Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

/ 2016.05.02., hétfő 16:38 /
Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

Egy hónappal ezelőtt jelent meg Láthatatlan Budapest című videóriport-sorozatunk záró epizódja a Rákóczi út 57. szám alatti, úgynevezett Luther-házzal szó szerint körbeépített egykori szlovák evangélikus templomról, mely ma háromszintes konditeremnek ad otthont. A kisfilm az évad legnézettebb darabja lett; több mint 87 ezer megtekintés van rajta, rengeteg visszajelzést, olvasói levelet kaptunk a riporttal kapcsolatban. A nézők zöme természetesen a templom állapota és funkcióváltása miatt háborgott. (Konklúziónk itt olvasható.)

Két hete felhívott a TV2 riportere, hogy őket is érdekelné az épület, forgatni szeretnének róla a Super TV2 Magellán című műsorába, de nekik már nem adott engedélyt a tulajdonos, így a mi képeinket vennék kölcsön. Azt is kérték, hogy ha már „együttműködünk”, mondjam el a Luther-háznál, mit láttam bent. Ebből született az alábbi riport. (Nemcsak a szlovák evangélikus templom szerepel benne, hanem a Frankel Leó úti zsinagóga és a népszínházi víztorony is. Amúgy utóbbiról nekünk is volt filmünk.)

Megint elmentem hát a Rákóczi út 57.-be, és ismét találkoztam a ma is aktív szlovák evangélikus gyülekezet lelkészével, Fabulya Hildával, aki elmesélte, hogy kisfilmünk megjelenése óta tucatnyian keresték, látni akarták a háztömbök közé zárt, omladozó templomot. „Azt mondhatom, zarándokhely lett a Luther-ház udvara. Volt, aki Kazincbarcikáról utazott Pestre csak azért, hogy lássa a templomot, a gyülekezetet” – mesélte a lelkésznő.

Azt hiszem, hogy ha több nem is történik, ezért már megérte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.