Zöld morze

/ 2001.12.07., péntek 07:43 /

Három magyar város EU-díja

Brüsszel Dunaújváros, Gyöngyös és Miskolc elnyerte az Európai Unió környezetvédelmi követelményei megközelítésének díját. Dunaújváros esetében a bírálók kiemelték, hogy a városban emelkedett a szennyvíz tisztításának aránya, a 12 tonnásnál nehezebb teherautókat kitiltották a városközpontból, és nagyarányú felvilágosító munka folyik. Gyöngyösön az ivóvízellátás 100 százalékban megfelel az unió előírásainak, lényegesen emelkedett a csatornázásba bekapcsolt háztartások aránya, és évente jelentés készül a város környezetvédelmi állapotáról. Miskolcon új, környezetbarát autóbuszokat állítottak forgalomba, és a város akciókkal népszerűsíti a tömegközlekedést.


Próbaperek az Aurul ellen

Szolnok Jász-Nagykun-Szolnok megye a helyszíne azoknak a próbapereknek, amelyekben kiskárosultak nyújtottak be keresetet a tiszai cianidszennyezéssel vádolt romániai Aurul cég ellen. A cég végre átvette a ciánszennyezés kapcsán indított kártérítési perre szóló idézést - jelentette be Gönczy János tiszai kormánybiztos. Perényi János strasbourgi nagykövet elmondta: az Európa Tanács kezdeményezésére a Tisza vízgyűjtő medencéjének országai szakértői találkozót rendeznek december 14-én Strasbourgban. A megbeszélés keretében a fenntartható fejlesztést célzó nemzetközi egyezmény tervezetéről határoznak, amely olyan gazdasági fejlesztés alapja lehet, amely a környezet- és természetvédelemre, valamint a vízgazdálkodásra épülne.


Emelkedik a szemétdíj

Budapest A főpolgármesteri hivatal döntése alapján 11 százalékkal emelkedik a szemétdíj, amiből 200 millió forintot a hulladékhasznosító mű rekonstrukciójára fordítanak. Ugyancsak növekszik a kéményseprés díja, mégpedig kéményenként kilenc forinttal. Az összegből emelik a szolgáltatás színvonalát, és a környezet védelmére is jut belőle.


Mérgező algák az Adriai-tengerben

Stari Grad Melegebb vizekben honos mérgező algák jelentek meg az Adriai-tengerben - jelentette a Dubrovacki list című dubrovniki lap. A Hvar-szigeti Stari Grad közelében már évekkel ezelőtt felfedezett, többhektárnyi "Caulerpa taxifolia" tengerfenéki moszattelepek mellett még két mérgező algafaj tűnt fel, a "Caulerpa prolifera" és a "Caulerpa racemosa". A házi akváriumokban is gyakori, szemre szép trópusi moszatok genetikailag alkalmazkodnak a nem trópusi övezetek életfeltételeihez. Eddig főleg mésszel és a rájuk borított fekete fóliával próbáltak védekezni az algafajok ellen.

Forrás: www.greenfo.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.