valasz.hu/itthon/kilenc-bizonyitek-hogy-gyurcsany-mar-nem-beszedet-tart-hanem-verset-szaval-122811

http://valasz.hu/itthon/kilenc-bizonyitek-hogy-gyurcsany-mar-nem-beszedet-tart-hanem-verset-szaval-122811

VÖRÖS TENGER

Választás 2006 alulnézetből - II.

/ 2006.02.16., csütörtök 12:31 /

Kevés eséllyel, ám annál elszántabban indul harcba a Fidesz Budapest XXI. kerületének meghódításáért. A valahai nagyipari központ szocialista bástya, amelynek falán most tavasszal a polgáriak megpróbálnak rést ütni.Csepel már rég nem a munkásság fellegvára, amelynek szavára még az ország vezetőinek is illik odafigyelni. Az egykor Weiss Manfréd, majd Rákosi Mátyás nevével ékeskedő Csepel Vas- és Fémművek a rendszerváltás után több száz kisebb cégre esett szét, üres csarnokokat, lerobbant telepeket, munkanélküliséget és nosztalgiát hagyva maga után. Ám tévednek, akik a XXI. kerületet kizárólag szociofotók tárgyaként, a reménytelenség példájaként emlegetik. Bár a lakosság száma a nyolcvanas évekbeli 110 ezerről 80 ezerre esett vissza, a Kis-Duna és a Nagy-Duna közrefogta, a lokálpatrióták által Szigetországnak nevezett városrész sokat fejlődött a rendszerváltás után; csendes, kertes házas részeit ingatlanárai miatt kifejezetten vonzónak találják a fiatal családosok.

A hagyományok ugyanakkor nemcsak az idősebbek történeteiben, törzsgárda-igazolványaiban és kitüntetéseiben élnek: a két egyéni választókerületre (Budapest 30. és 31.) osztott városrész manapság masszívan balra szavaz. Ezt próbálja kihasználni Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke is, aki 2002 után egyéni jelöltként ismét szerencsét próbál a 30-as körzetben. A jobboldali kis pártok vegetálnak: az MDF legutóbbi önálló országgyűlési indulásakor, 1998-ban három százalékot mondhatott magáénak - igaz, a 2004-es európai parlamenti választáson majdnem öt százalékot kapott. A MIÉP 1998-ban a két választókerületben nyolc százalék körül teljesített; 2002-re ez négy százalékra csökkent, s abban az évben már polgármesterjelöltje sem volt a pártnak.

NOSZTALGIA, ÖNKRITIKA

Csepel fideszes képviselője, a most a 31-es választókerületben induló Németh Szilárd a 2004-ben európai parlamenti mandátumot szerzett Őry Csaba helyére került az Országgyűlésbe. Szerinte a szocialista vezetés eladta a kerület vagyonát - példaként a "botrányosan olcsón" elkelt észak-csepeli területeket említi. "Csatornázás, uszoda kellene, de szükség volna egy újabb Duna-hídra is" - sorolja a kerületiek igényét a tősgyökeres csepeli, akinek édesapja a vas- és fémművekből, édesanyja a posztógyárból "szerelt le", mindketten rokkantnyugdíjasként. Felvetésünkre, ha a szocialisták rosszul gazdálkodnak, miért szavaznak rájuk a helyiek, Németh önkritikus hangot üt meg: "A balra húzó voksokban a nosztalgia mellett nagy szerepe van annak is, hogy a polgári oldal sokáig nem volt képes eljutni a rendszerváltás veszteseihez." Állítja, most más a helyzet: utcáról utcára, lakásról lakásra járnak, mindenkihez becsöngetnek, mindenkivel elbeszélgetnek. Konzultációkat, fórumokat szerveznek (legtöbbször a bezárt kórház feltámasztása került szóba), első emberük pedig a parlamentben vitézkedett. Szervezettségükön is volt mit javítani: míg 1998-ig csak néhány tagja volt a helyi szervezetnek, ma 150-en készülnek a szavazók meggyőzésére. Mint Németh mondja, sajnálja, hogy a kerület kormánypárti képviselői nem támogatták országgyűlési indítványait - többek között röntgengép beszerzését, mammográfiás központ kialakítását, a mentőállomás rekonstrukcióját, az olimpiai bajnok kajakosok, kenusok sorát kinevelő helyi sportegyesület 200 millió forintos megsegítését. Németh Szilárd egyelőre a szocialisták első körös győzelmének megakadályozását látja reálisnak, de 2010-re már fordulatot jósol.

NEGYVENÖT ÉV

A jelenlegi viszonyok ugyanakkor még vörös tengert mutatnak. Az első ciklust kivéve a rendszerváltás óta eltelt időszakban a helyiek mindig MSZP-s képviselőt küldtek a parlamentbe, és az önkormányzat is szegfűpirosban pompázik: 1994 óta biztos többséggel mindig újraválasztják Tóth Mihály polgármestert, és a 28 fős testület jelentős többsége is baloldali.

Podolák György, a 30-as körzet MSZP-s országgyűlési képviselője, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke, a Csepel SC volt elnöke nem emlékszik rá, hogy egy módosító indítvánnyal bárki is 200 millió forintot kért volna a sportklub épületeinek rekonstrukciójára (az Országgyűlés naplója szerint a politikus jelen volt a javaslat tárgyalásánál, ám nem nyomott gombot, de a kormánypárti többség így is elutasította az indítványt).

"Észak-Csepel eladásakor sikerült az induló 800 forintos négyzetméterenkénti árat 9-10 ezer forintra feltornászni" - mondja Podolák György, amikor az elmúlt ciklus eredményeiről faggatjuk. Majd hozzáteszi: sokat segített vállalkozási pályázatok elkészítésében is. Büszkén említi, hogy javaslatára kerületi vállalkozók 34 millió forintot adtak össze egy szökőkút építésére, amely Csepel központját díszíti majd. A politikus abban reménykedik, hogy megindulhat a gyárterület szabadidős hasznosítást szem előtt tartó rehabilitációja is. Lelki szemei előtt követendő példaként a párizsi André Citroën park lebeg, a tervekhez a 2007-2013 közötti II. nemzeti fejlesztési tervtől is remél forrásokat. Amikor az esélyekről kérdezzük, a képviselő magabiztos: "Negyvenöt évig dolgoztam a gyárban, ismernek az emberek, tudják, hogy amit mondok, be is szoktam tartani" - összegez az első fordulós győzelemben reménykedő Podolák György.

LIBERÁLIS REFORM?

Aki SZDSZ-es színekben indul Csepelen, abból előbbutóbb miniszter lesz - úgy látszik, ez a törvény illik a liberálisok csepeli jelöltjeire. Az 1994-ben és 1998-ban a 31-es körzetben induló Lotz Károly a Horn-kormányban a közlekedési tárcát irányította. Tizenkét éve a másik jelölt Kovács Kálmán volt, aki ma a kormány informatikai és hírközlési felelőse. A kisebbik kormánypárt rendre az országos átlag felett teljesít a kerületben. Egyik jelöltjük, Bauer Tamás régi motoros: már 1998-ban is a két Duna közén próbálkozott, ám Eörsi Mátyás most először áll rajthoz a 31-es választókerületben. Mint a Heti Válasznak elmondta, azért döntött a "Szigetország" mellett, mert úgy látja, az eddigi választási eredmények alapján a körzet kitartóan elkötelezett a balliberális koalíció fenntartása mellett. Eörsi Mátyásnál először arról érdeklődünk, miért nem szavazta meg a 2006-os költségvetés tárgyalásakor a Németh Szilárd által beterjesztett módosító indítványt, amely 450 millió forintot szánt volna a választókörzetébe tartozó Királyerdő csatornázására, útburkolására. (A javaslatot egyébként a terület jelenlegi MSZP-es képviselője, Avarkeszi Dezső sem támogatta.) "Szokásos választás előtti fegyver, hogy egy ellenzéki képviselő lehetetlen igényt fogalmaz meg, majd diadalmasan lobogtatja a kormánypárti képviselők észérvek alapján született elutasítását" - vezet be a kifinomult politikai technikák világába Eörsi Mátyás, a nem gomb megnyomását azonban közelebbről nem indokolta.

Amikor terveiről kérdezzük, a politikus a liberális vezetésű környezetvédelmi tárca Csepelen is bevált programjainak folytatását ígéri és az egészségügyi reform fontosságát hangsúlyozza. Szerinte csak akkor érdemes újabb koalíciót kötni, ha a szocialisták is elfogadják a "beteg magyar egészségügy meggyógyítására" vonatkozó javaslataikat. Amikor az esélyekről kérdezzük, a liberális politikus határozott: választókerületében és országosan is koalíciós győzelmet vár, s mint mondja, ennek kivívásában komoly szerepe lesz az SZDSZ-nek.

SZEMPONTJAINK

Sorozatunkban kilenc részben mutatjuk be az általunk legérdekesebbnek gondolt választási párharcokat. A körzetek kiválasztásánál ügyeltünk arra, hogy listánkon fővárosi, dunántúli, tiszántúli kerület éppúgy szerepeljen, mint MSZP-fellegvár vagy Fidesz-bázis. Jellegzetes és különös küzdelmeket egyaránt szemügyre veszünk, figyelmet fordítunk arra is, hogy a pártok húzóembereinek és eddig ismeretlen jelöltjeinek összecsapásairól is számot adjunk. Az első részben Budapest V. és XIII. kerületére is kiterjedő 7. számú választókerületet, most Budapest-Csepel két körzetét, a 30-asat és a 31-eset vizsgáltuk meg.

Sorozatunk további helyszínei:

Február 23. Konzervatív belharc Tolna megye 5. vk.: Dávid Ibolya, (MDF), Hirt Ferenc (Fidesz)

Március 2. Ütközet a Fidesz-bázison Hajdú-Bihar megye 3. vk.: Kósa Lajos (Fidesz), Forgács Barna (MSZP)

Március 9. Főpróba Előrehozott polgármester-választás lesz Szentendrén március 19-én

Március 16. Új bevetés Veszprém megye 2. vk.: Navracsics Tibor (Fidesz), Pál Béla (MSZP)

Március 23. Ütközet az MSZP-bázison Baranya megye 2. vk.: Szili Katalin (MSZP), Borhidi Attila (Fidesz); Baranya megye 3. vk.: Toller László (MSZP), Ternák Gábor (Fidesz)

Március 30. Budai várháború Budapest 1. vk.: Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Kóka János (SZDSZ)

Április 6. Visszaszámlálás előtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. vk.: Koncz Ferenc (Fidesz), Szabó György (MSZP). 2002-ben itt mindössze két szavazat döntött