Záródó kapuk

/ 2012.01.20., péntek 18:32 /
Záródó kapuk

Kíméletlen fogyókúrára fogta a felsőoktatást Hoffmann Rózsa. A jogász- és közgazdászképzés tandíjhoz kötése a Fidesz szavazóbázisának számító középosztály számára is megnehezíti a továbbtanulást.

 

Befolyásos üzletemberek, például Demján Sándor régóta hangoztatott szempontjai érvényesültek a felsőoktatási férőhelyek számának radikális megkurtítása során. A nemzetgazdasági és munkaerő-piaci szempontokra hivatkozó kormányzati indoklás a Heti Válasz által megszólaltatott egyetemi emberek és oktatáskutatók szerint nem állja meg a helyét.

„A jogi karon 150 éves jogi iskolák szűnhetnek meg, megszakadhat a magyar jogi gondolkodás folyamatossága. És vajon mi történik a kárpátaljai magyar oktatással, ha mi nem finanszírozzuk közpénzből az ukrán szakot? Hogyan lehet nemzetközi kapcsolatokat ápolni például Kínával vagy Közép-Ázsiával képzett kutatók és intézetek nélkül?” – teszi fel a kérdést Fábri György, az ELTE rektor-helyettese.

Miközben a kormány a kizárólag egyetemi tandíjra fordítható, új típusú diákhitel bevezetésével igyekszik elejét venni a vádnak, hogy elzárja a felemelkedés útját a szegényebbek elől, a bevezetett tandíj-rendszer értelmetlenül igazságtalan, mivel néhány pontnyi különbség a tanulmányi eredményekben félévente több százezer forint fizetési kötelezettséget jelenthet. Ehhez hasonló szisztéma a világban csak néhány helyen, például Szlovákiában, Litvániában és Ugandában létezik, állítja szakértőnk.

 

A teljes cikket a Heti Válasz január 19-i számában olvashatják, amely digitalizált formában Digitalstandon keresztül is elérhető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.