valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

http://valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

Zöld morze

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Uránbánya a nemzeti parkban

Melbourne Uránbányát tervezett az ausztráliai Kakadu Nemzeti Parkba az egyik leghírhedtebb multinacionális vállalkozás, a Rio Tinto. Vezetője, Leigh Clifford bejelentése szerint a Jabiluka uránbánya jövője egyre kétségesebb. Három éve tart a tiltakozó blokád ellene sok ezer bennszülött, környezetvédő részvételével, több száz letartóztatással. A nyilvános tiltakozássorozat, az uránérc árának mélyrepülése következtében a Jabiluka termelési kilátásai nem igazán jók. A Rio Tinto tavaly augusztusban vásárolta fel a North Ltd. céget, s ezzel ők lettek a legnagyobb részvényesek az Energy Resources of Australia (ERA) társaságban. A bánya működését 1999-ben állították le a tiltakozás hatására. A környezetvédő szervezetek most ismételten felszólították a Rio Tintót, vállaljon kötelezettséget arra, hogy sem eladni, sem fejleszteni nem fogja a bányát, hanem teljesen felhagy az urántermeléssel a nemzeti park területén.


Védik a fertőzéstől az őshonos állatokat

Kecskemét Az őshonos állatállomány száj- és körömfájással való megfertőződésének kivédésére szigorú intézkedéseket vezettek be a Kiskunsági Nemzeti Park valamennyi állattartó telepén. A járványveszély fennállásáig idegen személy nem léphet be a négy állattartó telephely egyikére sem, mert a látogatáshoz szükséges előzetes engedélyt a nemzeti park igazgatósága senkinek sem adja meg. A nemzeti kincsnek tekinthető őshonos állatállomány gondozóinak kell ügyelniük arra, hogy a nemzeti park tulajdonában lévő nagy kiterjedésű területeken legelő nyáj, gulya közelébe semmiképpen se kerülhessen más állat, például valahonnan elkóborolt jószág. Az állattartásban használt eszközöket folyamatosan, a telepet elhagyó gépek kerekeit visszatéréskor fertőtlenítik, a gulyások, juhászok is csak cipőjük és kezük fertőtlenítése után léphetik át munkahelyük kapuját. Bugacon jelenleg a kétszáz tehénből, nyolc bikából és azok szaporulatából álló magyar szürke gulya, Császártöltésen a cigájanyáj kétszáz, Pálmonostorán pedig a rackanyáj félszáz anyajuhának megóvása a tét. A Kiskunsági Nemzeti Park negyedik őshonos állatgénbanktelepe a Pest megyei Apajon van, egy bérlő kezelésében, aki a természetvédelmi intézmény tulajdonában lévő tizennégy állattal együtt összesen több mint hetven magyar szürke növendék tenyészbikát nevel.

(MTI)


Tüntetés a Föld napján

Budapest A Föld napján, április 22-én, vasárnap a Védegylet búcsújárásra hívja Budapest lakóit. Felhívásukban ez olvasható: Magyarország fővárosát ostromgyűrűbe fogta az ingatlanspekuláció. Budapestet és környékét sorra fosztják meg maradék zöldterületeitől. Küzdelem folyik: házról házra, utcáról utcára, Pest közterein ugyanúgy, mint a budai kertekben és a közeli településeken. Tömegével irtják a fákat, roncsolják Európa talán legszennyezettebb levegőjű fővárosának tüdejét. Nem kímélik a város arculatát meghatározó régi épületeket sem. Pusztul mindaz, ami a várost és vidékét vonzóvá teszi. A lakosság tiltakozásával senki sem törődik. A Föld napján felkeressük a barbár módon lerombolt házak helyét, megtekintjük az irgalmatlanul elpusztított kerteket. Bocsánatot kérünk a kidöntött fáktól, amelyeket nem tudtunk megoltalmazni. Kérjük, tartson velünk! Emeljen szót ön is városáért! Tanúskodjunk együtt a lelkiismeretlen rablógazdálkodás ellen! Fél tizenegykor találkozunk a Budakeszi út 53. szám alatti kápolna mögött, a domboldalon. (Megközelíthető a 22-es autóbusszal.) Itt hozzuk nyilvánosságra rövid sajtótájékoztató keretében az Országgyűléshez intézett nyílt levelünket a fővárosi zöldterületek védelmében.

(A Gaia Sajtószemle és a Greenfo alapján összeállította V. Z.)
(www.zpok.hu/www.greenfo.hu)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.