Wittner Mária kitálal: ezért nem ment a Jobbikhoz!

/ 2010.03.29., hétfő 10:42 /
Wittner Mária kitálal: ezért nem ment a Jobbikhoz!

"Ha már letettem a voksomat valahová, akkor vagy kivonulok mindenhonnan, vagy ha maradok, akkor maradok" - mondja Wittner Mária. Az '56-os halálraítélt szerint a Jobbiknak nem a Fideszt kellene fúrnia, hiszen az ellenfelet azokban kellene látni, akik tönkretették az országot.

- Mi tagadás: meglepődtünk, hogy a Fidesz listáján beelőzte Kövér Lászlót.

- Én is. Lassan hozzászokom a meglepetésekhez: négy éve, amikor az ötödik helyre kerültem, ugyanezt éreztem.

- Mostani negyedik helye érdekesebb. Néhány hónapja közölte: elég volt a gombnyomogatásból, idén már nem indul. Mi történt?

- Miután ezt elmondtam, rengetegen kértek: ne tegyem. Még a karácsonyi, szilveszteri üdvözlőlapok is tele voltak ezzel a kéréssel, tehát meggondoltam magam. Engem 1956 motivált arra, hogy részt vegyek a közéletben. Az a rengeteg társunk, akiket elvittek akasztani - ma is szoktam velük beszélgetni, leginkább kint, a temetőben. Beláttam: nem hátrálhatok, akármilyen nehéz is.

- Mégis mi volt olyan nehéz az elmúlt négy évben?

- Felháborított, hogy úgy kormányoztak, mintha egypártrendszer lenne Magyarországon. Egyetlen fideszes javaslatot nem tudtak elfogadni - így ülni a parlamentben, hogy az ember tudja, fölösleges ott, nem szívderítő. Nemcsak a Fidesz, hanem a magyar nemzet nevében is kikérem magamnak az elmúlt négy évet. Mindenki adózik, a jobboldali szavazók is, a befizetett adókat meg baloldalra osztogatták. Az új parlamentben persze már nem lesz annyi szocialista, mint ebben a ciklusban, úgyhogy értelmes is lehet a munka.

- Azt hittük, egyszerűen belátta, hogy nem politikusalkat.

- Diplomataalkat nem vagyok. Szeretem kimondani, amit gondolok. Ezért szenvedtem a börtönben is, ez volt a bűnöm. Igaz, a börtönben még visszabeszélhetett az ember, legfeljebb szigorítottra küldtek, aztán húsz napig deszkán feküdtem. Persze ott is bíróság elé állítottak, mert egy smasszernak azt mondtam, hogy hazudik, csakhogy az életfogytiglanra már nem tudtak mit rátenni. Amikor viszont 1970-ben kijöttem, össze kellett szorítanom a fogam. Főleg, miután családom lett, s nem akartam visszakerülni Kalocsára. Talán érthető, ha számomra az egyik legfontosabb, hogy az ember kimondhassa, amit igazságtalannak tart.

- 2001-ben a parlamentben erkölcsi hullának is nyilvánította a szocialistákat. Jó érzés volt?


- Megtiszteltetésnek éreztem, hogy a parlamentben beszélhetek. A Fidesz-kormány hozott rendeletet a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról Kovács Béla elhurcolásának évfordulójára - szívszorító egyébként, hogy őt a mentelmi joga ellenére is el lehetett hurcolni a Szovjetunióba, ma meg bűnözők bújnak sikerrel a mentelmi palást alá. A Fidesz alatt mindenesetre nem politikusok, hanem az áldozatok emlékeztek, így kértek föl engem is. Szombat délután kezdtem írni a szöveget, s minden erőmet arra összpontosítottam. Kértem '56-os társaimat, akik már közel vannak a Jóistenhez: segítsenek, hogy higgadtan tudjam elmondani azt a vádló, egyáltalán nem higgadt szöveget. Azokból a sorokból ugyanis nem a gyűlölet szólt, ahogy aztán magyarázták, csak az igazság. '56 igazsága.

- Tán nincs önben gyűlölet?

- Higgyék el, nincs. Egykor volt. Még a Kádár-rendszerben. Csakhogy ha az emberben gyűlölet van, nem tud a másikkal értelmesen beszélni. Másrészt a gyűlölet befelé mérgez. Magával, a családjával szemben sem teheti meg az ember, hogy gyűlölködik, mert az kivetül a környezetére. Biztosan vannak tehát a szocialisták között is normális gondolkodású emberek. De nem ez a jellemző. Akármilyen szép szavakat írnak a pártzászlóra, ha emberség nincs azokban, akik a zászlót tartják, embertelenség lesz akármilyen eszméből, azokból a híres baloldali értékekből, amelyekre ma is hivatkoznak. A gyakorlatban ezek a baloldali értékek a következőt jelentették a történelem során: temető, akasztófa, emberek tönkretétele. Elvették az emberektől a hitet, és nem adtak helyette semmit. Úgy beszélnek folyton gyűlöletről, hogy közben mindig a szeretetet büntették.

- '56 után mondjuk nem a szeretetet, hanem azt, hogy fegyvert fogott ellenük.

- De. Akkor is a szeretetet büntették. A hazaszeretetet. Nem csak a múltjuk, a jövőjük is ez. Gyurcsány Ferenc megmondta: Orbán Viktor meg fogja bánni, hogy miniszterelnök lett. A gyűlölet beszél. Nem csak az elmúlt rendszerben - az elmúlt nyolc évben is halálra ítéltek embereket, ugyanúgy elvi alapon.

- Nem tudunk ideológiai töltetű kivégzésekről ebből a nyolc évből.

- Halálbüntetés nincs, de például a parasztgazdaságok tönkretételét, amelybe szépen illeszkedik Bajnai Gordon Hajdú-Bét-es tevékenysége is, nem tudom a véletlennek vagy gazdasági szükségszerűségnek betudni. A parasztság Magyarország gerince, amelyet mindig meg akartak törni. Ha az ember elolvassa a KGB 45 pontját, megérti mindezt.

- Azt viszont nem értjük, miért nem csatlakozott a Jobbikhoz, ha így látja.

- Januárban Szegedi Csanád üzent, hogy szeretne velem négyszemközt beszélni. Mondtam annak, aki az üzenetet hozta, hogy én ugyan el nem megyek hozzá - elég hideg idő van ehhez. Azt is közöltem: ha arról akar beszélni, hogy képviselő legyek náluk, akkor a válaszom egyértelmű nem.

- Miért?

- Mert elítélem az ide-oda ugrálást. Ha már letettem a voksomat valahová, akkor vagy kivonulok mindenhonnan, vagy ha maradok, akkor maradok.

- Azért érzi, ugye, hogy kitüntetett helyével a Jobbikhoz húzókat igyekszik megtartani a Fidesz?


- Van, aki most a Jobbikot választja. Csakhogy ez retúrút is lehet ám.

 

- Nem érez felelősséget, amiért a Jobbik ennyire megerősödött? Ott volt az első gárdaavatáson...

- Az más ügy volt. Bencsik András keresett meg, hogy elvállalnám-e a zászlóanya szerepét. Hogyne vállaltam volna! A magyar zászlótól sosem fogok elhatárolódni: megtiszteltetés, ha ilyesmire kérnek. Amikor a rólam szóló filmet bemutatták, valóban voltam a Jobbiknál és a Magyar Gárdánál is, ahogy rengeteg más helyen, ahová elhívtak. Akkor is azt mondtam nekik: nem a Fidesz fúrásával kellene foglalatoskodni, hiszen az ellenfél jó érzésű ember számára az kell legyen, aki az elmúlt nyolc évben tönkretette az országot.

- Azért ön még Budaházy Györgyöt is meglátogatta a börtönben.

- Voltam rab én is, elég sokáig. Természetes, hogy meglátogattam.

- Ön viszont valódi forradalomban vett részt, Budaházy meg legfeljebb ha bombákat gyártott.

- Semmi sincs bizonyítva. Emlékszem, amikor a budapesti rendőr-főkapitányságra rálőttek, először fekete BMW-t kerestek, aztán Volkswagen lett belőle, majd előálltak a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg nevű történettel. Sokat járom az országot, de ilyen szervezetről addig nem hallottam. Különben is: az első fele Attila idejét idézi, a második meg az oroszokat jelenti. Micsoda összevisszaság! Kicsit olyan, mint amikor az Árpád-házi királyok zászlaját összekeverik a nyilas zászlóval, amint a baloldal folyton megteszi.

- Nem mindegy, hogy formailag nem is nyilas a zászló, ha egyszer zsidóznak alatta teli szájjal?

- Ne zsidózzanak az Árpád-házi zászló alatt! Ez a mi ősi zászlónk, amely a Képes Krónikában is látható, amely ott van Passauban, Gizella sírjánál...

- A Jobbik mindenesetre az egyetlen párt, amely mindent támad, kivéve Moszkvát. Azt a putyinizmust, amely relativizálni igyekszik a sztálinizmus bűneit. Ötvenhatosként ez nem zavarja?

- Ez mindenképpen érdekes. Jó lenne, ha Szegedi Csanád is tudná, mi történt itt '45 után és '56 után, hány embert végeztek ki, hányat vertek agyon ítélet nélkül - ők ezt az egészet nem élték át. Ez is mutatja, hogy a rendszerváltás nem tudta rendbe tenni '56 dolgát. Nem is csoda: hogyan tudta volna az a tanár átadni '56 igazságát, aki egy évvel korábban ellenforradalomról beszélt. Még négy éve is volt olyan tanár a tanítóképző főiskolán, aki rontott a forradalmat emlegető hallgató jegyén.

- Ha Fidesz-győzelem jön és képviselő lesz, már nem fölöslegesen nyomogatja majd a gombokat. Vannak tervei ez ügyben?

- Vannak. Ott az ötvenhatosok nyugdíj-kiegészítésének ügye. Ez eddig együtt emelkedett a nyugdíjjal, tavaly viszont kettéválasztották, s a börtön miatt járó rész már nem nőtt. A régi nómenklatúra emberei közben 3-400 ezer forintos nyugdíjakkal éldegélnek vígan. Tévedés azt hinni, hogy a kiegészítéssel kegyet gyakorolnak velünk. Keményen, tizenegy évet, két műszakban dolgoztam végig a börtönben, amit aztán nem számítottak bele a nyugdíjba. Ahogy a többi politikai fogoly munkáját sem. Nekem őket kell képviselnem a parlamentben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.