Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

/ 2018.04.11., szerda 17:00 /
Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

„Nem sürgősségi eset”, „beutalása szakmaiatlan” – írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház főorvosa arról a betegről, akit hazaküldött, majd másnap meghalt. Az asszony halála kapcsán mutatjuk be egy háziorvos küzdelmeit a kórházüggyel. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

„Beutalása szakmaiatlan” – ezt írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályát vezető főorvos annak a betegének ambuláns lapjára, akit hazaküldött, mert nem tartott sürgősségi esetnek, majd másnap a mentők kómaszerű állapotban szállították vissza, és előrehaladott vérmérgezése miatt már nem tudták megmenteni az életét.

Az elmúlt időszakban több a közvéleményt felháborító sürgősségi eset is történt, ám ezúttal szokatlan módon nem a gyászoló család, hanem a beteg háziorvosa tett panaszt a kórháznál. Erre a Honvéd Kórház orvos igazgatója azt válaszolta, nincs joga a saját betege egészségügyi adataihoz, és erre hivatkozva utasította el, hogy vizsgálatot indítson. Az orvos a kamarához és a minisztériumhoz fordult, majd miután mindenhonnan elutasították, nyílt levelet írt, no-go zónának nevezve a Honvéd Kórházat, vagyis olyan városrésznek, ahol nem érvényesül az adott ország jogrendszere. Mármint a miénk.

A Heti Válasz nemcsak a történet szakmai és jogi részét járta körül, hanem azt is, miért érezte úgy Mateisz Erzsébet, hogy lépnie kell. A doktornő részletesen beszél a háziorvosok kínjairól, arról, hogy még az igazán súlyos betegeit is milyen nehéz elhelyezni a kórházban, bejuttatni egy szakrendelőbe vagy a Honvédbe, a jelenlegi VIP-kórházba, amelynek területéhez a szegény újpalotai városrész, az ő körzete tartozik. Sokáig úgy tűnt, ezzel véget is ér a történet, ám a választások másnapján a rendőrségtől hívták. De mit akartak tőle a nyomozók? Miért ügyvéddel érkezett a meghallgatásra?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz április 12-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.