valasz.hu/itthon/valasz-a-puspoknek-skrabski-fruzsina-a-vilag-legszebb-lombikbabajarol-125188

http://valasz.hu/itthon/valasz-a-puspoknek-skrabski-fruzsina-a-vilag-legszebb-lombikbabajarol-125188

Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

/ 2016.05.02., hétfő 16:38 /
Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

Egy hónappal ezelőtt jelent meg Láthatatlan Budapest című videóriport-sorozatunk záró epizódja a Rákóczi út 57. szám alatti, úgynevezett Luther-házzal szó szerint körbeépített egykori szlovák evangélikus templomról, mely ma háromszintes konditeremnek ad otthont. A kisfilm az évad legnézettebb darabja lett; több mint 87 ezer megtekintés van rajta, rengeteg visszajelzést, olvasói levelet kaptunk a riporttal kapcsolatban. A nézők zöme természetesen a templom állapota és funkcióváltása miatt háborgott. (Konklúziónk itt olvasható.)

Két hete felhívott a TV2 riportere, hogy őket is érdekelné az épület, forgatni szeretnének róla a Super TV2 Magellán című műsorába, de nekik már nem adott engedélyt a tulajdonos, így a mi képeinket vennék kölcsön. Azt is kérték, hogy ha már „együttműködünk”, mondjam el a Luther-háznál, mit láttam bent. Ebből született az alábbi riport. (Nemcsak a szlovák evangélikus templom szerepel benne, hanem a Frankel Leó úti zsinagóga és a népszínházi víztorony is. Amúgy utóbbiról nekünk is volt filmünk.)

Megint elmentem hát a Rákóczi út 57.-be, és ismét találkoztam a ma is aktív szlovák evangélikus gyülekezet lelkészével, Fabulya Hildával, aki elmesélte, hogy kisfilmünk megjelenése óta tucatnyian keresték, látni akarták a háztömbök közé zárt, omladozó templomot. „Azt mondhatom, zarándokhely lett a Luther-ház udvara. Volt, aki Kazincbarcikáról utazott Pestre csak azért, hogy lássa a templomot, a gyülekezetet” – mesélte a lelkésznő.

Azt hiszem, hogy ha több nem is történik, ezért már megérte.

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.