul, vagyis saját szűkebb pátriájában, ahol nyilván elég nagy az ismertsége.
  • Körömi Attila, kiugrott pécsi fideszes politikus, aki 1998 és 2006 között a város egyik parlamenti képviselője volt. A Fideszt 2004-ben hagyta ott a párt szerinte „kádárista” fordulata miatt (ennek történetét idén hosszú cikkben tárta fel), csatlakozott a Jobbikhoz, néhány évvel később azonban már Szili Katalint támogatta. Nagy politikai vándormadárnak tűnik, de Pécsett sokan ismerik.
  • Nemes Balázs ugyancsak Pécsen indul, a fiatalember 2014-ben az internetadó elleni tüntetéssorozat egyik szervezőjeként vált ismertté. Nem Némulunk El nevű mozgalma szervezte november 17-én a Kossuth Lajos téri „Közfelháborodás napját”, utána azonban elnémultak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.