Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

/ 2016.05.02., hétfő 16:38 /
Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

Egy hónappal ezelőtt jelent meg Láthatatlan Budapest című videóriport-sorozatunk záró epizódja a Rákóczi út 57. szám alatti, úgynevezett Luther-házzal szó szerint körbeépített egykori szlovák evangélikus templomról, mely ma háromszintes konditeremnek ad otthont. A kisfilm az évad legnézettebb darabja lett; több mint 87 ezer megtekintés van rajta, rengeteg visszajelzést, olvasói levelet kaptunk a riporttal kapcsolatban. A nézők zöme természetesen a templom állapota és funkcióváltása miatt háborgott. (Konklúziónk itt olvasható.)

Két hete felhívott a TV2 riportere, hogy őket is érdekelné az épület, forgatni szeretnének róla a Super TV2 Magellán című műsorába, de nekik már nem adott engedélyt a tulajdonos, így a mi képeinket vennék kölcsön. Azt is kérték, hogy ha már „együttműködünk”, mondjam el a Luther-háznál, mit láttam bent. Ebből született az alábbi riport. (Nemcsak a szlovák evangélikus templom szerepel benne, hanem a Frankel Leó úti zsinagóga és a népszínházi víztorony is. Amúgy utóbbiról nekünk is volt filmünk.)

Megint elmentem hát a Rákóczi út 57.-be, és ismét találkoztam a ma is aktív szlovák evangélikus gyülekezet lelkészével, Fabulya Hildával, aki elmesélte, hogy kisfilmünk megjelenése óta tucatnyian keresték, látni akarták a háztömbök közé zárt, omladozó templomot. „Azt mondhatom, zarándokhely lett a Luther-ház udvara. Volt, aki Kazincbarcikáról utazott Pestre csak azért, hogy lássa a templomot, a gyülekezetet” – mesélte a lelkésznő.

Azt hiszem, hogy ha több nem is történik, ezért már megérte.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.