valasz.hu/itthon/zarandokhely-lett-a-rakoczi-ut-lathatatlan-temploma-118402

http://valasz.hu/itthon/zarandokhely-lett-a-rakoczi-ut-lathatatlan-temploma-118402

Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

/ 2016.05.02., hétfő 16:38 /
Zarándokhely lett a Rákóczi út láthatatlan temploma

Egy hónappal ezelőtt jelent meg Láthatatlan Budapest című videóriport-sorozatunk záró epizódja a Rákóczi út 57. szám alatti, úgynevezett Luther-házzal szó szerint körbeépített egykori szlovák evangélikus templomról, mely ma háromszintes konditeremnek ad otthont. A kisfilm az évad legnézettebb darabja lett; több mint 87 ezer megtekintés van rajta, rengeteg visszajelzést, olvasói levelet kaptunk a riporttal kapcsolatban. A nézők zöme természetesen a templom állapota és funkcióváltása miatt háborgott. (Konklúziónk itt olvasható.)

Két hete felhívott a TV2 riportere, hogy őket is érdekelné az épület, forgatni szeretnének róla a Super TV2 Magellán című műsorába, de nekik már nem adott engedélyt a tulajdonos, így a mi képeinket vennék kölcsön. Azt is kérték, hogy ha már „együttműködünk”, mondjam el a Luther-háznál, mit láttam bent. Ebből született az alábbi riport. (Nemcsak a szlovák evangélikus templom szerepel benne, hanem a Frankel Leó úti zsinagóga és a népszínházi víztorony is. Amúgy utóbbiról nekünk is volt filmünk.)

Megint elmentem hát a Rákóczi út 57.-be, és ismét találkoztam a ma is aktív szlovák evangélikus gyülekezet lelkészével, Fabulya Hildával, aki elmesélte, hogy kisfilmünk megjelenése óta tucatnyian keresték, látni akarták a háztömbök közé zárt, omladozó templomot. „Azt mondhatom, zarándokhely lett a Luther-ház udvara. Volt, aki Kazincbarcikáról utazott Pestre csak azért, hogy lássa a templomot, a gyülekezetet” – mesélte a lelkésznő.

Azt hiszem, hogy ha több nem is történik, ezért már megérte.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.