valasz.hu/itthon/idokapszulat-rejtettek-a-bme-falaba-62747/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304

http://valasz.hu/itthon/idokapszulat-rejtettek-a-bme-falaba-62747/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304

Vörös segély

Gyurcsány őszödi stílusban üvöltött - Itt a teljes Zuschlag-sztori

/ 2008.11.10., hétfő 11:20 /

Napról napra gyengül a Zuschlag-per alapsztorija: immár nem az ifjúságpolitikai belügy, a pályázati pénzek elsíbolása, hanem az MSZP hálózatának működése áll a középpontban. A rajtakapott politikus kezét a legutolsó pillanatig fogták - a volt pártpénztárnok és több helyi erős ember.

Nemszavazók, politikusellenesek klubja - a legnépszerűbb hálózatépítő portálon ennek a közösségnek is tagja Lados István. A Zuschlagper másodrendű vádlottjának politikusellenessége már csak eső után köpönyeg. Ő is érzi, hogy az okirat-hamisítások, fiktív számlák kiállítása és pályázatok összedobása miatt komolyan megütheti a bokáját. Éppen ezért Lados, Zuschlag János korábbi személyi titkára részletes beismerő vallomást tett az ügyészségen.

Ami bizonyos: nem csupán arról van szó, hogy néhány gátlás nélküli ifjú baloldali rájárt a civilszervezeteknek szánt forrásokra, hanem napvilágra kerül a szocialista hálózat működése is. Zuschlag azért szemtelenedhetett el, mert bizalmi tőkéje sokáig megmaradt. Pártkarrierje során befolyásos emberek oldalán mutatkozott, erős érdekcsoport tagja volt. Hozzá lojális emberek nemcsak az MSZP-n belül, hanem az államigazgatásban is akadtak - legalábbis egy ideig.

Színes Mozaik

A per során rituálisan ismétlődő mondatok arra utalnak, hogy szinte minden pályáztatással foglalkozó szervnél volt olyan tisztvi selő, aki felfigyelt a Zuschlaghoz köthető szervezetek dokumentációjának primitívségére (aláírások hamisítása, szó szerint egyező kérelmek stb.), vizsgálat azonban soha nem lett a dologból. "Ocsovai Tamáséknál úgysem ellenőrzi a pályázatokat senki (...) Ocsovai mondta, hogy jobban vigyázzunk az aláírásokra" - idézte Zusch lag szavait vallomásában Lados, felvillantva, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002-2004 között működő helyettes államtitkárának személyében jó barátot tudhatott maga mellett a szocialista politikus.

Ocsovai a pályázat-ellenőrző tanácsot is vezette, így értesíthette a kompániát, ha valamelyik elszámolással gondok adódtak. Zuschlag arra is törekedett, hogy embereit elhelyezze a stratégiai pontokon: a szintén ifjúsági, civilszervezetek pályázataival foglalkozó Közép-Magyarországi Regionális Ifjúsági Tanácsnak például az a Tóth Cecília lett az irodavezetője, akinek édesapja 1998 és 2002 között Kiskunhalas szocialista támogatással megválasztott polgármestere volt. Igaz, ennek ellenére nem mentek olajozottan a dolgok, információink szerint Zuschlag többször vitába keveredett a valódi szervezetek valódi pályázatait előnyben részesítő tanácsvezetéssel.

A pályázatokon nyert pénz (a vádirat szerint 75 millió forint) a személyes kiadások fedezése mellett elsősorban a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (Fibisz) és a kiskunhalasi MSZP-szervezet működtetésére ment. Azaz: Zuschlag, illetve a vele egyívású ifjúszocik párton belüli pozícióinak erősítésére. A mozgalmárkodásból már javarészt kinőtt, de együtt mozgó fiatal politikusok lobbicsoportja a Mozaik Klub volt - ennek tagjaként működött Zuschlag is. A 2004 elején megalakult tömörülés és a párt ifjúságpolitikával is foglalkozó gárdája átfedést mutatott: Arató Gergely, Ujhelyi István, Nyakó István mellett Zuschlag is tagja volt mindkét csapatnak. Ők mindanynyian ott voltak azon a vacsorán, amelyet 2004 januárjában szerveztek Gyurcsány Ferenc akkori ifjúsági és sportminiszter, valamint az MSZP-frakció szakpolitikusai részére. Lados István szerint a tárcavezetővel rossz viszonyt fenntartó Zuschlag Aratót kérte meg, hogy beszéljen érdekében Gyurcsánnyal. A két politikus félrevonult, majd egy idő után a jelenlegi miniszterelnök a már Őszödről ismert szavakkal és stílusban üvöltött át az éttermen, felróva Zuschlagnak, hogy már megint baj van a pályázataival. Ha az eset megtörtént, aligha tartható az a miniszterelnöki védekezés, hogy tárcavezetőként nem volt rálátása a mostani elsőrendű vádlott üzelmeire.

A Mozaik Klub tagjait nemcsak a hasonló életkor, hanem a módszerek is összekötötték - az idősebb generáció rossz szemmel nézte a fiatalok eszközökben nem válogató területfoglalási kísérleteit Hajdú-Bihartól a nyugati végekig.



Nagyításért kattintson a képre!

Zugló és Zuschlag

Zuschlagot még 2003-ban gyanúsították meg hivatalosan azzal, hogy része volt a Vas megyei Fibisz-szervezet fiktív tagokkal való feldúsításában. Akkor, amikor a később szintén mozaikossá vált Tóth Csaba kísérletet tett a megyei MSZP elfoglalására - hasonló módszerekkel. Bár Tóthot végül sikerült a megyéből eltávolítani, a politikus hamarosan a zuglói MSZP elnöke lett. S hogy, hogy nem, Lados István is a XIV. kerületi önkormányzat külsős bizottsági tagjaként mutatkozhatott egy idő után. A zuglói szocialistáknak nem ez az egyetlen kapcsolódási pontja a Zuschlag-ügyhöz: a korábban szintén mozaikos Arató Gergely oktatási államtitkár felesége, Kinisch Andrea ugyanitt önkormányzati képviselő. Ő papíron tagja volt az egyik fiktív szervezetnek, a Holnap Városáért Egyesületnek, amelyet férje "vezetett", s amelynek ké sőbb a per harmadrendű vádlottja, Katus Ferenc lett az "elnöke".

Pártfinanszírozási kísérlet is köthető a Zugló-Zuschlag-tengelyhez. Lados elmondása szerint két fiktív egyesület is pályázott az MSZP Táncsics Mihály Alapítványához. Az elnyert kétszer félmillió forint pedig a szintén Zuglóban induló Csiha Judit és Baráth Etele kampányára ment - a két érintett már tavaly, a vallomás kiszivárgásakor cáfolt. Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány vezetője tagadta, hogy MSZP-aktivistákat biztatott volna a pályázásra, ez által is pluszforrásokat te remt ve a 2006-os kampányra - a pártalapítványok költségvetési támogatását szigorúan tilos kortescélokra fordítani. Tény azonban: az alapítvány honlapján mai napig megtalálható az a kiírás, amelynek beadási határideje 2006 januárja, s amelyen civilszervezetek pályázhatnak legfeljebb 500 ezer forintra. A támogatás "kommunikációs programokra, rendezvényekre, illetve hírújság valamennyi formájára, valamint azok megvalósítását szolgáló eszközökre" fordítható. Mindezt nem nehéz egy választási kampányban adódó feladatokra átváltani.

Üzleti kapcsolat

Zuschlag János pártbéli beágyazottságának köszönhetően sokáig mindent túlélt. A holokauszt áldozatain való viccelődés miatt ugyan 2004-ben le kellett mondania parlamenti mandátumáról (a per névadója később azzal hencegett, hogy jelentős összeget kapott ezért), ám erős emberek fogták továbbra is a kezét; például a baranyai lobbi prominensei. Zuschlag a Puch László korábbi pártpénztárnok stábja által tulajdonolt és vezetett Horizont Zrt.-től kapott havi fizetést (az ingatlanos cég az MSZP Köztársaság téri székházának magánosításában is közreműködött). Zuschlag tanácsadói "szakértelmére" 2005-2006-ban igényt tartott a KISZ KB utolsó első titkáraként ismert, ma az MSZP pénztárnoki vonalához kötődő Nagy Imre is, pontosabban: a tulajdonában álló Corex-Bioner nevű cég.

Amikor 2005-ben gyülekezni kezdtek az első viharfelhők, Zuschlag a szintén baranyai Lusztig Péter - volt rendőrtábornok és korábbi MSZP-képviselő, akkoriban Lamperth Mónika belügyminiszter tanácsadója - segítségét kérte, hogy kapcsolatot találjon az illetékes szervekkel. Akkor még nem is lett baj: egyéves eljárás után a Bács-Kiskun megyei rendőrség senkit sem gyanúsított meg. A hátország segítségétől megtámogatva Zuschlag ismét pártbéli karrierről álmodott. Egy évvel mandátumáról való lemondása után, 2005 szeptemberében őt választotta meg elnökévé az MSZP (fiktív tagokkal felduzzasztott) kiskunhalasi csoportja, majd a szocialisták megyei szervezetének ügyvezető elnöke lett. 2006-ban pedig nemcsak ő került be a közgyűlésbe és újrázott a kiskunhalasi képviselő-testületben, hanem megyei man dá tumhoz segítette a most szintén vádlott Katus Ferencet, és helyi pozícióhoz jutott az azóta befolyással való üzérkedéssel megvádolt Weiszenberger László is.



Permanens harc a korrupció ellen

"Brutális" és a "magyar jogrendben szokatlan" korrupcióellenes csomag kidolgozására tett ígéretet Gyurcsány Ferenc a múlt héten tartott ötpárti tárgyalás után. A részleteket Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter dolgozza ki; sajtóinformációk szerint a csomag főbb pontjai amerikai mintára készülnek. Például a korrupciógyanús ügyletet bejelentő személy díjazásban részesülhet - amennyiben a bűnügy nyomán az állam bevételhez jut. A tervezet bejelentésének körülményei nagyban emlékeztetnek az egy évvel ezelőtti nekibuzdulásra: akkor is elkezdett hullámokat vetni a Zuschlag-ügy, ráadásul elérhető közelségbe került a Fidesz 2006-ban meghirdetett népszavazásának kiírása. Gyurcsány Ferenc 2007 októberében "tisztasági csomagot" javasolt.

A miniszterelnök egy éve sem fukarkodott a bombasztikus jelzőkkel: "Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályainak megalkotását", "vagyonosodási vizsgálat elrendelését" fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél, "átlátható" párt- és kampányfinanszírozást ígért.

A Zuschlag-ügy hatását jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc a pártok ifjúsági szervezeteinek finanszírozását is rendezte volna, és azt óhajtotta, hogy "pártközeli civilek" ne kaphassanak állami támogatást. A szocialista frakciónak nem akarózott támogatni a nagyívű javaslatot, mert annak része volt a polgármesteri és képviselői poszt összeférhetetlenségének kimondása. A miniszterelnök azzal próbálta zsarolni képviselőtársait, hogy népszavazást kezdeményez, amennyiben nem támogatják ötleteit. A korrupcióellenes hevület végül ötpárti tárgyalásokat követően szépen elaludt. A kételkedők máris ezt a jövőt jósolják az aktuális miniszterelnöki programnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.